Kvartalsrapporter

Negativ bunnlinje etter nedskrivinger

Undervannsentreprenøren Subsea 7 melder om et noe sterkere justert resultat i fjerde kvartal enn ventet, og bedre enn på samme tid året før, men bunnlinjen er negativ etter nedskrivninger.

Illustrasjonsbilde.

Subsea 7
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Dagens kvartalspresentasjon blir John Evans’ første etter at han tok over som konsernsjef etter Jean Cahuzac ved nyttår, og han må begynne med å skrive ned verdier grunnet tøff konkurranse i havvindmarkedet.

Subsea 7 melder om tall for fjerde kvartal som ble bedre enn det markedet hadde ventet:

 • Justert brutto driftsresultat (ebitda) ble 168 millioner dollar i perioden, fra 163 millioner dollar i fjerde kvartal året før
 • Resultat etter skatt (bunnlinjen) ble på minus 135,7 millioner dollar, fra 38,0 millioner dollar i fjerde kvartal 2018
 • Inntektene ble på 889 millioner dollar, ned fra 1,02 milliarder dollar i samme periode året før

På forhånd var det ventet at justert ebitda ville ende på 143 millioner dollar, mens resultat etter skatt var ventet på 10,9 millioner dollar, og omsetningen var ventet på 1,02 milliarder dollar, ifølge Infront TDN Direkt.

– I virksomheten for fornybar og tunge løft fortsetter kabelleggingsfartøyene våre å ha høy brukstid, men det er tøff konkurranse i markedet for fundamenter. Vi har derfor måttet skrive ned «goodwill» knyttet til denne virksomheten, sier konsernsjef John Evans.

På grunn av den svake utviklingen i dette segmentet skriver selskapet derfor ned verdier for 100 millioner dollar knyttet til såkalt «goodwill», et bokføringsbegrep som brukes om verdier som ikke er håndfaste, som verdien av et selskaps «gode navn og rykte».

Omsetningen falt betydelig

Selskapet forklarer fallet på 13 prosent i omsetningen i fjerde kvartal fra året før med lavere aktivitetsnivå i Afrika og innen segmentet for fornybar energi og tunge løft.

Selskapet konkurrerer nå om ordre for 11 milliarder kroner i segmentet SURF and Conventional, mens dette markedet ifølge selskapet var på ni milliarder dollar på samme tid i fjor. Etterspørselen etter tjenester knyttet til havvind øker, men prisene er dempet av sterk konkurranse. Subsea 7 venter at dette vil bedre seg etter hvert, og tror at markedet vil havne mer i balanse.

Ordreboken ble tilført ordrer for 1,1 milliarder dollar i fjerde kvartal, slik at den havnet på 5,2 milliarder dollar ved årsslutt. Av dette skal ordrer for 3,3 milliarder dollar gjennomføres i 2020.

Subsea 7 har i det siste blant annet meldt om en kontrakt med Aker BP på Ærfugl-prosjektet i Norskehavet, en kontrakt med Chevron på St. Malo-feltet i Mexicogolfen, og en kontrakt med Offshore Oil Engineering for gassfeltet Lingshui.

Selskapet meldte før jul om en større kontrakt med Woodside for Julimar-prosjektet i Australia, og i januar meldte Subsea 7 og Schlumberger om at deres samarbeid Subsea Integration Alliance hadde fått en kontrakt med Woodside på Sangomar-feltet utenfor Senegal.

Har kjøpt tilbake aksjer

For ett år siden kunngjorde Subsea 7 at selskapet ville kjøpe tilbake aksjer for 200 millioner dollar (1,8 milliarder kroner) over to år, og tilbakekjøpene har pågått siden.

Fra før hadde selskapet kjøpt tilbake aksjer for 1,59 milliarder kroner i et tidligere program.

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Subsea 7
 3. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Sterk topplinje – men må skrive ned verdier for 940 mill.

 2. Svakere fra Subsea 7 – vurderer nedbemanninger

 3. Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter: – Overskuer det meste

 4. Annonsørinnhold

 5. Fredriksen-rederi med milliardsmell

 6. Mowi betaler milliardutbytte i fjerde kvartal