Våpenhandel

Kongsberg Gruppen sikrer ny britisk leveranse: Skal levere våpenstasjoner for milliardbeløp

Slik ser Boxer 8x8-panserkjøretøyene ut som skal utstyres med Kongsberg Gruppens fjernstyrte våpenstasjoner Protector RS4
 • Fabian Skalleberg Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppens datterselskap Kongsberg Defense & Aerospace har vunnet nok en kontrakt for sine våpenstasjoner i Protector-serien, denne gang til Storbritannia.

De siste 20 årene har Kongsberg Gruppen produsert og levert mer enn 20.000 fjernstyrte våpenstasjoner til 23 land.

Storbritannia har vært kunden deres siden 2008, og dette er den syvende leveransekontrakten til landet, inkludert to oppgraderingsprogrammer.

Denne gang er det snakk om rundt 500 Protector RS4-stasjoner til en verdi av totalt 1,03 milliarder kroner, ifølge en børsmelding fra Kongsberg Gruppen.

Aksjekursen til Kongsberg Gruppen hoppet over en prosent på nyheten.

– Med denne kontrakten passerer vi 1.000 solgte stasjoner til Storbritannia og dermed passerer også Storbritannia Sveits og blir vår nest største kunde, sier Pål Bratlie, direktør for landsystemer i Kongsberg defense & Aerospace om våpenstasjonleveransene, til E24.

I motsetning til ordinære våpenstasjoner slipper man å ha personell som fysisk betjener våpenstasjonen fra taket på kjøretøy eller båter. Ved å heller sitte inne i det pansrede kjøretøyet er personellet bedre beskyttet. I tillegg kan våpenstasjonene utstyres med avanserte sensorer, kameraer og andre tekniske løsninger.

Levetiden på våpenstasjonene er ofte rundt 30 år og man gjennomføres oppgraderinger rundt hvert 10. år, forklarer Bratlie.

– Så når man signerer en leveranse varer kundeforholdet fort 30 år, sier han.

Les meldingen fra selskapet her

Ville ha Kongsberg

Kongsberg Gruppen har nylig døpt om de fjernstyrte våpenstasjonene.

Mediumkaliber-versjonen heter nå RT, mens den mindre og lettere heter RS2, den mellomstore heter RS4 og den store varianten heter RS6. Sistnevnte har US Marine Corps bestilt.

Leveransen av Protector RS4 vil bli integrert på den britiske hærens nye flåte av Boxer 8x8-kjøretøy i tett samarbeid med Thales UK, Rheinmetall og KMW, heter det i meldingen.

– Den britiske hæren hadde spesifisert til kjøretøyleverandøren at de skulle være Kongsberg Protector-stasjoner, forteller Bratlie.

– Hvor skal de produseres?

– Disse stasjonene vil i hovedsak produseres i Norge. Det vil være noe tilleggsproduksjon blant annet som følge av at britene ønsker mer lokalt innhold etter brexit. Dette vil vår partner Thales stå for, med deler fra Kongsberg, sier Bratlie.

Kongsberg Gruppen har det siste året signert kontrakter for våpenstasjoner eller oppgraderinger av dem med Canada, Danmark, Tyskland, Slovenia og Litauen. På toppen kommer videresalg fra USA.

– Vi er et bra marked og et godt potensial fremover også. Mange land, særlig i Nato, har valgt å øke forsvarsbudsjettene sine og vi ser effekten av det ved at flere land ruster opp forsvaret sitt, sier Bratlie.

Les mer om Kongsberg Gruppen:

Les også

Kongsberg Gruppen åpner pengesekken igjen: Sender to mrd. til aksjonærene

Les også

Kapitalmarkedsdag i Kongsberg Gruppen: Vil vokse nesten 30 prosent på tre år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Våpenhandel
 2. Kongsberg Defence & Aerospace
 3. Storbritannia
 4. Våpen
 5. Kongsberg
 6. Kongsberg Gruppen
 7. Protector

Flere artikler

 1. Kongsberg Gruppen sikrer 4,1 mrd. i bestillinger: USA bestiller flere våpenstasjoner

 2. Kongsberg Gruppen-datter inngår gigantavtale med Norge og Tyskland

 3. Analytiker om Kongsberg-ras på Oslo Børs: – Ikke et marked for å skuffe på tall

 4. Vurderer å børsnotere Kongsberg Digital: – Etterspørselen etter løsningene er økende

 5. Kongsberg Gruppen øker resultatene i fjerde kvartal: Varsler nytt ekstrautbytte