Utlånsveksten fortsetter for Bank Norwegian

Bank Norwegian økte utlånene med 1,6 milliarder kroner i tredje kvartal, drevet av blant annet kredittkortlån i Norge og Sverige. I Norge merker likevel banken at markedet bremser etter at kravene er skjerpet.

Norwegian Finans Holding-sjef Tine Wollebekk
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Norwegian Finans Holding, det børsnoterte selskapet som eier Bank Norwegian, melder om økte inntekter og utlånsvekst i tredje kvartal.

I kvartalet steg netto renteinntekter til 1,19 milliarder kroner fra 1,1 milliarder i tilsvarende periode året før, ifølge kvartalsrapporten onsdag.

Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken, og er bankens hovedkilde til inntekter.

I samme periode steg konsernets resultat etter skatt til 511 fra 434 millioner kroner i tredje kvartal i fjor, mens lånetapene gikk ned til 272 fra 299 millioner kroner.

Les også

Ny sjokkfasit om forbrukslån: Fant 53 «skjulte» milliarder

Fortsetter utlånsveksten

Inntektene steg som følge av utlånsvekst og en ekstra rentedag, skriver banken.

Utlånsveksten var på 1,6 milliarder kroner i kvartalet, og 1,3 milliarder kroner justert for valuta. Det er opp fra utlånsveksten på 1,08 milliarder kroner i løpet av andre kvartal.

Ved utgangen av september hadde banken 1,683 millioner kunder, etter en vekst på 47.600 kunder i kvartalet.

Bank Norwegian økte utlånene i det norske markedet med 332 millioner kroner. Utlånsveksten var på 434 millioner kroner i kredittkort, mens forbrukslån ble redusert med 102 millioner kroner.

Også låneveksten i det svenske markedet, på 169 millioner kroner, var drevet av kredittkort, mens veksten i Danmark og Finland i større grad var drevet av forbrukslån.

Les også

Regjeringen starter lovarbeid etter inkasso-sjokk

Skjerpet kravene

Tilsynsmyndighetene har skjerpet kravene til forbrukslånsbankene etter årene med kraftig vekst i usikret kreditt.

Tidligere i år fastsatte regjeringen en forskrift som stiller krav til bankenes utlånspraksis for forbrukslån, blant annet krav til betjeningsevne, gjeld i forhold til inntekt og avdragsbetaling.

I tillegg ble de nye gjeldsregistrene ble innført i juli. De inneholder informasjon om nordmenns forbruksgjeld og skal at allerede gjeldstyngede personer tar opp enda mer lån.

Ifølge banken har tiltakene bidratt til å dempe låneveksten i det norske markedet i tredje kvartal

I kvartalsrapporten skriver Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk at effektene fra nye reguleringer i Norge begynner å vise seg. Hun peker på at en ventet nedgang i personlån motvirkes av oppgang for kredittkort.

Banken skriver at den venter fortsatt vekst i overskuddet på grunn av utlånsvekst, stabile marginer, kostnadskontroll og solid kredittkvalitet, selv om det er tøff konkurranse i det nordiske markedet.

Les hele kvartalsrapporten her
Publisert:
Gå til e24.no