Gull- og sølvprisene

Gull i vinden: Gull-app opplever vill vekst

Milliardpakke fra den amerikanske sentralbanken og global nedstengning gir stigende priser for metallet som anses som en trygg havn i urolige tider.

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs råder kundene sine til å kjøpe gull, mens Fed pumper milliarder inn i finansøkonomien og gullindustrien «stenger ned» verden over.
 • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Der de store aksjeindeksene rundt om i verden tidligere pleide å svinge maks et par prosent om dagen, kan en vanlig dag under coronakrisen være mange ganger mer volatil.

Tirsdag endte den amerikanske Dow Jones-indeksen opp over 11 prosent på sin beste dag siden 1930-tallet. Før helgen hadde indeksen sin verste ukeutvikling siden finanskrisen.

De voldsomme markedssvingningene den siste tiden har ført til en økt interesse i gull, som tidligere har falt i pris som følge av coronapandemien.

De siste tre dagene har gullprisen steget over åtte prosent, og en unse gull koster nå i overkant av 1.600 dollar.

Gullprisen ligger dermed an til den største oppgangen på 11 år, skriver MarketWatch.

Les på E24+

Trump vurderer «helikopterpenger». Bør Norge gjøre det samme?

Åttedobling i salget

Den økte gull-interessen blant investorer merker blant andre britiske Glint Pay Services.

– Salget går gjennom taket. Vi setter nye rekorder hver dag, sier administrerende direktør Jason Cozens i Glint til MarketWatch.

Selskapet driver en app som lar brukere kjøpe og selge gull, og sier de merker en 718 prosent økning i handelsvolumet, sammenlignet med før coronakrisen.

Samtidig melder Bloomberg om at markedet for fysisk gull i New York har så stor pågang at det nå er usikkert om det er nok fysisk gull i staten til å møte terminkontakter.

Gullkjøp-appen Glint gjør gode penger på gullrushet.

– Redningspakke gir økt gullpris

Investeringsbanken Goldman Sachs tror Feds nye redningspakke med ubegrensede støttekjøp vil gi ytterligere prisstigning i det edle metallet.

– Vi har lenge argumentert for at gull er siste utveis valuta, og fungerer som en sikring mot valutaforringelse når investorer handler for å imøtekomme sjokk som oppleves nå, skriver råvaresjef Jeffrey Currie i banken i et notat til sine kunder mandag.

Investeringsbanken ser en oppside i gullmarkedet, og viser til at under finanskrisen økte gullprisen stort etter den amerikanske statens redningspakke ble lansert.

Les også

USAs sentralbank med nye krisetiltak

Les også

Analytiker: Sveitsisk franc kan ha blitt alternativ til gull

Gullgruver stenger

En annen årsak til prisstigningen er at gullgruver og -raffinerier stenger som følge av viruset. I Sør-Afrika, en av verdens største mineral- og gullprodusenter, er alt utenom noen få kullgruver stengt, skriver Bloomberg.

Les på E24+

De trygge havnene som kan klare seg i coronakaoset

– Stengning av gullgruver er en faktor markedet først nå begynner å vektlegge. Coronavirusets effekt på gruvedrift forhindrer ikke bare økt tilbud men kan også aktivt unngå ny produksjon samtidig som etterspørselen etter gull øker, sier Ryan Giannotto i GraniteShares til MarketWatch.

Gullgruver i Sør-Afrika holder stengt de neste ukene. Det tror analytikere får påvirkning for gullprisen. Her fra en gruve i Westonaria i Sør-Afrika.

Sveits er en stor aktør i raffineringsindustrien for gull. De fleste raffineriene i landet er i stor grad stengt. I tillegg er store deler av internasjonal luftfart satt på bakken, som begrenser frakt av gull.

– Dette er ikke noe vi har sett på en generasjon, fordi gullraffinerier ikke har stengt ned i krig, finanskriser eller naturkatastrofer. Det har aldri skjedd, og nå har det skjedd oppsiktsvekkende fort, sier Tai Wong ved BMO Capital Markets til Bloomberg.

Les også

Flykter til kontanter i krisen: – Man selger alt og kjøper dollar

Les også

DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gull- og sølvprisene
 2. Gull
 3. Råvarer
 4. Gruvedrift
 5. Sør-Afrika

Flere artikler

 1. Storbank tror gullprisen skal opp 75 prosent innen halvannet år

 2. Høyeste gullpris på syv år etter virusfrykt

 3. Usikkerheten skaper gullrush: – Det eneste som føles trygt

 4. Laveste sølvpris siden november: – Gjør ikke smykker billigere

 5. Sølvprisen stiger kraftig etter Reddit-omtale