Spekulanter kvitter seg med veddemål mot Tesla-aksjen

Veddemålene mot Tesla-aksjen faller i takt med positive nyheter fra Elon Musks elbilprodusent.

Tesla-aksjen handles tirsdag til 318 dollar på Wall Street, opp fra 255 dollar for en uke siden.
Investorenes aksjekjøp
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Antallet aksjer som lånes ut for å vedde mot Tesla-aksjen, såkalt shortsalg, har falt markant den siste tiden, ifølge ferske tall presentert av Sparebank 1 Markets tirsdag.

Shortinteressen i Tesla er nå på 19,4 prosent av aksjene i fri flyt, mot rundt 27 prosent i september. Det laveste shortinteressen har vært de siste to årene, er på 16,5 prosent.

Utviklingen har skjedd samtidig som elbilprodusenten har presentert flere positive nyheter som har sendt aksjekursen oppover. Tesla-aksjen er nå i pluss for året på Wall Street, etter å ha rast frem til og med midten av oktober.

Les på E24+

Bloomberg: Teslas «ekstreme» suksess i Norge er et tveegget sverd

Analytiker: Tre årsaker

Sparebank 1 Markets’ finansanalytiker Odd Weidel, som utarbeider meglerhusets oversikt, peker på tre mulige årsaker til at veddemålene mot elbilprodusenten krymper:

 • Positive tall for årets tredje kvartal. Teslas kvartalsrapport onsdag sist uke viste et overraskende overskudd på 150 millioner dollar, tilsvarende 1,4 milliarder kroner.
 • Teslas suksess i Kina, der den første kinesiskproduserte Model 3 er ventet å rulle ut fra selskapets nye gigantfabrikk i Shanghai i slutten av året.
 • Det som ser ut til å være et kameratskap mellom Volkswagen-sjef Herman Diess og Tesla-sjef Elon Musk. Bloomberg har omtalt toppsjefenes relasjon som en «bromance» etter flere positive utspill om hverandres selskap.
Les på E24+

Teslas autopilot kan redde millioner av liv, men den kommer først til å drepe noen

Papirverdier barbert bort for norsk investor

På toppen sommeren 2018 var shortinteressen i elbilselskapet på godt over 30 prosent. Mange spekulanter har tjent store summer på denne posisjonen da Tesla-aksjen de seneste årene har vært svært urolig med tidvis store fall.

De som ikke har dekket inn posisjonen sin den sist uken har imidlertid gått på sviende papirtap i lys av oppgangen siden kvartalstallene ble lagt frem.

Blant disse er finansprofil og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener. Han har lenge veddet mot Tesla-aksjen gjennom fondet Canopus.

– Jeg er fortsatt short i Tesla, og har ikke endret posisjonen i oktober. Det blir tap etter de siste dagene, men de blir ikke enorme. De er heller ikke realisert og vi er fortsatt godt under kostpris, sa han til E24 sist uke.

Den norske investoren er ikke den eneste som har brent seg på aksjeoppgangen. Bare torsdag sist uke ble papirverdier for samlet rundt en milliard dollar, eller ni milliarder kroner, barbert bort for shorterne, ifølge CNBC.

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere gått hardt ut mot short-spekulantene i selskapets aksje, og har på Twitter pekt på at han mener de kommer til å «brenne seg».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Tesla
 3. Elon Musk
 4. USA
 5. Wall Street
 6. Sparebank 1 Markets

Flere artikler

 1. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 2. Steve «Big Short» Eisman dropper veddemålet mot Tesla: – Det er ikke noe heder i å tape penger

 3. Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

 4. Elon Musk: – Aksjen vil bli knust som en sufflé under en slegge

 5. Vedder 237 milliarder på børsstup for tre grønne bilprodusenter