Bank Norwegian vil gi over en halv milliard i utbytte

Forbrukslånsbanken skal for første gang betale utbytte til aksjonærene, samtidig som utlånstapene øker.

Administrerende direktør Tine Wollebekk i Bank Norwegian.
Publisert:

Norwegian Finans Holding eier forbrukslånsbanken Bank Norwegian og har lagt frem ferske tall for fjorårets fjerde kvartal. Banken har blitt en pengemaskin etter å ha vokst kraftig på forbrukslån og kredittkort.

I rapporten kommer det frem at styret foreslår et utbytte i år på 3,18 kroner per aksje, totalt 594 millioner kroner. Det er første gang Bank Norwegian betaler utbytte.

Forbrukslånsbanken har tidligere fått grønt lys for utbytte, men Finanstilsynet har redusert muligheten banken har til å kjøpe tilbake egne aksjer. Nå vil imidlertid selskapet kjøpe tilbake aksjer for inntil 150 millioner kroner i løpet av året.

Høyere inntekter og resultat

Norwegian Finans Holding hadde netto renteinntekter på 1,36 milliarder kroner i fjorårets fjerde kvartal, en oppgang fra 1,19 milliarder på samme tid i fjor. Netto renteinntekter er forskjellen på det banken selv betaler for å låne penger og det kundene betaler når de låner av banken, og er bankens hovedkilde til inntekter. Økningen kommer ifølge selskapet som følge av utlånsvekst.

Resultatet før skatt endte på 671 millioner kroner, opp fra 618 millioner. Etter skatt utgjorde resultatet 504 millioner kroner opp fra 472 millioner.

Oppgangen i resultatet kommer ifølge selskapet som følge av «utlånsvekst med stabil marginutvikling, kostnadskontroll og god kredittkvalitet».

Økte utlånstap

Selv om Bank Norwegian nå melder om økte resultater og et utbytte til aksjonærene for første gang så øker også bankens tap på utlån.

I fjerde kvartal og i 2019 økte andelen misligholdte lån fra 7,8 til 13,1 prosent mot året før - målt som andelen lån der en betaling er mer enn 90 dager over forfall, mot hele utlånsporteføljen (såkalte Non-performing loans).

Avsetningene til tap på utlån øker også, fra 3,0 til 3,9 prosent av totale utlån, målt mot fjerde kvartal året før.

Bank Norwegian-sjef Tine Wollebekk er samtidig fornøyd med innføringen av det norske gjeldsregisteret. Etter innføringen i 2019 mener hun at effekten i markedet nå er «synlig og den er positiv»:

– Gjeldsregisteret har gitt mer transparens for bankene og bedre beskyttelse for kundene. Det har effektiv stanset innvilgelse av kreditt til individer med for høye gjeldsnivå, skriver hun i aksjonærbrevet.

Avsetninger til lånetap var 432,8 millioner ved slutten av fjerde kvartal, en økning på 19,3 millioner fra tredje kvartal.

For hele året har banken satt av 1,63 milliarder til lånetap, opp fra 1,32 milliarder kroner året før.

Publisert:
Gå til e24.no