Aksjer for nybegynnere – aksjeskolen del 1: Hvordan fungerer aksjemarkedet?

Lene Refvik i AksjeNorge forklarer hva du kan tjene og hva du kan tape – og hva du må vite om aksjemarkedet før du begir deg ut i det.

FØLG MED: På Oslo Børs sine nettsider finner du en egen finanskalender hvor alle noterte selskaper legger inn sine planlagte rapporteringsdatoer. Den kan det være lurt å følge med på.
Publisert:

– Et godt råd til deg som ønsker å investere i aksjer, er å velge aksjer i selskaper eller bransjer du kjenner litt til fra før, sier Lene Refvik til E24.

Hun er daglig leder i stiftelsen AksjeNorge, som blant annet jobber med å øke folks kunnskap om aksjer og verdipapirmarkedet.

– På denne måten kan du kombinere egen kunnskap og egne analyser med å lese ulike rapporter og anbefalinger, for så å danne deg ditt eget bilde om hva du mener er riktig aksjeverdi, sier Refvik.

Vil du prøve deg i aksjemarkedet, da kan Aksje-NM være plassen for deg. I Aksje-NM kan deltakerne kjøpe og selge aksjer med 100.000 fiktive kroner.

Aksje-NM starter 1. mars! Du kan lese mer om konkurransen her.

Hva bestemmer aksjeverdien?

I artikkelserien «Aksjer for nybegynnere» deler ekspertene sine tips og råd om aksjemarkedet med E24 sine lesere.

I del 1 går vi gjennom det aller mest grunnleggende: Hvordan fungerer aksjemarkedet.

Men aller først: Hva er egentlig en aksje?

KAN AKSJEMARKDET: Daglig leder Lene Refvik i stiftelsen AksjeNorge.

En aksje er en eierandel i et aksjeselskap og gir rett til andel av overskuddet i selskapet. De fleste aksjer gir også stemmerett på selskapets generalforsamling.

Verdien til en aksje i løpet av en handelsdag på børsen bestemmes til enhver tid ut i fra den prisen markedet er villig til å kjøpe eller selge aksjen for.

– Alle selskaper har en bokført verdi, men det er til syvende og sist forventningene til fremtidig inntjening som avgjør hva aksjen handles for, forklarer Refvik.

Det kan være mange ulike meninger om hva en aksje faktisk er verdt, forteller hun videre.

– Ser man på aksjeanalytikere, vektlegger de ulike faktorer og bruker ulike modeller når de skal beregne verdien av et selskap før de går ut med sine anbefalinger, sier hun.

Hva får aksjen til å stige eller synke?

Ifølge AksjeNorge er det i utgangspunktet tre faktorer som påvirker hvilken retning aksjekursen i et selskap tar:

  • selskapets egen utvikling
  • bransjen selskapet tilhører
  • det større makrobildet

Når det gjelder selskapets utvikling, er det selskapets resultater som er avgjørende, og først og fremst forventningene til resultatene.

– Endringer selskapet gjør som påvirker selskapets inntjeningsevne, gjenspeiles raskt i aksjekursen. Selskapers kvartalsrapportering og informasjon som kommer fra disse er viktig å følge med på, sier Refvik.

På Oslo Børs sine nettsider finner du en egen finanskalender hvor alle noterte selskaper legger inn sine planlagte rapporteringsdatoer.

For bransjepolitikk og politisk risiko finnes det imidlertid ingen kalender.

– Her inntreffer hendelser til ulike tider, og det anbefales at man holder seg jevnt oppdatert på avgjørende faktorer. I en bransje kan for eksempel råvarepriser, valuta eller forbrukeratferd være gjeldende. Vær oppmerksom på at det alltid er en viss porsjon psykologi i markedene også, råder Refvik.

Les også

Aksjer for nybegynnere – del 2: Slik kommer du i gang med aksjehandel

Hva kan du tjene og hva kan du tape?

– Når du investerer i aksjer kan du tjene den summen aksjen stiger i verdi, sier Refvik.

I tillegg er det mange selskaper som betaler utbytte til sine aksjonærer, påpeker hun.

Et selskap som har gått med overskudd kan velge å dele ut hele eller deler av overskuddet til aksjeeierne i form av utbytte.

– Det er ikke noe fasitsvar på hvor mye du kan tjene. Noen aksjer stiger svært mye i verdi og utbetaler gode utbytter til sine eiere. Link Mobility Group er et av de nye mindre selskapene på børs som har gitt en avkastning på over 75 prosent det siste året. Orkla er et av de større selskapene på Oslo Børs som gjorde det svært bra i 2015 og som har hatt en avkastning på over 30 prosent, forteller Refvik.

Til gjengjeld kan du tape investerte penger dersom et selskap gjør det dårlig og aksjen faller i verdi.

– I verste fall går selskapet konkurs og man taper alt. Det skjer heldigvis ikke så ofte, men vær klar over at det kan skjer. Som følge av lave oljepriser over lengre tid ble oljeserviceselskapet Dolphin Group ASA erklært konkurs så sent som i desember 2015, avslutter Refvik.

Les også

Slik velger du vinneraksjene

Les også

Aksjer for nybegynnere – del 4: Aksjer eller aksjefond?

Les også

Aksjeskolen: Aksjemarkedet fra A til Å

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om