Børsklart solselskap med nytt oppkjøp - vil bli «Mini-Scatec»

Solinvestoren Alternus Energy vil bygge sine egne solparker, og følger dermed strategien til storebror Scatec. – Vi leverer like god avkastning med lavere risiko, sier sjefen.

GJØR OPPKJØP: Alternus Energy og adm. direktør Vincent Browne.

Tom Honan / Tom Honan Photography
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Dette er en strategisk milepæl for oss, sier Vincent Browne til E24.

Han er sjef og største eier i solselskapet Alternus Energy, som forbereder opptak på Euronext Growth i løpet av juni.

Alternus har så langt satset på oppkjøp av ferdigbygde solparker i Europa med langsiktige kontrakter for strømleveranser.

Nå tas et skritt lenger ned i verdikjeden med kjøpet av 60 prosent av aksjene i nederlandske Unisun Energy, som har spesialisert seg på ingeniør- og konstruksjonsarbeid (EPC) for solparker.

Alternus følger dermed i fotsporene til Scatec, Børsens største solselskap, som benytter inntjening fra egen EPC-virksomhet til å finansiere konsernets egenkapitalinvestering i det aktuelle prosjektet.

– Vi har ønsket å få ned våre kostnader knyttet til utbygging. EPC-selskaper tar typisk en driftsmargin på rundt ti prosent, og denne ønsker vi i større grad å ta selv. Det vil gi et lavere behov for ekstern egenkapital over tid, sier Browne.

Han peker videre på den nylige ansettelsen av teknisk direktør (CTO) Gary Swan som et viktig ledd i denne utviklingen. Swan har lang bakgrunn fra prosjektutvikling i det nå Aker-kontrollerte vindselskapet Mainstream.

Les også

Småsparere satset kvart milliard på solfiasko - nå skal selskapet på Oslo Børs

Rammet av fornybar-ras

Irland-baserte Alternus Energy hentet nær 1,5 milliarder kroner i gjeld og egenkapital fra norske og internasjonale investorer i desember i fjor.

Siden har selskapet vært registrert på den norske NOTC-listen, men planen har hele tiden vært en notering på Euronext Growth i løpet av første halvår 2021.

Etter eventyrlig kursoppgang gjennom 2020 har fornybarsektoren falt betydelig siden februar. Blant annet er nevnte Scatec ned 36 prosent, og den danske vindgiganten Ørsted har falt over 30 prosent.

Alternus Energy har heller ikke gått klar av raset, og aksjen handles nå nærmere 25 prosent under toppen fra i vinter.

Investorene som satset ved emisjonen i desember, som KLP, Ludvig Lorentzen og TD Veen, har imidlertid fortsatt en gevinst på 26 prosent.

Den nåværende markedsverdien av selskapet er på 629 millioner kroner. Browne opplyser at det planlegges en «mindre» emisjon i forbindelse med den forestående børsnoteringen.

– Vi har i utgangspunktet den kapitalen vi trenger, så dette gjøres i stor grad for å utvide aksjonærbasen ytterligere og øke bevisstheten om Alternus i markedet, sier Browne.

– Det finnes allerede flere solselskaper på Oslo Børs, som Scatec, Norsk Solar og Aega. Hvorfor skal man heller plassere pengene hos dere?

– Først vil jeg si at vi opererer i et sterkt voksende marked, med rom for alle. Men som en ren europeisk aktør skiller vi oss fra de andre du nevner, som i stor grad er basert i mer ustabile land historisk sett, og vi mener derfor at vi kan oppnå samme avkastning med lavere risiko, sier Browne.

– Samtidig vokser vi raskere, og jeg mener det ligger et uforløst potensial i aksjen når flere investorer blir bedre kjent med selskapet, hva vi gjør og hvor vi er, sier Browne.

Arctic ser oppside på 145 prosent

Alternus Energy sikter mot å bygge en operativ portefølje på to gigawatt med solparker i Europa innen 2025.

I april meldte selskapet at det i løpet av første kvartal har kjøpt nye solenergiprosjekter tilsvarende en kapasitet på 1,2 gigawatt hvis de når kommersiell drift.

– Vi har gjort alt vi sa skulle gjøre da vi hentet penger i fjor. Ordreboken vår har økt med åttegangeren siden den tid, og vi kan nå med mye større sikkerhet anslå hva vi vil tjene i årene som kommer, sier Browne.

Arctic Securities, som var tilrettelegger for emisjonen og også er rådgiver i forbindelse med børsnoteringen, tok nylig opp dekning på selskapet med kursmål på 65 kroner. Det tilsvarer en oppside på 145 prosent fra dagens nivå.

Meglerhuset estimerer at Alternus vil levere en omsetning på 17 millioner euro og EBITDA (driftsresultat før avskrivninger) på 13 millioner i inneværende år.

Overskudd forventes imidlertid ikke før i 2025, da med 18,3 millioner euro i pluss av en omsetning på 122 millioner.

En stor del av selskapets nåværende omsetning kommer fra eiendeler i Romania.

E24 skrev i april om hvordan to av selskapets solparker i landet opprinnelig ble finansiert av tusenvis av småsparere, i et prosjekt som senere kollapset.

Browne har i etterkant inngått direkte refusjonsavtaler med nærmere 4.500 småinvestorer gjennom sitt heleide Power Clouds Holding (PCH).

– Hittil har PCH betalt ut rundt én million dollar til disse opprinnelige investorene under de nye kontraktene, og med positive fremtidsutsikter for Alternus er jeg sikker på at de minst vil få tilbake hele investeringen sin, sa Browne til E24 i april.

Les også

Arctic hentet 1,5 mrd. for solselskap: Investorer uenige om gründerens bakgrunn var relevant

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Euronext Growth
 2. Børsnotering
 3. Solar
 4. Arctic
 5. Emisjon
 6. Oppkjøp
 7. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Småsparere satset kvart milliard på solfiasko - nå skal selskapet på Oslo Børs

 2. Nesten bare kjøpsanbefalinger på Euronext Growth: - Den spiralen vi er inne i nå, vil få en stygg slutt

 3. Aksjeanalyse spår kursdobling - bruker selskapets egne mål

 4. – Investorer er veldig sensitive for endrede vekstforutsetninger

 5. Gruveselskap økte resultatet med 759 prosent etter råvarerally – privatinvestor har lagt over 40 mill. i potten