Mercell kjøper Visma-selskap for drøyt 2 milliarder

Børsnoterte Mercell varslet oppkjøpstokt i sommer. Nå har de tatt over milliardvirksomhet fra Visma.

Administrerende direktør Terje Wibe i Mercell.
Publisert:

Teknologiselskapet Mercell, som ble notert på Oslo Børs i sommer, har gjennom et heleid datterselskap kjøpt den norske og svenske virksomheten til Visma Commerce, som driver med tjenester knyttet til offentlige innkjøp.

Kjøpesummen er 2 milliarder svenske kroner, som med dagens valutakurs tilsvarer 2,1 milliarder kroner. Betalingen vil skje i kontanter.

Oppkjøpet vil bli finansiert gjennom en rettet emisjon på 1,3 milliarder kroner og et obligasjonslån på 1,1 milliarder svenske kroner.

Mercell hadde en markedsverdi på snaut 3 milliarder kroner ved børsslutt tirsdag.

Mercell, som ble startet opp i 1999, har hovedkontor i Oslo. De leverer programvare for elektroniske offentlige anbud og anskaffelser.

Les også

Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm

Vil bli ledende på offentlige innkjøp

Den kombinerte virksomheten vil danne en av de ledende leverandørene av offentlige anskaffelser på nett i Europa, ifølge børsmeldingen. De årlige abonnementsinntektene (ARR) beregnes til 534 millioner kroner per tredje kvartal 2020.

Mercell-sjef Terje Wibe sier at Mercell gjennom dette oppkjøpet etablerer en sterk posisjon i det svenske markedet og en sterkere plattform for europeisk ekspansjon.

– Vi er to svært komplementære virksomheter når det gjelder kunder, produkter og markedstilstedeværelse, og vil gi ekstra kundeverdi gjennom utvidelse av vår rekkevidde og distribusjon. Vi styrker tilbudet vårt for anskaffelsesprosesser over landegrensene betydelig, og økte stordriftsfordeler gjør at vi kan akselerere innovasjon og produktutvikling ytterligere, sier Wibe i meldingen.

Transaksjonen forventes å være avsluttet i løpet av fjerde kvartal 2020.

Aksjehopp

Mercells aksjekurs endte på 10,31 kroner tirsdag, og har steget siden børsnotering. Selskapet hentet til sammenligning friske penger til en tegningskurs på 6,75 kroner før de gikk på Oslo Børs. Det ble hentet inn til sammen 450 millioner kroner gjennom en rettet emisjon, og noen av de eksisterende aksjonærene solgte seg samtidig ned.

Teknologiselskapet har satset kraftig gjennom egen vekst og oppkjøp på offentlige anskaffelser i Europa. Dagens melding kommer etter at selskapet i sommer meldte at de skal på oppkjøpstokt.

Les på E24+

Uber-sjåfører slipper unna kravet om taksameter ved å kalle bilene «luksuriøse»

Les på E24+

– Jeg har kjøpt 160 bedrifter, men dette er den beste investeringen min, ever!

Publisert: