Sigve Brekke får honnør av Transparency International

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge gir Sigve Brekke honnør for å ta grep i korrupsjonssaken.

FØLGER SAKEN: Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge har fult VimpelCom-saken. Her er hun avbildet i forbindelse med høringen om saken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar 2015.

Håkon Mosvold Larsen
 • Anita Bakk Henriksen
Publisert:

Slettemark hadde ikke hørt om fristillingen av fire Telenor-topper da E24 kontaktet henne, men hadde en positiv reaksjon på nyheten.

– Vi kan tolke dette slik at Telenors nye ledelse tar dette på største alvor, da dette er en alvorlig konsekvens for dem det gjelder, sier hun.

Generalsekretæren understreker at de ikke sitter på noe førstehåndskjennskap til saken, men gir nå honnør til Telenor for å ta grep.

BAKGRUNN: Dette er Vimpelcom-saken

Fire suspenderes

I flere børsmeldinger som ble sendt ut onsdag kveld melder Telenor at fire av deres toppfolk nå er midlertidig fristilt fra sine stillinger. Dette gjelder:

 • Finansdirektør Richard Olav Aa
 • Juridisk direktør Pål Wien Espen
 • Fridtjof Rusten. Satt i Vimpelcom-styret fra 2005 til 2008, gikk tidligere i år fra jobben som finansdirektør i dTac, Telenors mobilselskap i Thailand.
 • Ole Bjørn Sjulstad, satt i styret i Vimpelcom fra 2010 til mai 2015, og er leder for corporate affairs i Telenor Ungarn.
Les også

Permittert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

– Denne permitteringen viser at Telenor er nødt til å ta grep, og de permitterer ikke bare tilfeldige ledere, sier Kjell-Ola Kleiven, som er direktør for Risk Information Group (RIG Nordic).

– Kan virke avskrekkende

IKKE SMART: Direktør for Risk Information Group (RIG Nordic), Kjell-Ola Kleiven mener at Telenor burde tenkt seg om før de gikk inn i Vimpelcom.

Knut Falch

Konsernsjef Sigve Brekke har knapt rukket å sitte tre måneder i sjefsstolen før han i samråd med styret tok beslutningen om å permittere de fire direktørene.

Dette skjer kort tid etter at Brekke og styret fikk satt i gang en ekstern granskning av hvordan Telenor har håndtert VimpelCom-saken. Revisjonsfirmaet Deloitte er nå i gang med det arbeidet, men Telenor avviste onsdag overfor E24 at det er opplysninger Deloitte har kommet over som har ført til permitteringen.

– Nå får vi først se hva som kommer ut av denne granskningen som blir utført av Deloitte, men en slik sak kan absolutte virke avskrekkende for mulige investorer i fremtiden, sier Kleiven.

Han mener at Telenor burde tenkt seg om to ganger før de involverte seg i et land som Usbekistan.

Telenor er ikke selv i Usbekistan, men er minoritetseier i VimpelCom, som har virksomhet i landet. VimpelCom er under korrupsjonsetterforskning både i Nederland og USA som følge av transaksjoner selskapet har gjort.

– Det er nærmest umulig å drive business i et land som Usbekistan uten å kutte noen hjørner, understreker Kleiven.

Les også

Telenor suspenderer fire toppfolk

Les også

Stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

Les også

Suspendert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Telenor suspenderer fire toppfolk

 2. – Krevende å lese om Telenor-medarbeideren som varslet i 2011

 3. Telenor-Brekke får ros for handlekraft

 4. Annonsørinnhold

 5. Baksaas kan bli kalt inn til intervju

 6. Suspendert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet