Saudi Aramco får grønt lys for børsnotering

Det som kan bli historiens største børsnotering er i gang søndag. Det skjer tre år etter at kronprinsen la frem planene for første gang.

Publisert:

Den statlige oljekjempen Saudi Aramco har fått godkjennelse av saudiarabiske myndigheter til å begynne prosessen med å gå på børs. Det opplyser saudiarabiske markedsregulator søndag.

Noteringen kan gjøre selskapet til verdens mest verdifulle børsnoterte selskap.

For å sørge for en vellykket børsnotering har Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman gått med på en litt lavere verdsetting enn han ønsket.

Han har lenge insistert på en verdsetting av selskapet til 2.000 milliarder dollar.

Nå vil bankene i stedet sikte mot en verdsettelse på mellom 1.600 og 1.800 milliarder dollar, ifølge kilder til Bloomberg.

Går på børs i desember

I uttalelsen søndag ble det ikke oppgitt hvor stor andel av selskapet som skal tilbys på børs.

Før helgen sa imidlertid kilder til Reuters at selskapet kan tilby mellom én og to prosent av selskapet på Tadawul-børsen i Riyadh. Da vil selskapet kunne hente mellom 20 og 40 milliarder dollar.

Noteringen i Saudi-Arabia skal skje i desember, skriver CNBC.

Ytterligere tre prosent av selskapet kan etter hvert tilbys på en utenlandsk børs, sier kildene til Reuters.

– Den endelige aksjeprisen, antall aksjer og prosentandelen av selskapet skal bli bestemt når ordreboken er er klar, opplyser Saudi Aramco i en uttalelse, ifølge CNBC.

Les også

Oljegiganten skal på børs - Oljefondet vil ikke delta

En lang prosess

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman startet arbeidet med å få til en IPO (initial public offering) for tre år siden. Prosessen har flere ganger blitt forsinket.

Svingninger i oljeprisen, usikkerhet rundt verdsettingen av selskapet, diskusjoner om hvor selskapet skal noteres og geopolitiske spenninger har ligget bak utsettelsene tidligere, skriver CNBC.

Nå har myndighetene altså godkjent at selskapet kan tilby en andel av selskapet på børs.

Det skjer etter at kronprinsen før helgen ga grønt lys for børsnoteringen, ifølge kildene til Reuters.

Mer enn 20 banker er involvert i prosessen rundt børsnoteringen, deriblant de amerikanske kjempene Citigroup, Goldman Sachs og JP Morgan.

Oljefondet er ikke med

Det norske oljefondet er imidlertid ikke med på investorsiden når verdens største oljeselskap går på børs.

I fjor satte regjeringen nye aksjeinvesteringer i fremvoksende markeder som Saudi-Arabia på pause, i påvente av nye vurderinger av blant annet den politiske risikoen i en del slike markeder.

– Saudi-Arabia er ikke en del av vår referanseindeks, sa administrerende direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management på en pressekonferanse onsdag.

– Vi har noe investeringer der, som en del av fremvoksende markeder-porteføljen, men fordi dette er et stort selskap, vil det ikke være en naturlig del av disse investeringene vi har i mindre selskaper i disse eksterne mandatene, sa Slyngstad

Publisert:
Gå til e24.no