Aksjeskolen #5: Styr unna taperaksjer

En aksje som kostet 40 kroner i går og 20 kroner i dag, er ikke nødvendigvis «billig.» Det kan godt tenkes at den fortsatt er dyr, og da bør du holde deg unna.

Selv om det kan friste å kjøpe aksjer som plutselig har blitt «veldig billige,» bør du holde deg unna dem, ifølge forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.
Aksje-NM 2020
 • Caroline Grundekjøn
Publisert:

At aksjer svinger opp og ned, er helt normalt. Dersom en aksje over tid svinger stadig nedover, er det derimot grunn til å følge ekstra godt med. Det skyldes nemlig at investorene presser ned prisen, fordi de ikke ønsker å sitte i aksjen lenger.

Investorene må da lenger og lenger ned i kurs for å finne noen som vil kjøpe aksjen. Når mange vil selge og færre vil kjøpe, får aksjen det man på fagspråket kaller en fallende trendkanal.

Det er disse aksjene forskningssjef Geir Linløkken i Investtech kaller for taperaksjer, og for å lykkes på børs anbefaler han å holde seg unna dem.

Er laget ditt et studentlag? Send oss en e-post med lagnavn, skole og kontaktperson.

Les også

Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

Nybegynnerfeilen du må unngå

I anledning Aksje-NM har E24 laget en miniserie der Erik Follestad (31) får aksjeleksjoner av eksperten Linløkken gjennom syv episoder.

Episodene slippes i forkant av og under Aksje-NM, og både seeren og Follestad får gode strategitips de kan benytte for å gjøre det godt både i konkurransen og i det virkelige marked.

Trykk her for å melde deg på Aksje-NM.

Et mantra som går igjen i investeringsverdenen er: Kjøp på bunn og selg på topp. Follestad viser til dette, og lurer på hvordan man vet når en aksje har nådd bunnen.

Linløkken advarer mot et slikt tankesett, og sier det er en typisk nybegynnerfeil investorer må unngå. Han illustrerer tankesettet slik:

– For mange er det lett å tenke sånn: I går kostet en Pizza Grandiosa 40 kroner, og i dag koster den 20 kroner. Det er derfor lurt å kjøpe mange Grandiosa-pizza i dag før prisen går opp igjen i morgen.

Linløkken sier videre at denne tankegangen er rasjonell når du skal handle mat i butikken, men at den ikke kan anvendes analogisk med aksjemarkedet.

– Grandis er grandis, men et selskap i dag er ikke nødvendig det samme selskapet som det var i går.

Les også

Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst

Selv når taperaksjen stiger, bør du holde deg unna

Forskningssjefen gir et konkret eksempel:

– I februar kostet Norwegian-aksjen 40 kroner. To dager etter kostet den 20 kroner. I dag står Norwegian-aksjen i cirka én krone. Altså var ikke aksjen som falt fra 40 til 20 kroner, billig, den var dyr.

Aksjen falt fordi det hadde skjedd en betydelig endring som rammet selskapet, nemlig at coronapandemien inntraff, ifølge Linløkken.

Han forteller at når aksjer først har kommet inn i fallende trendkanaler, har de fortsatt å gjøre det dårlig også framover.

– Historisk sett har disse aksjene gjort det 5,1 prosentpoeng dårligere enn andre aksjer på årlig basis.

Dette er basert på omfattende Investtech-analyser av titalls tusen tilfeller der nordiske aksjer har ligget i fallende trendkanaler. Linløkken understreker at dette likevel ikke er noen garanti for tilsvarende resultater fremover.

– Aksjeanalyse går ut på å få oddsene på sin side, og vi anbefaler som en generell regel å holde seg unna aksjer i fallende trendkanaler, sier han.

Les på E24+

Eksperter: Investeringsfellen nybegynnere må unngå

Les også

Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM 2020
 2. Aksje-NM
 3. Aksjer
 4. Erik Follestad
 5. Investtech

Flere artikler

 1. Aksjeskolen #6: Slik plukker du vinneraksjer

 2. Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

 3. Dette er topp ti «lottoaksjer» på Oslo Børs

 4. Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst

 5. Aksjeskolen #1: Derfor bør du sette pengene dine på børs