OLJEPRISEN: - Kong Abdullah blir skuffet

Kong Abdullahs spådom om en oljepris på 75 dollar i år blir neppe virkelighet, mener StatoilHydros eksperter.

TROR BUNNEN ER NÅDD: Sandrine Tørstad i StatoilHydro tror oljeprisen vil stabililsere seg fremover.
Publisert:

Kong Abdullah Bin-Abd-al-Aziz Al Saud av Saudi-Arabia gjorde det nylig klart at han tror på en oljepris på rundt 75 dollar fatet i år.

Det kan han se langt etter, tror Sandrine Tørstad, leder for markedsanalyse i StatoilHydros

OSE

STL

avdeling for oljehandel.

- Dekoblingen, som noen trodde det skulle være mellom ikke-OECD-land og OECD-landene, har ikke vist seg å slå til. Det er sterk nedgang i begge områder, og det gir store utslag i etterspørselstallene.

- Bunnen er nådd

I stedet venter Tørsdal at oljeprisen bare vil stige forsiktig fra dagens bunnnivåer litt over 40 dollar fatet.

- Vi tror oljeprisen har nådd en bunn nå, men den kan nok gå litt under enkelte dager, sier Tørstad til E24.

- Hva skal til for at oljeprisen havner under dagens nivåer?

- Hvis Opec-samarbeidet bryter, så vil det helt klart få en negativ priseeffekt.

På etterspørselssiden ser Tørstad en fare for at etterspørselen kan holde seg lav over en lengre periode enn hva StatoilHydro venter.

- Svak etterspørsel vil nok ikke sende oljeprisen så mye mer ned, men det kan bidra til å holde oljeprisen på dagens bunnivåer lenger ut i tid: Kanskje til langt utpå høsten.

Følg oljeprisen med E24 Børs

Økt pessimisme

Nå nedjusterer StatoilHydro sine prognoser for oljeetterspørselen i 2009, etter at nedturen har blitt verre enn tidligere antatt. Etter en svært forsiktig start på året, vil etterspørselen likevel ta seg noe opp mot slutten av året.

Totalt vil verden etterspørre rundt 1,1 millioner fat, anslår Tørstad. Mens etterspørselen i det amerikanske markedet vil være omtrent som tidligere antatt, vil det gå noe svakere i Europa, og betydelig svakere i Asia.

Etterspørselsveksten vil være negativ i både USA, euroområdet og Japan, mens det anslås en forsiktig vekst i Kina og Midtøsten. I Latin-Amerika anslår StatoilHydro at etterspørselen vil stå på stedet hvil.

USA-oppgang

- Særlig i USA har vi sett at etterspørselen har begynt å øke, og bensinetterspørselen er ikke så svak som den var på slutten av fjoråret. Det er fortsatt svakt, men det har ikke falt så mye som det har gjort i fjor, sier Tørstad.

Imidlertid tror hun det er for tidlig å friskmelde markedet, og understreker at usikkerheten er usedvanlig høy fremover.

- Risikoen er helt klart på nedsiden med den usikkerheten vi har i verdensøkonomien, og dermed vil det samme selvfølgelig også gjelde for oljeetterspørselen.

Selskapet anslår et fall i verdens bruttonasjonalprodukt på 1,2 prosent.

- Det kan se ut som om vi nå er midt i den verste perioden, sier Tørstad.

Frykter rekyl

Om nedturen blir langvarig, kan oljeprisen holde seg lav lenge. Det vil igjen føre til at det er en rekke investeringer som ikke foretas, slik at produksjonskapasiteten er svært lav når økonomien snur igjen.

- Da risikerer vi en kraftig rekyl i oljeprisen, og en ny omgang med den kraftige oljeprisoppgangen vi hadde i 2004, sier Tørstad til E24.

- Jo lenger nedturen varer, jo større er sannsynligheten for at dette kan skje.

Søndag møtes OPEC-toppene for å vurdere eventuelle produksjonskutt og andre tiltak fremover. E24 dekker saken.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om