Aksjefest på Wall Street

Tysk stemningsindeks løfter humøret på New York-børsen.

GLEDE: Spesialist Ronnie Howard (t.h.) er blant de på gulvet på New York-børsen som kan glede seg over en solid statt på børsen.
Publisert: Publisert:

Det er god stemning på børsene i Europa og på Nyew York-børsen etter at den tyske IFO-indeksen viste gode tall for stemningen i det tyske næringslivet.

Etter 10 minutters handel er Dow Jones-indeksen opp 1,85 prosent til 11.984 poeng. S&P 500-indeksen er opp 2,02 prosent til 1.230 poeng. Nasdaq-indeksen er opp 2,23 prosent til 2.579 poeng.

Oppgangen kommer etter et fall på rundt en prosent mandag kveld.

E24 Børs: Følg markedene her

Bedre enn ventet

Den tyske IFO-indeksen kom inn på oppsiden og støtter sentimentet i den europeiske handelen i dag.

I desember var IFO-indeksen på 107,2, opp fra et urevidert nivå på 106,6 i november. Ventet blant analytikere var en nedgang til 106,0. IFO forventningsindeks ble 98,4 (97,3), mot ventet 97,0, samtidig som IFO-indeksen for den nåværende situasjonen var uendret på 116,7, mot forventede 116,1.

Les også: Stemningen stiger i Tyskland

Ifølge en økonom i IFO-instituttet viste de overraskende gode tallene at Tyskland ikke er på vei mot en drastisk nedgang til tross for at gjeldskrisen fortsatt utgjør en betydelig trussel.

- Vi er inne i en moderat nedkjølingsperiode, men alt er fremdeles under kontroll. Vi er ikke i en situasjon hvor økonomien halter eller som ligner på krisen i 2008 og 2009, uttalte Klaus Abberger til Dow Jones Newswires i etterkant av offentliggjøringen som kom klokken 10.00.

Ser muligheter

Tyske selskaper ser økte muligheter for eksport, og de forventer en forbedret situasjon i første halvdel av 2012. Samtidig informerer IFO om at utsiktene innen detaljhandelen ser bra ut i forkant av julesalget.

Tre ulike prognoseinstitutter har i dag nedjustert sine antagelser i økonomisk vekst for den tyske økonomien. IMK, IfW og RWI venter en BNP-vekst i 2012 på henholdsvis -0,1 prosent (+0,7), +0,5 prosent (+0,8) og +0,6 prosent (+1,0).

Gode boligtall

En time før åpning i USA kom det det amerikanske handelsdepartementet med boligstatistikk. Antall påbegynte boliger steg med 9,3 prosent i november til annualiserte sesongjusterte 0,685 millioner enheter. Markedet hadde regnet med en annualisert oppgang på 1,1 prosent til 0,635 millioner enheter.

Byggetillatelsene steg med annualiserte 5,7 prosent til 0,681 millioner, sammenlignet med en forventet nedgang på 1,4 prosent til 0,635 millioner.

Til tross for at dagen fortsatt er ung i USA, har det kommer mange nyheter på selskapsfronten.

Sprint Nextel stiger 6,9 prosent i førhandelen. Konkurrenten AT&T gikk i går kveld bort fra budet på 39 milliarder dollar for Deutsche Telekom AG's T-Mobile grunnet motstand fra konkurransemyndighetene.

Navistar International stiger 7,4 prosent etter at det rapporterte om bedre utvikling i det nordamerikanske lastebil-salget. Som er resultat av dette økte fjerdekvartalsresultatet til 3,48 dollar per aksje, fra tidligere estimerte 61 cent.

Bank of America er ventet å være i fokus i dag. I går stengte aksjen under 5 dollar for første gang på over to år. I førhandelen steg aksjen 2,5 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om