Investorenes aksjekjøp

Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

De massive tapene har ført til at langt færre nå satser på kollaps i Tesla-aksjen.

FIKK RETT: Tesla-sjef Elon Musk har på Twitter tidligere påpekt at han mener shorterne «kommer til å brenne seg».
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Å vedde mot Tesla på børs i fjor var et tapsprosjekt uten like, med en ellevill aksjeoppgang som til slutt endte på over 700 prosent i 2020.

De svære short-tapene ble omtalt gjennom hele fjoråret, der de negative spekulantene ved flere tilfeller gikk på sviende milliardsmeller i løpet av bare minutter med handel.

Les også

Søskenpar ute av Oslo Børs-short etter fire år

Nå er fasiten for fjoråret som helhet klar, som viser at shortposisjonene i elbilprodusenten ved årsskiftet lå inne med tap på 38 milliarder dollar, eller rundt 323 milliarder kroner.

Det fremgår fra tall analyse- og nyhetsbyrået Bloomberg har hentet inn fra S3 Partners.

– Dette er ikke bare de største tapene for noen aksje dette året, det er det største årlige tapet jeg noensinne har sett, sier analysesjef Ihor Dusaniwsky i S3 Partners, som følger markedet for shortsalg tett, til Bloomberg.

Til sammenligning var Apple USA-aksjen som ga de nest største short-tapene, der syv milliarder dollar, eller rundt 60 milliarder kroner, forduftet, ifølge S3 Partners.

Les også

Suksessinvestor Andreas Hofstad (25) med milliontap i fjor

Kaster kortene i høy fart

Himmelferden på børs resulterte riktignok i at veddemålene mot Tesla-aksjen falt kraftig gjennom den siste halvdelen av 2020, har E24 tidligere omtalt.

Det ettersom tapene ble så svære at spekulantene måtte dekke inn sine posisjoner.

På det meste var over 20 prosent av Tesla-aksjene i fri flyt lånt ut til shorting ved inngangen til 2020, mens tallet nå er på rundt seks prosent.

Tidligere har Tesla blitt omtalt som «alle shortskvisers mor».

En shortskvis er noe som skjer i aksjer som har en stor andel investorer som vedder på kursfall. Når slike aksjer plutselig stiger, faller verdien av disse investeringene, og dette kan føre til at shortselgerne enten ønsker eller blir tvunget til å kvitte seg med posisjonen.

Les også

Småsparere kaster seg over Spetalens grønne børsvinner

Profilerte investorer gikk hver sin vei

Få aksjer skaper mer engasjement i markedet enn Tesla, som fortsatt har en begrenset inntjening - tross markedsverdien på 669 milliarder dollar.

Den heftige børsoppgangen og den skyhøye aksjeomsetningen tilskrives gjerne troen på at selskapets inntjening vil øke kraftig i fremtiden, blant annet i takt med det grønne skiftet.

Tesla, som i desember ble en del av S&P 500-indeksen, har nå også levert overskudd i fem kvartaler på rad, men mye av dette skyldes miljøstøtte.

Blant dem som i år har valgt å droppe veddemålet mot Tesla, er Steve «Big Short» Eisman, altså mannen som spådde finanskrisen. Han dekket inn posisjonen i februar etter å ha gått på en smell, men unngikk dermed større tap.

På den andre siden står den profilerte shortspekulanten Jim Chanos. Han er fortsatt ikke ferdig med shortposisjonen sin i Tesla, men har redusert den noe.

Les også

Elon Musk: – Aksjen vil bli knust som en sufflé under en slegge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Shorthandel
 3. Tesla
 4. Wall Street
 5. USA

Flere artikler

 1. Kjent shorter nekter å gi opp veddemål på Tesla-stup: – Det har vært smertefullt

 2. Shortselgere tapte 2.000 mrd. kroner i fjor - mange gir nå opp

 3. Veddemålene på Tesla-knekk faller videre i år

 4. Privatinvestor Nicolay Grove: Har tatt milliongevinst i veddemål på Tesla-knekk

 5. Nel-smell for britisk hedgefond