Laveste veddemål på aksjeras på årevis: – Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten

Både i amerikanske og europeiske aksjer har veddemålene på kursfall gjennom shortsalg kollapset. Eksperter peker på småsparernes Gamestop-angrep tidligere i år.

BULL: Den kjente bronsestatuen av en okse i nærheten av Wall Street i New York. «Bull market» (okse-marked) er en betegnelse for markeder som stiger.
Publisert: Publisert:

Flere og flere børseksperter kaller nå situasjonen i aksjemarkedet for en boble, blant annet i lys av høy verdsetting, mange børsnoteringer og utbredt spekulasjon fra investorer.

– Det lange, lange bullmarkedet siden 2009 har omsider modnet og blitt en episk boble, skrev den amerikanske investoren Jeremy Grantham i et innlegg på starten av året.

At Wall Street og andre børser globalt ligger rundt rekordnivåer har imidlertid på ingen måte fått børsaktører til å satse på shortsalg, et veddemål på kursfall, for øyeblikket, viser ferske Goldman Sachs-tall, omtalt av Bloomberg Markets.

Påførte stortap i fjor

E24 har tidligere omtalt at spekulanter som veddet mot amerikanske aksjer i fjor tapte brutale 245 milliarder dollar i 12-månedersperioden.

Allerede ved årsskiftet begynte mange derfor å trimme shortposisjonene sine – en utvikling som har fortsatt i full fart.

Medianen for shortinteressen blant selskapene notert på den brede S&P 500-indeksen er nå nede på 1,6 prosent av markedsverdien.

Det betyr at shortinteressen i USA-indeksen er på sitt laveste på nær 17 år, ifølge Bloombergs tall.

På den europeiske Stoxx 600-indeksen har antallet shortveddemål mot de noterte selskapene kollapset til et nært rekordlavt nivå i år, fremgår det.

Les også

Heftig kamp rundt videospill-aksje: – Ute etter en knockout

Gamestop-kaoset: – Har nok redusert appetitten

Hedgefond er blant aktørene som ofte inngår shortposisjoner.

Denne type fond ble i vinter bredt omtalt da hobbyinvestorer fra forumer fikk dem til å tape penger ved å kjøre opp kursene i aksjer som var høyt shortet.

Spesielt mye oppmerksomhet ble det rundt Gamestop-aksjen.

Den ble plutselig høyt omsatt på grunn av storkjøp, som igjen sendte aksjen til himmels. Det bidro til sviende milliardtap for en rekke hedgefond som shortet videospill-aksjen.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets følger aksjemarkedet tett.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets forklarer at det har vært en fallende trend i shortinteressen over flere år, men:

– Gamestop-situasjonen har nok redusert appetitten enda litt mer, fremhever han.

– Koordinerte aksjoner mot enkelte selskaper

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet uttaler at han tror utviklingen «er et tegn i tiden».

Hedgefond og en rekke andre investorer er for øyeblikket posisjonert for mer børsoppgang. Samtidig omtales risikoviljen i markedet som skyhøy – ofte i sammenheng med såkalt FOMO, eller «Fear of Missing Out».

– Jo lenger ut i en oppgangskonjunktur man kommer, desto høyere blir risikoviljen. Dette gjelder både private og institusjonelle investorer.

– Samtidig har man sett at gjennom 2020 så tilkom det ekstremt mange nye retailinvestorer, primært gjennom appen Robinhood. Gjennom sosiale medier og diverse forum så har man sett en form for koordinerte aksjoner mot enkelte selskaper fra disse sparerne, sist med Gamestop, AMD og andre, sier Johannesen.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Han legger til at han ikke tror det nye fenomenet kommer til å stoppe med det første.

– I sum tror jeg dette i alle fall på kort sikt er med på å gjøre at flere store aktører, som blant annet hedgefond, vegrer seg litt for å shorte noen spesifikke aksjer.

Les også

Vil starte opp et «FOMO»-fond

Les også

Investorlegender ser «episk boble»: – Vi har alle karakteristikkene i Norge også

Prøver seg i opsjonsmarkedet

Bloombergs tall viser samtidig en viss dreining mot at investorer sikrer seg mot kursfall i opsjonsmarkedet.

Nylig ble det blant annet kjent at et ukjent antall investorer veddet på at det relativt rolige aksjemarkedet vil gå over til en mye høyere volatilitet de neste tre månedene.

Johannesen i Nordnet påpeker også at de større fondene stort sett vil ligge short de større indeksene, samt råvarer.

– De er svært likvide og igjen vanskelig å bevege på lik linje som for eksempel et selskap som Gamestop, forklarer han.

Les på E24+

SPAC – børstrenden som har tatt av i pandemien

Les også

Privatinvestor Nicolay Grove: Har tatt milliongevinst i veddemål på Tesla-knekk

Les også

Satset stort på kursfall for Fredriksen: Rømte short da aksjen skjøt i været

Les også

Tesla-shortere tapte over 320 mrd. i 2020: – Største jeg har sett

Publisert:
Gå til e24.no