Kvartalsrapporter

Brems i verdensøkonomien barberer inntjeningen på Oslo Børs: – Det går dårligere

Mindre frykt for handelskrig og brexit har likevel sendt aksjemarkedet opp, ifølge sjefstrateg Peter Hermanrud, som vurderer å jekke opp anbefalingen på aksjer.

STIGER: Til tross for at inntjeningen er på vei ned har pilene pekt oppover for aksjene i det siste.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

På Oslo Børs har nå de fleste selskapene vært i ilden med sine resultater for tredje kvartal, og fasiten viser at fortjenesten krymper, ifølge sjefstrateg Peter Hermanrud Sparebank 1 Markets.

 • Sammenlignet med tredje kvartal i fjor falt inntjeningen til børsselskapene med 11 prosent, viser Hermanruds tall.
 • Han tror det ligger an til at inntjeningen for hele 2019 vil ende opp rundt fem prosent under fjoråret.

– Det viktigste er det går dårligere med verdensøkonomien. Det slår ut på råvarepriser og volumer. I sum er dette veldig tydelig, sier sjefstrategen til E24.

Flere av de store børsselskapene selger råvarer eller metaller, som olje og aluminium. De er dermed utsatt for utviklingen i global økonomi. Der har veksten bremset, spesielt i industrien.

Les på E24+

Børsprofil: Nels neste kjempemarked kan være i ferd med å våkne

Kan jekke opp aksjeanbefaling

På Oslo Børs har likevel aksjekursene gått opp. Den siste måneden har hovedindeksen steget fem prosent, mens oppgangen er ni prosent på tre måneder. I USA har børsene steget til nye rekordnivåer.

– Markedet ser alltid fremover, og det har tross alt vært noen bedre nyheter i det siste. Det går ikke bedre med verden, men heller ikke verre. Man kunne frykte en eskalering av handelskrigen og brexit-uro, men ingen av delene har skjedd, sier Hermanrud.

– Det andre er at kronen har svekket seg. For dollarselskaper er verdien i dollar uforandret, men verdien i kroner har økt, sier han.

Les også

USA og Kina skal være enige: Trapper ned tollene

Sjefstrategen advarte blant annet i sommer om økt risiko for kraftig børsfall. Han har hatt en anbefaling om undervekt i aksjer, som innebærer en anbefaling om å la aksjer være en mindre del av porteføljen enn normalt.

– Vi er undervekt i aksjer, men hvis ting fortsetter omtrent som nå tar vi opp anbefalingen, sier Hermanrud, som mener risikoen har falt.

– Risikoen er avtagende fordi økonomien ser ut til å ha stabilisert seg. Vi nærmer oss slutten på perioden der det ofte faller mye. De store børsfallene er vanligvis på høsten, i desember er man «home free». Det er ikke sånn hver gang, men det pleier å være slik, sier han.

Les også

«Skrekkmånedene» ga en avkastning på over fire prosent

– Ligger an til å tjene mindre

Selskapenes inntjening er imidlertid på hell sammenlignet med den sterke utviklingen mellom 2016 og 2018, både i Norge og andre regioner, ifølge porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand

– Både Norge, Sverige, Japan, Europa og USA er betydelig kuttet i 2019, og Norge er kuttet mest. Selskapene ligger an til å tjene mindre i 2019 enn i 2018 og 2017.

– Underliggende lønnsomhet er hakket bak det vi har vært vant til de siste årene. Det er veldig typisk for en moden høykonjunktur. Det er litt kostnadspress og litt lavere etterspørsel. Da faller typisk marginene og kapitalavkastningen, sier han.

Hans Thrane Nielsen, senior porteføljeforvalter av norske aksjer i Storebrand.

Børsene opptur i det siste kan i hovedsak forklares med to ting, ifølge Nielsen. En faktor er mangelen på gode alternativer til aksjemarkedet etter at rentene har falt kraftig, en annen er at investorene har tatt godt imot tegn til stabilisering i verdensøkonomien, ifølge forvalteren.

– Makrotallene ble jevnt over svakere frem til september, men i september og oktober sluttet makrotallene å forverre seg.

Også sterke resultater fra enkelte selskaper i konjunkturfølsomme sektorer har vært bensin i aksjemarkedet, mener Nielsen, som trekker frem det franske luksuskonsernet LVMH, som blant annet eier Louis Vuitton.

– Da Louis Vuitton kom med positivt resultatvarsel, den dagen ble det trøkk i aksjemarkedet globalt.

Les også

DNBs kapitalforvaltere kjøper aksjer igjen: Mener den politiske risikoen er mindre

Resultatfall i USA

På Wall Street har nå 83 prosent av selskapene levert sine resultatrapporter for tredje kvartal, og i gjennomsnitt har inntjeningen falt med en halv prosent, ifølge investeringsdirektør Leif Rune Rein i Nordea Liv.

Tallene har likevel vært bedre enn fryktet, noe som har bidratt til at børsene har steget til nye rekorder, mener han.

– Det er også andre ting som spiller inn. Man har kommet med pengepolitiske lettelser, vi ser at det kan bli en slags enighet om handelskrigen, som spiller inn samtidig.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Oslo Børs
 3. Peter Hermanrud
 4. Verdensøkonomien
 5. Leif-Rune Husebye Rein
 6. Aksjer
 7. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Opptur for børskjemper i resultatsesongen: – Overraskende for markedet

 2. Fra Equinor-smell til DNB-jubel: Flest skuffelser i resultatsesongen

 3. Resultatsesongen sparkes i gang: Venter oljesmell og kjøpefest

 4. Kraftig resultatfall for Oslo Børs-selskapene: – Mange som sliter

 5. – Vi må venne oss til lavere overskudd i norske selskaper