SOLGTE AKSJENE: Konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog kvittet seg med alle sine aksjer i selskapet onsdag.

Kommentar: Norske Skog-sjefen signaliserer at han ikke har tro på selskapet

Norske Skog har en kaptein som leder mannskapet fra livbåten.

  • Per Valebrokk
    Per Valebrokk
    Tidligere ansvarlig redaktør og administrerende direktør i E24 Dine Penger.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Aksjemarkedet er vant til mye rart, og konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog leverer et sterkt bidrag til lunsjpraten blant meglere og investorer denne uken.

Det startet onsdag morgen, da han la frem et skuffende kvartalsresultat for den gamle industristorheten. Resultat sendte aksjen raskt ned over 13 prosent til rekordlave kurser.

Etter å ha informert markedet om de svake tallene, var Ombudstvedt som primærinnsider endelig fri til selv å handle aksjer i selskapet. Denne friheten nølte han ikke med å bruke. I løpet av onsdag formiddag solgte han alle sine 2,4 millioner aksjer i Norske Skog til 1,65 kroner pr aksje.

Salget har bidratt sterkt til at aksjekursen er nær halvert fra onsdag morgen, og i skrivende stund er den 41 prosent under Ombudstvedts salgskurs.

Signalet som ligger i et slikt aksjesalg er ikke til å ta feil av: «Sjefen sjøl» tror ikke på selskapet.

Og mellom linjene er det et stykke på vei også det Ombudstvedt faktisk sier gjennom sin kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig: «Dette har sammenheng med at ledelsen har fått innskrenket mandat fra aksjonærene og obligasjonseierne til å finne en bærekraftig rekapitalisering av selskapet. Og det er en reaksjon eller et signal i forhold til det».

Les også

Slik forklarer Ombudstvedt aksjesalget

Dybevig viser overfor DN til at Norske Skog-ledelsen la frem et utkast til refinansieringsplan i januar, et utkast ledelsen ikke fikk full tilslutning til fra kreditorene.

Etter en slik skuffelse ville nok mange ledere ha trukket seg. Det er for så vidt en ærlig sak, og ingen ville klandret Ombudstvedt om han gjorde nettopp det og deretter solgte sine aksjer i selskapet. Men å stå i stillingen, og samtidig signalisere så sterkt at han ikke tror på selskapet han leder, er oppsiktsvekkende.

Ombudstvedt fikk en samlet godtgjørelse på 11 millioner kroner fra Norske Skog i fjor. Han hadde sikkert hatt råd til å vise aksjonærene at han er i samme båt som dem ved å beholde aksjene.

Overfor E24 forsøker nå Ombudstvedt å rydde opp etter seg. Skal vi tro hans nye begrunnelse for salget, må det tolkes som et ledd i arbeidet med å redde Norske Skog fra konkurs:

Les også

Storeier om Norske Skog-sjefens aksjesalg: – Mildt sagt oppsiktsvekkende

«Vi har gjennom den siste tiden jobbet med et refinansieringsalternativ vi mener skaper verdier for alle. Det krever tilslutning fra både kreditorer og aksjonærer. Med nedstemning av fullmakter til styret på siste generalforsamling og tilbakemelding fra kreditorer, ville det ikke være hensiktsmessig om det skapes tvil om mine privatøkonomiske disponeringer påvirket dialogen».

Det er vanskelig å få helt taket på denne forklaringen. Ombudstvedts overordnede, Norske Skogs styreleder A. Christensen, virker ikke imponert. Han sier at aksjesalget ikke er «bra for selskapets kursutvikling og det korte bildet». Samtidig legger Christensen til at han og styret har «full tillit til Sven».

Spørsmålet er hvor lenge et kriserammet selskap kan ledes av en kaptein som har gått i livbåten.

Les også

Styreleder om Norske Skog-sjefens aksjesalg: – Vi har full tillit til Sven

Les også

Norske Skog-sjefen får støtte fra de ansatte

Les også

Storeier om Norske Skog-sjefens aksjesalg: – Mildt sagt oppsiktsvekkende

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om