Oljeaksjene skyter i været: Har økt med 266 milliarder fra bunnen

Oljeprisen er mer enn doblet siden bunnpunktet i coronakrisen. På Oslo Børs stiger alt fra kriserammede riggselskaper til store selskaper som Equinor og Aker BP kraftig.

OLJEHOPP: Oljeaksjene har steget kraftig på Oslo Børs.

Stian Lysberg Solum
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Børsverdiene i olje og oljeservice ble sendt i kjelleren da coronauroen herjet som verst.

Men deler av tapet er hentet inn igjen etter at oljeprisen har steget fra under 20 dollar per fat til over 40 dollar fatet.

 • Fra bunnen i mars har markedsverdien av selskapene i energisektoren steget med 266 milliarder kroner, fra 449 til 715 milliarder kroner, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
 • Børsens største selskap Equinor har lagt på seg rundt 190 milliarder kroner i markedsverdi fra bunnen, fra rundt 330 til 520 milliarder, mens verdien av Aker BP har steget fra 33 til 69 milliarder.

– Oljeselskapene klarer seg greit med oljeprisen på disse nivåene. Det er ikke spesielt farlige investeringer, men i en del riggaksjer og underleverandører så er gjeldsproblemene fortsatt til stede, sier porteføljeforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg.

Les på E24+

Derfor går kriserammede rigg- og supplyselskaper «aldri» konkurs

Leif Eriksrød forvalter aksjefond i Alfred Berg.

Adrian Nielsen

Kriserammede riggselskaper

Kriserammede riggselskaper som Tor Olav Trøims Borr Drilling og John Fredriksens Seadrill skyter også i været mandag.

Borr Drilling-aksjen ble sendt opp 116 prosent etter at riggselskapet fikk på plass en redningspakke før helgen, mens Seadrill-aksjen hoppet 124 prosent.

– Selv om aksjene har gått kraftig de siste dagene er det mer en opsjonsprising som tiltrekker spekulantene. Man bør ikke ha for langt tidsperspektiv hvis man skal handle i de aksjene, sier Eriksrød.

Han mener oljeselskapene har steget mer på børsen enn oppgangen i oljeprisen skulle tilsi.

– Nå er oljeprisen på et nivå hvor de ikke nødvendigvis taper så mye penger, men inntjeningen er heller ikke noe å skryte av, sier Eriksrød.

– Men du taper ikke pengene dine, slik som du kan gjøre i riggaksjene. Der kan du risikere å våkne en morgen og så er det null, sier han.

Les også

Seadrill tapte 1,6 milliarder dollar i første kvartal

Redningspakke gir pusterom

Rigganalytiker Kim André Uggedal i SEB Uggedal peker på at Borr Drilling har fått et pusterom på to år.

I forrige uke hentet riggselskapet hentet 30 millioner dollar i frisk kapital og sikret en finansiell pakke som blant annet utsetter betalinger på gjeld og til verft.

Uggedal understreker at avtalen kun gir Borr en utsettelse av forpliktelsene.

– De legger alt av rigger, unntatt de som har kontrakt i dag, i opplag. Vi ser ikke noen bedring i riggmarkedet, om noe vil heller rigger gå av kontrakt og i opplag enn at de går ut av opplag.

I andre kvartal 2022 venter det betalingsforfall på opp mot 800 millioner dollar, ifølge analytikeren.

– Spørsmålet er om vi i 2022 ser annerledes på verden og om det er mulig å dytte den veggen av forfall enda lenger ned i gaten og opprettholde den opsjonsverdien som er der.

– Det blir en ny runde på et tidspunkt, men man har fått et to års vindu hvor man kan jobbe frem nye løsninger og håpe at markedet eventuelt blir bedre, sier Uggedal.

Les også

Fra krise til krise for riggselskapene

John Fredriksens Seadrill har varslet at selskapet forbereder seg på en omfattende opprydding av milliardgjelden, kun to år etter at riggselskapet var ute av konkursbeskyttelse under forrige nedtur.

– Det kan bety en ny runde i Chapter 11, altså at de søker konkursbeskyttelse. Utfallet av det er en ganske kraftig utvanning av aksjonærene vil jeg tro, ikke ulikt forrige gang, sier Uggedal.

Opec løfter oljeprisen

Oljeprisen har klatret til over 40 dollar per fat, etter at prisen falt fra rundt 60 dollar fatet i februar til under 20 dollar fatet på det laveste i april.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets peker på at både Opec og andre oljeprodusenter har kuttet produksjonen, samtidig som etterspørselen har bedret seg i takt med at økonomiene åpner gradvis opp igjen og den store bekymringen over smekkfulle oljelagre har avtatt.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets

DNB Markets

– Det at man har åpnet opp er ekstremt viktig for oljeetterspørselen. Vi ser at oljeetterspørselen har kommet et godt stykke opp fra der vi var. Bunnen ble definitivt nådd i løpet av april, sier han.

I helgen ble Opec og andre samarbeidsland som Russland, enige om å forlenge perioden med dype kutt i oljeproduksjonen. Avtalen holder 9,7 millioner fat per dag borte fra markedet i enda en måned.

Martinsen peker på at Opec-landene i stor grad har overholdt avtalen om produksjonskutt.

I mai oppfylte de 80 prosent av kuttavtalen, noe som historisk sett er høyt, ifølge analytikeren. Russland, som tidligere har «jukset ekstremt mye», har overholdt 96 prosent av sine avtalte kutt, sier han.

Martinsen anslår at etterspørselen og tilbudet i oljemarkedet er omtrent i balanse i juni, og at etterspørselen vil overstige tilbudet i juli.

– Vi trodde at oljemarkedet kom til å rebalansere seg ganske raskt, og med stigende oljepriser, men vi er blitt overrasket over hvor raskt oljeprisoppgangen har kommet, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Oljepris
 3. Riggselskaper
 4. Borr Drilling
 5. Seadrill
 6. Equinor

Flere artikler

 1. Borr Drilling svarer etter lekkasje: – Svært sikre på å gjennomføre plan

 2. Analyseselskap anslår kraftig verdifall i kriserammede riggselskaper

 3. Oslo Børs ble løftet av oljeselskaper etter kuttavtale

 4. Ingen avklaring fra kriserammede Seadrill

 5. Borr Drilling-oppgangen forduftet: – Fortsatt grunner til å være forsiktig