Gamestop-shorterne påført tap på 20 mrd.

Handelsplattformen Robinhood åpnet for begrenset handel fredag og aksjen skyter igjen fart. Ifølge analytikere har shorterne blitt påført et foreløpig tap på rundt 20 milliarder dollar den siste måneden.

Publisert:

Gamestop går nok en gang mot strømmen på Wall Street, og steg 67,87 prosent til 325 dollar per aksje i tidlig handel. Den siste måneden er aksjen opp 1.587 prosent.

Det ble fullt kok i sosiale medier da Robinhood, som en av flere handelsplattformer, torsdag grep inn og begrenset kjøp av aksjen. Aksjen falt, og endte ned over 40 prosent på Wall Street.

Aksjonistinvestorene som forsøker å ramme shorterne har så langt lykkes ved å påføre de som vedder på at aksjen faller et tap på til sammen 19,75 milliarder dollar, ifølge analyseselskapet S3 Partner-topp Ihor Dusaniwsky på Twitter.

Det tilsvarer 167 milliarder kroner. Samtidig opplyser S3 Partners til CNBC at få av shorterne har kastet kortene, og satser fremdeles på at aksje til slutt vil falle.

S3 Partners-toppen skriver videre at andelen shortere av Gamestop-aksjen er ned åtte prosent.

Les også

Norsk forvalter treffer blink i Gamestop – venter snarlig knekk

Myndighetene på banen

Fredag opplyser det amerikanske finanstilsynet, SEC, at de undersøker saken.

– Kommisjonen vil undersøke handlinger gjort av regulerte selskaper som kan ha vært uheldige for investorer, eller hindret investorer fra å handle utvalgte verdipapirer, skriver SEC i meldingen.

Man vil også undersøke den vanvittige volatiliteten i aksjen, skriver tilsynet i en melding.

Onsdag opplyste også Biden-administrasjonen at de «overvåker situasjonen».

Sent fredag kveld annonserte statsadvokaten i Texas, Ken Paxton, at man har iverksatt en etterforskning av aksjeplattformen Robinhood.

Finanstilsynet ser på Gamestop-nekt

«Shortere» med store tap

Bakgrunnen for dramaet er en innbitt kamp mellom hobbyinvestorer og spekulanter som vedder på kursras i aksjer.

Gamestop har et stort butikknettverk for salg av spill, og med fallende salg i fysiske butikker har selskapet slitt på børs.

Dette har ført til at mange store investorer har shortet aksjen, altså veddet på at aksjen skal falle.

I midten av januar gikk en rekke småinvestorer sammen i forumer på nettet, hovedsakelig på Reddit, for å hindre at store fond skulle tjene penger på selskapets undergang.

Det har igjen ført til at shorterne har tapt flere titalls milliarder kroner på kampen bare i år.

Gamestop-topper med papirgevinst

Gamestop-oppgangen fører til en papirgevinst for toppledelsen på 1,3 milliarder dollar - tilsvarende 11,12 milliarder norske kroner.

Administrerende direktør George Sherman har den største aksjeposten blant lederne, og hadde 16:45 norsk tid en papirgevinst på mer enn 700 millioner dollar. Det tilsvarer 5,9 milliarder kroner.

Finansdirektøre James Bells aksjepost var verdt omtrent 170 millioner dollar, og kundedirektør Frank Hamlins mer enn 120 millioner dollar.

Les også

Dogecoin sendt opp over 800 prosent av nettforum

Robinhood henter 8,5 mrd.

Fredag melder handelsplattformen Robinhood at de henter 1 milliard dollar, tilsvarende 8,5 milliarder norske kroner for å kunne møte den økende etterspørselen i handelen av Gamestop-aksjen, skriver Wall Street Journal.

Selskapet henter penger for å kunne stille sikkerhet til såkalte «clearing-hus», eller oppgjørssentraler.

Årsaken til at det må hentes penger er at det tar tid fra når investorene booker seg inn i en posisjon i en aksje, til pengene faktisk er på konto. Meglerhus som Robinhood må derfor stille til sikkerhet for handelen.

Publisert: