Eier langt mer enn «Game of Thrones»: Her er Oljefondets film- og TV-aksjer

Oljefondet eier aksjer for milliarder av kroner i medieselskapene bak en mengde TV- og filmsuksesser – fra Game of Thrones til Batman, og fra CNN via Fox News til CNBC.

OLJEFONDETS MILLIARDPOSTER: Det norske Oljefondet er ikke bare storeier i selskapet som eier HBO som har produsert Game of Thrones, men også mange andre film- og TV-produsenter. Bildet er fra filmen Bird Box med Sandra Bullock i hovedrollen, laget av Netflix, hvor Oljefondet har en stor milliardpost.
Publisert:

Oljefondet har svulmet opp til en verdi på rundt 9.000 milliarder kroner, og eier i snitt 1,4 prosent av alle aksjene i verden.

Blant fondets over 9.000 aksjeposter skjuler det seg også en rekke kjente film- og TV-suksesser – som fantasyserien «Game of Thrones» som hadde premiere på åttende og siste sesong mandag.

Fondet er blant annet eier i selskapene bak kjente merkevarer som Star Wars, Superman, Batman, Spiderman, Simpsons, Iron Man, Minions og Jason Bourne-filmene.

GAME OF THRONES: Kit Harington som Jon Snow i HBO-serien Game of Thrones. HBO eies av AT&T, hvor Oljefondet er blant eierne.

Oljefondet sitter på milliardposter i alle de store medieselskapene i verden, inkludert CBS, Viacom, AT&T, Comcast, Walt Disney og Netflix, samt teknologigianter som Apple, Amazon og Alphabet som også satser på film og TV.

Milliardposter i strømmekjempene

Gjennom sine milliard-aksjeposter er det norske Oljefondet inne i en rekke av selskapene som kjemper om tronen i markedet for strømming av film og TV via nettet (se faktaboks nederst i artikkelen).

Netflix har etablert seg som den dominerende aktøren i dette markedet, men stadig flere konkurrenter vil kjempe om TV-seerne.

Det har vært flere enorme oppkjøp i bransjen den siste tiden, inkludert AT&Ts kjøp av Time Warner for 85 milliarder dollar, Disneys kjøp av 21st Century Fox for 71 milliarder dollar og NBC-Universal-eier Comcasts kjøp av Sky for 39 milliarder dollar.

Oljefondet er inne på eiersiden i alle disse.

En annen strømmetjeneste i markedet er Hulu, som eies av Disney, Comcast og AT&T i fellesskap, og som tilbyr serier som dystopiske The Handmaid’s Tale, basert på boken av Margaret Atwood.

Oljefondets film- og TV-eierskap

Mandag skrev E24 at fondet er medeier i Game of Thrones-produsenten HBO, gjennom sitt eierskap i selskapet AT&T som kjøpte Time Warner i fjor.

Oljefondets eierskap i AT&T gjør også at norske penger er med å finansiere utviklingen av datterselskapet Warner Bros., som gjennom sitt eierskap i DC Comics blant annet sitter på rettighetene til superhelter som Batman, Superman, Wonder Woman og The Flash.

Oljefondet er også storeier i Netflix, som tilbyr serier som Orange is the New Black, om forholdene i et kvinnefengsel. Netflix tilbyr også den politiske thrillerserien House of Cards, det britiske kongefamilie-dramaet The Crown og suksess-thrilleren Bird Box med Sandra Bullock i hovedrollen.

Storeier i Disney

Gjennom sitt eierskap i Disney har Oljefondet fått være med på selskapets opptur på børsen til rekordhøy aksjekurs i forrige uke, etter at selskapet varslet at abonnementet på deres strømmetjeneste bare ville koste halvparten så mye som Netflix.

THE SIMPSONS: Eies nå av Disney, hvor Oljefondet er aksjonær.

Med Disney-eierskapet kan Oljefondet også dele på avkastningen etter actionfilmer som Captain Marvel, animasjonsfilmen Frost om søstrene Anna og Elsa og den kommende Frost 2, samt filmserien Star Wars.

Disney sitter også på rettighetene til den populære animasjonsserien «Simpsons» etter det gigantiske oppkjøpet av Rupert Murdochs 21st Century Fox, som ble sluttført i mars.

Storeier i Comcast

Det norske statsfondet er også eier i store amerikanske TV- og nyhetskanaler som CNBC, MSNBC, USA Network, E!, Syfy og NBC, som alle eies av TV- og telekomgiganten Comcast hvor Oljefondet har aksjer for 13,3 milliarder kroner, som tilsvarer 0,99 prosent av selskapet.

MINIONS: Filmene om Minions er produsert av Universal Pictures, som Comcast eier. Oljefondet har en milliardpost i Comcast.

Også nyhetskanalen CNN er deleid av Oljefondet, siden den i likhet med HBO tilhører selskapet WarnerMedia, som eies av AT&T.

Fondets eierskap i Disney inkluderer imidlertid ikke Fox News, som ble skilt ut i et eget selskap da Disney kjøpte 21st Century Fox.*

(*Artikkelen er endret. Opprinnelig ble det opplyst at Disney fikk med Fox News på kjøpet.)

Eierskapet i Comcast innebærer at Oljefondet også er eksponert til Universal Pictures i Hollywood, som blant annet står bak Oscar-vinner Green Book og suksesser som musikalen Mamma Mia, animasjonsfilmene om Minions, Jurassic Park, Eminem-filmen 8 Mile og Jason Bourne-filmene.

I tillegg til TV og film er også Oljefondet eier av Spotify, strømmetjenesten for musikk. Men her er eierskapet mer beskjedent. Oljefondet er også eksponert for tjenestene Apple Music og Amazon Music gjennom sitt eierskap i moderselskapene deres.

Musikk-strømmetjenestene Deezer og Jay-Zs selskap Tidal er ikke på børs.

Publisert:

Her kan du lese mer om