Apple vil bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame

Donasjonene til gjenoppbygging av Notre-Dame ruller inn. Så langt er 6,7 milliarder lovet – og den amerikanske IT-giganten Apple er blant selskapene som vil bidra.

Foto: Noah Berger AFP
Publisert:,

Pengegavene som skal gå til gjenoppbygging og restaurering av den ikoniske katedralen har mandag ettermiddag passert 700 millioner euro, tilsvarende 6,71 milliarder kroner, ifølge Reuters.

Nå melder CNBC at også Apple vil gi penger til gjenoppbyggingen.

I en twittermelding skriver toppsjefen Tim Cook at selskapet vil gi penger. Det har derimot ikke vært mulig å få noen kommentar om hvor mye Apple ønsker å donere til formålet.

Les også

Boken «Ringeren i Notre-Dame» gikk rett til topps på salgslistene

President Emmanuel Macron har sagt at katedralen skal gjenoppbygges, og etter 24 timer er det allerede samlet inn store mengder penger.

– Vi vil gjenoppbygge katedralen fullt og helt, det er uten tvil en del av den franske skjebnen og et prosjekt som vil vare i flere år, sa Macron i en tv-sendt tale sent mandag kveld.

Foto: AFP

Franske rikfolk donerer milliarder

Françoise Bettencourt Meyers, som sammen med sin familie eier 33 prosent av kosmetikkgiganten L'Oreal, har sagt at konsernet vil donere 100 millioner euro, tilsvarende 960 millioner kroner.

Samtidig vil stiftelsen Bettencourt Schueller Foundation gi ytterligere 100 millioner euro.

Det er en sum også en rekke andre franske rikmenn og selskaper ønsker å gi.

Oljekjempen Total har sagt seg villig til å donere 100 millioner euro.

Allerede natt til tirsdag ble det kjent at konsernsjef og styreleder i luksusvareselskapet Kering, François-Henri Pinault, gir 100 millioner euro til gjenoppbyggingen.

Noen timer senere varslet også Bernard Arnault, sjef for LVMH-gruppen, at de donerer 200 millioner euro, tilsvarende 1,92 milliarder norske kroner.

Paris vil donere 50 millioner euro

Les også

Luksusmilliardær gir 960 millioner til Notre-Dame

Den franske hovedstaden Paris og dets ordfører Anne Hidalgo, har sagt at de vil donere 50 millioner euro til gjenoppbygging.

Allerede tirsdag har etterforskere mer eller mindre slått fast at brannen ikke er påsatt, men sannsynligvis har startet som et resultat av byggarbeid som pågikk i katedralen.

Likevel har statsadvokaten for Paris, Rémy Heitz sagt at hans kontor har satt av 50 personer som skal etterforske saken til bunns, noe man tror kan ta lang tid å fullføre.

Et anslag på hva en gjenoppbygging vil koste er det ingen som har kommet opp med så langt, men den verste, uopprettelige skaden, er kunstverkene som sannsynligvis har blitt ødelagt av brann eller slukningsarbeid.

Les også

Studenter anklaget for å svindle Apple for 900.000 dollar

Les også

DNB ser tøff konkurranse fra Apple, Google og Facebook

Les også

Apple Pay blir tilgjengelig for Danske Bank-kunder i løpet av året

Her kan du lese mer om