Stort ordretap for National Oilwell Varco i Brasil

National Oilwell Varco Norge mister kontrakter for nær 10 milliarder kroner.

MILLIARDSMELL: National Oilwell Varco Norge er et av selskapene som har blitt rammet hardest av oljebremsen. Nå mister oljeservicegiganten milliardkontrakter i Brasil.
Publisert:

– Desember er en måned med mange følelser. Det er ikke noe enkelt å gi et slikt budskap rett i forkant av jul.

Det sa kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø i National Oilwell Varco Norway til E24 da selskapet kuttet 900 ansatte rett før jul.

Trolig blir heller ikke nyttårsfeiringen særlig lystbetont for de ansatte i den norske virksomheten til den internasjonale oljeservicegiganten.

National Oilwell Varco Norge har nemlig mottatt kansellering av syv boreutstyrspakker fra selskapene Estaleiro Atlantico Sul S.A. and EAS International Inc. knyttet til boreskip under bygging i Brasil, ifølge en melding fra selskapet.

Det var Dagens Næringsliv som først meldte om tapet av kontraktene.

Kanselleringene reduserer selskapets ordrereserve med 1,1 milliarder dollar, omlag 9,6 milliarder kroner, ifølge meldingen som ligger på oljeservicegigantens amerikanske nettsider. E24 forstår av meldingen fra Houston at kanselleringene i sin helhet slår ut på den norske virksomheten. Nordbø vil imidlertid ikke bekrefte eller avkrefte dette.

– Denne saken og dens økonomiske detaljer kommenteres fra hovedkontoret i Houston, opplyser Nordbø til E24.

National Oilwell Varco Norge hadde ved utgangen av tredje kvartal en ordrereserve verdt 8,02 milliarder dollar i riggvirksomheten, totalt 9,19 milliarder dollar. Kontraktene som nå kanselleres utgjø dermed anslagsvis snaut 12 prosent av selskapets samlede ordrebok.

Les også

Masseoppsigelser i oljebransjen på Sørlandet: - Tror det kommer til å bli tøft

I hardt vær

National Oilwell Varco Norway er et av selskapene som har blitt hardest rammet av oljebremsen i Norge. Ved inngangen til 2015 hadde selskapet 4.800 medarbeidere i Norge.

Den siste kuttrunden i desember kom på toppen av de 1.500 faste og innleide som allerede er nedbemannet i Norge.

Når prosessen med den siste kuttrunden er sluttført frem mot sommeren neste år, venter selskapet å ha rundt 2.400 ansatte i Norge.

Les også

Statoil tilbyr alle norske ansatte sluttpakke: Ansetter i England

Allerede rammet av nedleggelser

Kuttene i desember innebærer at produksjonsvirksomhetene på Hjelset utenfor Molde og Søgne utenfor Kristiansand blir nedlagt. Det skal videre gjennomføres «organisatoriske og strukturelle endringer».

De to fabrikkene utenfor henholdsvis Molde og Kristiansand har rundt 200 ansatte til sammen. Nedleggelsen er ventet å finne sted i andre kvartal neste år.

– Ledelsen i NOVN uttrykker forståelse for at dette skaper usikkerhet blant våre mange ansatte. Vi vil fortsette å legge stor vekt på å gjennomføre en ryddig prosess som ivaretar alle ansatte på best mulig måte i tiden fremover, skrev selskapet i pressemeldingen fra desember.

National Oilwell Varco har hatt en policy om informere pressen på samme tid som de ansatte når kuttene blir kjent.

Les også

Eksperter om 40 dollar fatet: – Blir truffet når vi allerede ligger nede

Utelukket ikke flere kutt

Selskapet ville ikke utelukke at flere grep kunne bli nødvendig da de siste kuttene ble kjent.

– Vi sier at vi ikke kan love at det ikke kommer flere kutt. Men det er ikke tatt noen beslutninger om nye kutt nå, sa Nordbø til E24 den 7.desember.

Tillitsvalgt Kaspar Frengstad trodde det skulle bli ytterligere nedbemanninger. Når E24 er i kontakt med Frengstad sier han at han ikke var klar over kanselleringene, men skal ringe opp igjen.

– Jeg tror at så lenge markedet ikke snur, vil ikke dette bli den siste kuttrunden, sa han til E24 for tre uker siden.

Les også

Masseoppsigelser i oljebransjen på Sørlandet: – Tror det kommer til å bli tøft

Les også

Sparker 900 rett før jul: – Ingen trodde dette ville skje

Les også

Oljeservicegigant varsler oppsigelser og nedleggelse av virksomhet

Publisert:

Her kan du lese mer om