Amerikanske selskaper setter politiske donasjoner på pause etter Kongress-stormingen

Giganter som Microsoft, JPMorgan og Coca-Cola kommer ikke til å donere til politiske kampanjer i USA fremover.

Flere store selskaper har varslet at de ikke vil støtte republikanerne som ikke anerkjente valget fremover.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Onsdag 6. januar stormet flere Trump-tilhengere den amerikanske Kongressen. Fem endte opp død, blant dem to politimenn. Nå sier flere amerikanske selskaper at de vil tenke seg om før de donerer til fremtidige politiske kampanjer.

Facebook, Microsoft, Coca-Cola, Citigroup, Amazon, General Electric, JPMorgan, Goldman Sachs, Wells Fargo, Bank of America og andre har varslet at de setter alle donasjoner på pause.

Pausen vil for de fleste vare ut det første kvartalet mens selskapene revurderer hvem de vil fortsette å støtte, ifølge New York Times.

I tillegg har Morgan Stanley, kjemigiganten Dow, Hallmark, Airbnb, Marriott International og flere andre gått ut og sagt at de ikke kommer til å donere til de 147 Republikanerne som nektet å anerkjenne resultatet av presidentvalget.

Les også

«Feil» aksje opp over 11.000 prosent etter Musk-melding

Pengesterke politikere vinner vanligvis

AT&T er det selskapet som donerer mest til politiske kandidater i USA.

Det siste året har selskapet donert over 22 millioner kroner til både demokrater og republikanere.

En oversikt over hvem selskapet har gitt til viser at flere millioner kroner gikk til de 147 republikanerne som nektet å anerkjenne valgresultatet.

Politiske donasjoner har mye å si i USA. Kandidaten med mest penger vant i 87 prosent av tilfellene i valgene til Representantenes hus i høst. 2020 var i så måte et uår for penger i politikken, da andelen i tidligere år har ligget på rundt 95 prosent.

Sjansene for gjenvalg kan derfor gå dramatisk ned hvis pengene fra private selskaper uteblir neste valg.

Les også

Slik kommer du i gang med fond

Goldman Sachs-sjef sier han holdt seg for nesen

Lloyd Blankfein, styreleder og daglig leder av Goldman Sachs fra 2006 til 2018

Forrige uke uttalte tidligere Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein at Wall Street var med på å muliggjøre Trumps autoritære vei.

– Wall Street tenkte kun på lavere skatte og mindre regulering. Han ga oss hva «vi» ville ha, så vi satt en klesklype på nesen. Vi var ikke uvitende om risikoen vi tok, vi undertrykte den, fortalte Blankfein til New York Times.

Den tidligere styrelederen i Goldman Sachs sammenlignet også måten Wall Street la til rette for Trump på med hvordan tyskere i høytstående posisjoner tok imot Hitler.

– Folk visste hva de gjorde, og de gjorde det ut av selvinteresse. Tenk på et annet historisk eksempel: Plutokratene tidlig på 30-tallet i Tyskland som likte Hitlers opprustning og industrialisering, påpekte Blankfein.

Les også

Bitcoin faller fra rekordnivåer – ned 19 prosent på et døgn

Usikkert hvor lenge det varer

De fleste selskap som har annonsert at de ikke vil donere til de 147 republikanerne har ikke vært klar på hvor lenge det varer.

General Electric har sagt de vil la være frem til 2022 og så revurdere hver enkelt av de 147 individuelt.

Dow har sagt de vil la være i alle fall ut den inneværende perioden til republikanerne, for noen av de kan det bety seks år uten donasjoner fra kjemigiganten.

Det er likevel mulig andre selskap vil ta Republikanerne inn i varmen før det.

– Det at det er så mange republikanere som ikke ville anerkjenne valgresultatet gjør det vanskelig for næringslivet å skulle ekskludere alle, sier en republikansk næringslivsstrateg til Reuters.

Samtidig er flere skeptisk til at selskaper fremdeles donerer til de nasjonale republikanske organisasjonene, som gir videre til kandidater som disse 147.

AT&T ga i året som var over to millioner kroner til Republikanerne på nasjonalt nivå, og har ikke sagt noe om hvorvidt det vil endre seg når de ikke lenger vil støtte disse republikanerne som ikke anerkjente valget.

Les på E24+

Vinterens beste aksjetips

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. AT&T
 2. Lloyd Blankfein
 3. Goldman Sachs
 4. Republikanerne, USA
 5. General Electric
 6. Wall Street
 7. Coca-Cola

Flere artikler

 1. Republikanere ruster seg til kamp mot Bidens valgseier

 2. Blandet på Wall Street under Kongress-drama: – Markedet ser ikke ut til å bry seg i det hele tatt

 3. Kongressen har godkjent valget: Joe Biden blir president

 4. Familiedynastiet presidenten vender tilbake til

 5. Wall Street-topper fordømmer opptøyene i Kongressen