Ble yrkesmilitær på utfordring fra onkelen – en driftig tannlege inspirerte karrierebyttet

Peter Warren snublet inn i finansbransjen ved en tilfeldighet. Resultatet ble Norges første børsstatistikk og opsjonsmarked.

Trader, forvalter og foredragsholder Peter Warren mener det beste du kan gjøre for karrieren er å aldri gi deg – og å skaffe en god mentor.
Publisert: Publisert:

To litt morgengretne pressefolk kaver seg gjennom skogen på Bygdøy i Oslo på jakt etter finansmann og forvalter Peter Warren tidlig mandag morgen.

Han er en travel mann – skal vi få tatt bilder, må det kunne kombineres med den daglige morgenjoggeturen. Og lyset skal være utmerket ved tsunami-minnesmerket mellom Huk og Paradisbukta, har Warren opplyst.

Han har helt rett. E24 blir litt mindre gretne når vi møter en svært opplagt Warren sammen med hunden Barkey i strålende morgensol vel nede ved stranden.

Peter Warren og hunden Barkey på sin daglige morgenjoggetur.

Det er ikke en dråpe svette å skimte på joggeren – vi spekulerer på om han ikke har startet joggeturen ennå, eller bare er i ufordragelig god form.

I forsvaret på onkel-utfordring

Basert på CV-en hans, mistenker vi det siste – Fem år som yrkesmilitær har kanskje lagt igjen et godt grunnlag. Eller så har 3.000 fallskjermhopp tømt ham mannen totalt med svette – Warren har nemlig sterk høydeskrekk, forteller han i E24s podkast Voksenpoeng.

Likevel meldte han seg altså som fallskjermjeger i de britiske militæret, ett år etter videregående. Det var først der han oppdaget høydeskrekken.

– Ikke ved å hoppe i fly, men da vi ble sendt på klatring. Vi skulle lære å klatre i fjell, og jeg tror ikke vi var mer enn tre meter over bakken før jeg fikk rockefoten fra helvete, altså. Det var grusomt.

Militæret var ikke en dypt gjennomtenkt karrierestart. På videregående skole hadde han ingen plan. Han sto opp klokken fire hver morgen for å levere aviser og tjene penger, noe som ikke gjorde underverker for konsentrasjonen.

– Jeg var så trøtt. Sover du bare fem timer om natten, er du ikke kognitivt i stand til å ta til deg læring. Alt vi vet nå, visste vi ikke da – men jeg måtte bidra og tjene penger, sånn var det bare, sier Warren.

Etter videregående dro kompisene i førstegangstjeneste. Som britisk statsborger ble han ikke kalt inn, og han drev med kontorutleie som i grunnen var ganske lønnsomt. Men i et familieselskap ble han omtrent utfordret av en onkel, som mente han ikke hadde vart en dag i militæret.

– Dette var vel på en fredag eller lørdag. På mandag satt jeg på flyet til London.

Les på E24+

Dette er høstens heteste oppkjøpskandidater

Tannlege og gulltrader

Det ble fem år i det britiske militærets tjeneste. Han ble regnet som en kjempenerd – hadde alltid med seg bøker på oppdrag. Forsvaret hjalp ham inn på statsvitenskapsstudier ved siden av. Senere ble det også studier i økonomi – men aldri finans.

Veien dit ble til ved en tilfeldighet. Og en driftig tannlege.

– En venn av meg hadde lest en artikkel om en tannlege – den gang brukte man gull som fylling i tennene. Han irriterte seg over hvor mye han betalte og mente at her ble han lurt. Så han begynte å kjøpe gull på børsen selv. Så viste det seg at han ble så god til å kjøpe og selge gull at han la ned tannlegepraksisen og ble gulltråder. Da tenkte jeg at det høres ut som noe for meg, sier Warren.

Bla i galleriet for å lese Peter Warrens skoledagbok.

Han ringte metallbørsen i London, like godt. Ikke visste han at de ikke handlet gull – det foregikk på en helt annen børs.

– Jeg fikk snakke med én der. Han inviterte på lunsj og syntes jeg hadde interessant bakgrunn. Han satte meg i kontakt med noen tradere, og en av dem ba meg møte opp på kontoret dagen etter. Så jeg var der klokken åtte, og da hadde jeg jobb.

Det ble et brutalt møte med finans, forteller Warren. Ferske tradere handlet for sin egen kapital og veldig lite av firmaets kapital, før de kunne bevise at de dugde. Warrens oppsparte midler røk på noen litt dristige handler i starten. I ettertid er han glad for at smellen kom da, og ikke senere – da kunne det fort stått om mer penger.

– Men jeg fikk tak i mer kapital. Da var det på’n igjen, og da gikk det bedre.

Skrev børskurser manuelt

Enda en tilfeldighet førte Warren tilbake til Norge. I en ferie gikk han til Oslo Børs for å se hva som foregikk der. Slik fikk han tilgang til børsens bibliotek – et sted han fortsatte å oppsøke de neste dagene.

– Det var så sjeldent noen var der at børskommissæren fikk beskjed om det.

Børskommissæren, som da var Erik Jarve, kom ned for å snakke med Warren hver dag den uken. På fredag fikk han et jobbtilbud og takket ja. Innsikten han fikk derfra, førte til en nyvinning da han gikk videre til analysefirmaet Vogt & Vogt. Warren ville gjøre det enklere å drive analyse ved bruk av tidsserier.

– Det fantes ikke noen tidsserier på Oslo Børs, det fantes ingen database med børskurser. Så jeg kom på ideen om å lage det. Vi kjøpte datamaskin, og så satt vi og tastet inn selv, sier Warren.

Tre år med daglige børskurser ble til Norges første chartbok med kursgrafikk over norske aksjer. Den kom ut hver 14. dag, og kostet 9.600 kroner i året i 1981.

– Resultatet vårt ble tredoblet takket være dette. I ’83 ble selskapet solgt til Kreditkassen, som i dag er Nordea.

Les på E24+

Aksjene høyrisikoinvestorene snarest bør sikre seg

– Enda viktigere at du gutser

Senere fulgte år i bankbransjen og oppstart av det norske opsjonsmarkedet, før han begynte å forvalte selv i sitt eget firma Moorgate.

– Du har vært innom nesten alle deler av finansbransjen – hvordan fikk du det til uten noen utdannelse i finans?

– Jeg lærte av å være i markedene hele tiden og ta til meg informasjon, og å være nysgjerrig, sier Warren.

Han understreker også at en rekke kontakter hjalp ham med å lære – han anbefaler unge som vil opp å frem i hvilken som helst bransje å skaffe seg en mentor. For Warren spilte en amerikansk finansmann han møtte på kurs, en stor rolle.

– Han inviterte meg til New York for å introdusere meg for folk. Han visste at jeg var interessert i opsjoner, og drev med det selv.

Peter Warren har lært det han kan ved å jobbe seg opp, og alltid være på jakt etter kunnskap fra flinke folk.

Amerikaneren viste seg å ha et enormt nettverk. Han fikset møter med amerikanske finanstopper på minutter, og han sendte Warren med tog og nattfly for å dra i møter både i Chicago og Philadelphia.

– Jeg fikk møte de flinkeste der ute som delte kunnskapen sin med meg. Jeg har tenkt på det etterpå, hvorfor var de villige til å behandle meg så pent? Det tror jeg er en ydmykhet jeg hadde overfor kunnskapen de hadde – da syntes de det var ålreit å dele, sier Warren.

Han mener han har spart seg for mange feil ved å ha dyktige mentorer og tilgang til flinke folk. Og så har han aldri gitt seg.

– Det handler om motivasjon, men det er enda viktigere at du gutser. At du virkelig vil forsøke å bli bedre hele tiden, sier Warren.

Hør hele intervjuet med Peter Warren i E24s podkast Voksenpoeng der du vanligvis lytter til podkast, eller i spilleren lenger opp i saken.

Publisert: