USA gransker teknologikjempene

Justisdepartementet i USA skal granske om store teknologiselskaper hemmer konkurranse. Det kan bli en hodepine for selskaper som Amazon, Facebook og Apple.

GRANSKER PRAKSIS: Justisdepartementet i USA skal granske store teknologiselskaper for å finne ut om de hemmer konkurranse og innovasjon. Det ga et kortsiktig fall i teknologiaksjene tirsdag kveld.
Publisert:

Justisdepartementet i USA åpner en bred kartellforebyggende gransking (antitrust-gransking) for å avdekke hvorvidt dominerende teknologiselskaper på ulovlig vis hemmer konkurranse og innovasjon.

Det skriver departementet i en melding tirsdag kveld.

Ifølge Wall Street Journal utgjør granskingen en hjemlig trussel mot selskaper som Facebook, Alphabet-eide Google, Amazon og Apple.

Teknologiaksjene falt noe etter kunngjøringen, ifølge CNBC.

– Målet med departementets gjennomgang er å vurdere konkurransesituasjonen i online-markedet på en objektiv og rettferdig måte, og sikre at amerikanere har tilgang til frie markeder hvor selskaper konkurrerer ved å tilby tjenester brukerne vil ha, skriver justisdepartementet i meldingen.

– Departementets gjennomgang vil ta hensyn til bekymringene som forbrukere, virksomheter og entreprenører har uttrykt om søk, sosiale medier og noen butikktjenester på nett, skriver departementet.

Mer omfattende

Ifølge Wall Street Journal skal denne granskingen være mer omfattende enn den som tidligere er planlagt av forbruker- og konkurransemyndigheten Federal Trade Commission (FTC).

De to aktørene har et felles ansvar for å sikre at USAs regler mot kartellvirksomhet og misbruk av markedsmakt blir overholdt.

Den siste tiden har de to myndighetsorganene forsøkt å fordele ansvaret mellom seg i forbindelse med en gjennomgang av ulike problemstillinger knyttet til de «fire store» teknologiselskapene.

Det har skremt både investorer og teknologiindustrien, og granskingen er et «skudd for baugen» for teknologiaksjene som kan forårsake kortsiktig usikkerhet, skriver analytiker Daniel Ives i Wedbush Securities, ifølge Marketwatch.

Aksjekursene i de store teknologiselskapene falt noe i etterhandelen tirsdag, men bevegelsene var relativt små, og Evercore ISJ-analytiker Lee Horowitz mener dette er et tegn på at investorer har priset inn eventuelle følger av granskingene, ifølge nettstedet.

Flere av selskapene har avslått å kommentere saken i amerikanske medier. Men Apple-sjef Tim Cook sa i forrige måned at selskapet vanskelig kunne ses på som et monopol, fordi det ikke har noen dominerende posisjon i noe enkeltmarked, ifølge CNBC.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om