Gull- og sølvprisene

Gull i vinden: Gull-app opplever vill vekst

Milliardpakke fra den amerikanske sentralbanken og global nedstengning gir stigende priser for metallet som anses som en trygg havn i urolige tider.

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs råder kundene sine til å kjøpe gull, mens Fed pumper milliarder inn i finansøkonomien og gullindustrien «stenger ned» verden over.

Michael Dalder / X90041
 • Ola Alsberg
Publisert:

Der de store aksjeindeksene rundt om i verden tidligere pleide å svinge maks et par prosent om dagen, kan en vanlig dag under coronakrisen være mange ganger mer volatil.

Tirsdag endte den amerikanske Dow Jones-indeksen opp over 11 prosent på sin beste dag siden 1930-tallet. Før helgen hadde indeksen sin verste ukeutvikling siden finanskrisen.

De voldsomme markedssvingningene den siste tiden har ført til en økt interesse i gull, som tidligere har falt i pris som følge av coronapandemien.

De siste tre dagene har gullprisen steget over åtte prosent, og en unse gull koster nå i overkant av 1.600 dollar.

Gullprisen ligger dermed an til den største oppgangen på 11 år, skriver MarketWatch.

Les på E24+

Trump vurderer «helikopterpenger». Bør Norge gjøre det samme?

Åttedobling i salget

Den økte gull-interessen blant investorer merker blant andre britiske Glint Pay Services.

– Salget går gjennom taket. Vi setter nye rekorder hver dag, sier administrerende direktør Jason Cozens i Glint til MarketWatch.

Selskapet driver en app som lar brukere kjøpe og selge gull, og sier de merker en 718 prosent økning i handelsvolumet, sammenlignet med før coronakrisen.

Samtidig melder Bloomberg om at markedet for fysisk gull i New York har så stor pågang at det nå er usikkert om det er nok fysisk gull i staten til å møte terminkontakter.

Gullkjøp-appen Glint gjør gode penger på gullrushet.

Glint

– Redningspakke gir økt gullpris

Investeringsbanken Goldman Sachs tror Feds nye redningspakke med ubegrensede støttekjøp vil gi ytterligere prisstigning i det edle metallet.

– Vi har lenge argumentert for at gull er siste utveis valuta, og fungerer som en sikring mot valutaforringelse når investorer handler for å imøtekomme sjokk som oppleves nå, skriver råvaresjef Jeffrey Currie i banken i et notat til sine kunder mandag.

Investeringsbanken ser en oppside i gullmarkedet, og viser til at under finanskrisen økte gullprisen stort etter den amerikanske statens redningspakke ble lansert.

Les også

USAs sentralbank med nye krisetiltak

Les også

Analytiker: Sveitsisk franc kan ha blitt alternativ til gull

Gullgruver stenger

En annen årsak til prisstigningen er at gullgruver og -raffinerier stenger som følge av viruset. I Sør-Afrika, en av verdens største mineral- og gullprodusenter, er alt utenom noen få kullgruver stengt, skriver Bloomberg.

Les på E24+

De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

– Stengning av gullgruver er en faktor markedet først nå begynner å vektlegge. Coronavirusets effekt på gruvedrift forhindrer ikke bare økt tilbud men kan også aktivt unngå ny produksjon samtidig som etterspørselen etter gull øker, sier Ryan Giannotto i GraniteShares til MarketWatch.

Gullgruver i Sør-Afrika holder stengt de neste ukene. Det tror analytikere får påvirkning for gullprisen. Her fra en gruve i Westonaria i Sør-Afrika.

Mike Hutchings / X00388

Sveits er en stor aktør i raffineringsindustrien for gull. De fleste raffineriene i landet er i stor grad stengt. I tillegg er store deler av internasjonal luftfart satt på bakken, som begrenser frakt av gull.

– Dette er ikke noe vi har sett på en generasjon, fordi gullraffinerier ikke har stengt ned i krig, finanskriser eller naturkatastrofer. Det har aldri skjedd, og nå har det skjedd oppsiktsvekkende fort, sier Tai Wong ved BMO Capital Markets til Bloomberg.

Les også

Flykter til kontanter i krisen: – Man selger alt og kjøper dollar

Les også

DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen

Her kan du lese mer om

 1. Gull- og sølvprisene
 2. Gull
 3. Råvarer
 4. Gruvedrift
 5. Sør-Afrika
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Storbank tror gullprisen skal opp 75 prosent innen halvannet år

 2. Usikkerheten skaper gullrush: – Det eneste som føles trygt

 3. Høyeste gullpris på syv år etter virusfrykt

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Viruskrisen ligner finanskrisen: Kan gi langvarig gullrally

 6. Betalt innhold

  Hvem skal forsikre det stadig mer verdifulle gullet?