Børsene i Asia

Blandet på Asia-børsene: Misligholdte lån skaper uro

Et statlig kinesisk kullselskap sendte sjokkbølger gjennom obligasjonsmarkedet da det misligholdt milliardgjeld forrige uke. Nå gjennomføres en større etterforskning.

Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Det er ingen tydelig retning på de asiatiske børsene i morgentimene. Børsene i Tokyo og Singapore henholdsvis faller og stiger 0,8 prosent.

Utviklingen i markedene kommer samtidig som den amerikanske terminhandelen peker mot nedgang når børsene åpner i ettermiddag. USAs finansminister Steven Mnuchin avviste i natt å utvidere flere av Federal Reserves kriseprogrammer.

Torsdag stengte imidlertid Wall Street i pluss etter nyheter om gjenopptagelse av forhandlinger om en coronaredningspakke. Forhandlingene strandet før presidentvalget.

Børsfall i Japan

Slik er utviklingen på asiatiske børser ved 06-tiden fredag:

 • Nikkei 225 i Tokyo faller 0,56 prosent
 • Hang Seng i Hongkong stiger 0,35 prosent
 • Kospi i Seoul er opp 0,09 prosent
 • Shanghai Composite er opp 0,10 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore klatrer 0,80 prosent
 • ASX 200 i Sydney er ned 0,07 prosent
Les på E24+

Trumps avskjedshilsen kan bli hard for mange norske aksjer

Mislighold i statlig kullselskap

Forrige uke varslet det statlige kinesiske kullselskapet Yougcheng Coal and Electricity at det ikke kunne betale ned et lån på én milliard yuan, tilsvarende 1,37 milliarder kroner.

Nyheten har sendt sjokkbølger gjennom lånemarkedet rettet mot statlige kinesiske selskaper. Disse har tidligere vært ansett som skånet fra mislighold, da de normalt har direkte støtte fra den kinesiske stat, skriver Bloomberg.

Misligholdet gjorde at det kinesiske markedstilsynet startet en etterforskning. Denne har nå blitt utvidet til å inkludere flere banker, rating- og regnskapsfirma.

I kjølvannet av misligholdet har både det statlig støttede brikkeselskapet Tsinghua Unigroup og statseide Huachen Automotive Group misligholdt sin gjeld, ifølge CNBC.

– Misligholdet i Yongcheng trigget usikkerhet blant investorer for hele markedet knyttet til selskapsobligasjoner, fordi det bryter med den langvarige forståelsen om en implisitt statlig garanti for obligasjoner utstedt av statlig eide selskaper, skriver markedsøkonom Zhaopeng Xing i ANZ Researchs i et notat fredag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Tokyo-børsen
 3. Shanghai-børsen
 4. Singapore-børsen
 5. Hongkong-børsen
 6. Seoul-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Blandet i Asia - bilsektoren stiger i Sør-Korea

 2. Teknologiløft bidrar til oppgang i Asia

 3. Oppgang i Asia etter Trump signerte krisepakke

 4. Bred oppgang i Asia etter Feds rentemøte

 5. Markant nedgang i Tokyo og Hongkong