BØRSKOMMENTAR: Rigg-fall på sterk børs

Børsen har steget over tre prosent sist uke, og avslutter også uken i pluss.

VIL VOKSE UORGANISK: Konsernsjef Alf G. Thorkildsen i Seadrill bekreftet sist uke at han ønsker å bruke de vanskelige markedsforholdene til å kjøpe opp riggkonkurrenter. Med et lån på 3,6 milliarder kroner har han noe av finansieringen på plass.
Publisert:

Hovedindeksen steg 0,4 prosent og endte på 312,4 poeng. Indeksen har dermed steget tre prosent den siste uken, og har klatret fire prosent siden september-måneds begynnelse. Indeksen er dermed 0,8 poeng under årstoppen på 313,2 poeng 24. august i år.

Følg hovedindeksen på E24 Børs

Rigg-konsolidering

Det John Fredriksen-kontrollerte riggselskapet Seadrill

OSE

SDRL

stjal oppmerksomheten fredag etter at selskapet meldte det vil utstede 600 millioner dollar (rundt 3,6 milliarder kroner) i konvertible obligasjoner. Obligasjonene skal ha en varighet på 5 år, og får en rente på mellom 4,25 og 4,875 prosent.

Finansdirektør Trond Brandsrud i Seadrill sier at formålet med obligasjonslånet er å kunne delta i konsolideringer i riggbransjen og starte utbetalingene av utbytte.

Da resultatet for andre kvartal ble lagt fram for noen uker siden varslet styret at selskapet vil betale utbytte til sine aksjonærer allerede annet halvår 2009. Utbyttene vil i første omgang være mindre, men målet er å etablere et høyt nivå fra 2010.

Kursfall

Seadrill-kursen

OSE

SDRL

falt 1,8 prosent på nyheten.

Rigg-analytiker Knut Erik Løvstad i Handelsbanken Markets forstår kursreaksjonen.

- Hvis kursen går 35 til 40 prosent så får du 6,5 til 7 prosent utvanning en eller annen gang, sier Løvstad og legger til:

- Jeg ser dette som et ledd i mulig M&A-aktivtet (fusjoner og oppkjøp) som selskapet skal gjøre og at man vil sørge for å ha nødvendig finansiering på plass, sier Løvstad.

Jackup-utskillelse

I andrekvartalsrapporten ytret Seadrill et ønske om å skille ut jackup-riggene i et eget selskap, og vil også søke konsolidering innen dypvannsmarkedet.

- Nå kjøpte ikke Seadrill den første Petromena-riggen, men man skal ikke se bort fra at de vil være interessert i å kjøpe rigg nummer to, sier Løvstad.

Seadrill melder også at det venter å få utbetalt 104 millioner dollar i betaling fra obligasjonslånet til Petromena.

Gode Kina-tall

Utviklingen i Kina er svært viktig for råvare- og shipping-eksponerte Oslo Børs fordi landet er den viktigste driveren for økende råvareetterspørsel og skipsfart.

Børsen fikk derfor en god start på dagen etter at det statistiske byrået i Kina la frem flere gode makrotall natt til fredag norsk tid. Industriproduksjonen i august steg 12,3 prosent i forhold til august i fjor, noe som overrasket markedet positivt.

Det var likevel knyttet størst spenning til utlånsveksten fra bankene.

I august lånte The People`s Bank of China ut over 60 milliarder dollar (rundt 360 milliarder kroner).

Etter en børskorreksjon på over 20 prosent i august grunnet nettopp frykt for tørke i kredittmarkedet, ble nyheten om utlånsveksten svært godt mottatt av kinesiske selskaper og investorer.

- Bedringen i Kinas økonomi satte seg mer i august. Med store økonomiske indikatorer som overrasker på oppsiden, så er det svært positivt for markedene fra aksjer til råvarer, sier sjeføkonom Ting Lu i Merrill Lynch til Market Watch.

Flat oljepris

Oljeprisen forble flat og et fat nordsjøolje med levering i oktober ble handlet til 70,2 dollar klokken 17.30 fredag. Statoil-kursen klatret 0,6 prosent.

Følg råvareprisene på E24 Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om