Stein Erik Hagen vurderer å børsnotere Komplett etter rekordår

Nordens største netthandel nærmer seg ti milliarder i omsetning. Nå vurderer Stein Erik Hagen et comeback på børs for Komplett Group.

SER MOT BØRS: Stein Erik Hagens netthandelsgigant Komplett.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Vi ser at det kan være et riktig tidspunkt å ta Komplett på børs, sier Nils Selte, adm. direktør i Canica, til E24.

Ti år er gitt siden Stein Erik Hagens investeringsselskap kjøpte den norske netthandelspioneren av børs for rundt én milliard kroner.

Omsetningen i 2020 vokste med heftige 31 prosent til 9,9 milliarder. Driftsresultatet endte på 271 millioner kroner, opp fra 48 millioner i 2019.

Nå vurderer Canica å selge seg ned i selskapet gjennom en børsnotering i løpet av 2021, og har engasjert ABG Sundal Collier og SEB som rådgivere.

Koronaåret 2020 ble et formidabelt vekstår for de fleste e-handelsaktører, men Komplett-sjef Lars Olav Olaussen peker på flere årsaker til oppturen, ikke minst en rendyrking av kjernevirksomheten innen elektronikk.

– Markedsveksten for elektronikk var veldig høy i fjor, hele 16 prosent. Samtidig har det pågått et strukturelt skift fra fysiske butikker til netthandel over flere år, og denne utviklingen skjøt fart i fjor. Det ser vi blant annet gjennom at vi fikk inn veldig mange nye kunder i fjor, sier Olaussen.

Les også

Komplett går sammen med over 100 butikker i gigantisk nettsatsing

Les også

Skulle selge tusenvis av matvarer på Kompletts markedsplass – fikk bare lagt ut 19 varer

VELLYKKET SNUOPERASJON: For Komplett-sjef Lars Olav Olaussen.

Har snudd skuta

Da Olaussen ble hentet fra Orkla i 2018 fikk han i oppgave å rydde opp etter noen tunge år i Komplett-konsernet med feilslåtte investeringer.

Ut forsvant den mislykkede satsingen på hjemlevering av mat med Marked.no, samt e-apotek og nettbutikker innen kosmetikk og bildeler.

Olaussens første regnskapsår endte med nærmere 300 millioner i underskudd, men siden har pilene pekt oppover.

– Vi har fokusert selskapet rundt den lønnsomme kjernen med e-handel innen elektronikk, og opplever at vi er godt posisjonert for reisen videre. To av tre elektronikkvarer selges fortsatt i fysiske butikker, så vi ser et betydelig vekstpotensial, sier Olaussen.

– Men anser dere resultatene i 2020 som normale for Komplett?

– Vi var allerede på vei mot solid vekst i 2020 før pandemien inntraff og ga ekstra stimulans til netthandel. Hva som er et normalt år er ikke så lett å svare på, men det er mange underliggende ting som forteller oss at det skiftet vi har sett i handel og elektronikk er permanent, sier Selte.

Komplett kan få selskap på børs av en av sine største konkurrenter i 2021, Elkjøp. Britiske Dixons Carphone varslet i september i fjor at det vurderer å børsnotere den nordiske virksomheten, hvor blant annet Elkjøp inngår.

FORTSETTER SOM AKTIV EIER: Canica og adm. direktør Nils Selte.
Les også

Dropper Komplett Apotek-navnet og henter tidligere Zalando-sjef

Kan være verdt opp mot seks mrd.

Komplett omsetter nå for nærmere 2,5 ganger mer enn da selskapet sist var på børs.

– Hvordan har verdiutviklingen vært siden avnoteringen?

– Vi ønsker ikke å si noe om verdier på dette stadiet. Det vil markedet gi svar på i løpet av en eventuell noteringsprosess, sier Selte.

Av sammenlignbare selskaper som allerede er på børs, trekker han frem finske Verkkokauppa og svenske Bygghemma Group.

Disse selskapene handles for øyeblikket til en gjennomsnittlig P/E-multippel (markedsverdi relativ til inntjening) på friske 28-gangeren, basert på forventede 2020-resultater.

Med et anslått resultat før skatt på i overkant av 200 millioner for Komplett tilsvarer det en mulig verdsettelse på nær seks milliarder kroner.

Nevnte Dixons Carphone, som i motsetning til Komplett i stor grad selger fra fysiske butikker, handles til en langt mer beskjeden P/E-multippel på 10. Et annet Stein Erik Hagen-dominert retailkonsern, Orkla, prises til 20 ganger forventet årsresultat for 2020.

Selte vil ikke kommentere verdianslaget, og ønsker heller ikke å indikere hvor mye Canica vurderer å selge seg ned.

– Canica vil fortsette å støtte selskapet som en betydelig og aktiv eier. En børsnotering vil kunne tilføre nye aksjonærer med komplementær kompetanse som bidrar til fremtidig vekst og inntjening ved å utnytte det sterke fundamentet som er skapt gjennom en vellykket omstilling i Komplett og en sterk underliggende vekst innen e-handel, sier Selte.

Les også

Elkjøp kan havne på børs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Komplett
 2. Netthandel
 3. Canica
 4. Stein Erik Hagen
 5. E-handel
 6. Elektronikk
 7. Elkjøp

Flere artikler

 1. Komplett verdsettes til inntil 4,48 milliarder før børsnotering

 2. Komplett klar for børs - Hagen selger for minst 1,6 milliarder

 3. Komplett med vekst på over en halv milliard i første kvartal

 4. Stein Erik Hagen selger Kremmerhuset

 5. Milliardhopp i inntektene for Komplett