Tidligere Swedbank-topp til politiavhør – mistenkes for lovbrudd, ifølge SvD

  • Hanna Ghaderi
Publisert:

Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen blitt innkalt til politiavhør hos Ekobrottsmyndigheten (EMB) i begynnelsen av april.

– Ja, jeg kan bekrefte at hun nå er innkalt til politiavhør, og at det vil finne sted i begynnelsen av april, sier Per E. Samuelson, Bonnesens advokat til SvD.

Ifølge avisens kilder vil hun bli formidlet at de mistenker at Bonnesen har begått lovbrudd.

I bankens nye årsrapport anbefaler bankens revisorer at Bonnesen ikke skal få ansvarsfrihet for 2019, med henvisning til hva som kan dukke opp i den pågående etterforskningen, skriver SvD. Bonnesen blir etterforsket for grovt bedrageri og deling av innsideinformasjon.

Ifølge avisens kilder mistenker EMB at Swedbanks ledelse, med administrerende direktør i spissen, skal ha formidlet villedende informasjon til publikum og aksjemarkedet om hva banken visste om hvitvasking av penger i Swedbank i Baltikum høsten 2018.

Halve styret i Swedbank vil gå av

Valgkomiteen i Swedbank kom i januar med forslag til generalforsamlingen 26. mars. Der kom det frem at fire av ni styremedlemmer ikke stiller til gjenvalg.

De fire er Bodil Eriksson, Mats Granryd, Bo Johansson og Magnus Uggla, opplyser selskapet i en pressemelding.

Til det nye styret foreslås Bo Bengtsson, Göran Bengtsson, Hans Eckerström, Bengt Eric Lindgren og Biljana Pehrsson. Styret vil fortsatt ledes av nåværende styreleder og tidligere statsminister Göran Persson.

Lindgren er trolig den av de nye som vil være mest kjent for Swedbank-aksjonærer. Han har tidligere vært viseadministrerende direktør i banken.

Nye avsløringer

I november avslørte SVTs program Uppdrag Gransking at en bankansatt i Swedbank-filialet i Estland skal ha latt den tidligere russiske ministeren og milliardæren Mikhail Abyzov sluse milliard-summer gjennom banken.

Abyzov var minister i den russiske regjeringen mellom 2012 og 2018, med ansvar for spørsmål relatert til åpenhet og transparens.

Interne kontroller banken har gjennomført viste at den bankansatte ikke rapporterte eller stoppet «åpenbart mistenksomme transaksjoner».

Totalt skal den ansatte ha sluset omtrent 6 milliarder svenske kroner til skatteparadis via Swedbanks kontoer.

Bonnesen til politiavhør
Les også

Swedbank-sjefen sparket

Les også:

Les på E24+

Slik ble verdens reneste banker paradiser for russiske kjeltringer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Swedbank
  2. Aksjelive
  3. Ekobrottsmyndigheten

Flere artikler

  1. Dagens Industri: FBI gransker SEB, Swedbank og Danske Bank

  2. Swedbank må betale fire milliarder i hvitvaskingsgebyr

  3. Swedbank involvert i ny etterforskning i Sverige

  4. Investorer saksøker Borgen for 3,6 milliarder kroner

  5. Lifecare-sjefen visste ingenting om skandalepartner