Fant mer olje på Johan Sverdrup

Oljeselskap bekrefter oljefunn helt sør på gigantfeltet Johan Sverdrup.

GIGANTFELT: Det norske bekrefter nå et oljefunn helt sør på Johan Sverdrup-feltet. Illustrasjonsbilde.
  • Jostein Nissen-Meyer Stocklink iMarkedet
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Oljeselskapet Det norske bekrefter torsdag at de har funnet olje på den sørlige delen av Johan Sverdrup-feltet, den såkalte PL 502-lisensen.

Ifølge selskapet er det snakk om en oljekolonne på 14 meter som er funnet i en avgrensningsbrønn.

Det norske melder at størrelsen på funnet ennå ikke er endelig, og at ytterligere undersøkelser skal foretas gjennom en kjerneboring i reservoaret.

Statoil er operatør på feltet, og sitter på en andel på 44,4 prosent. Det norske sitter på 22,2 prosent mens Petoro har 33,3 prosent.

Det er første gangen man har boret i 502-lisensen, som er den sørligste lisensen i dette området.

Det norske-aksjen er opp 2,06 prosent torsdag.

- Et godt resultat

I en kommentar skriver oljeanalytiker Thomas Aarrestad hos Pareto at nyheten fra Det norske kan ha en positiv verdieffekt på mellom 1,5 og fire kroner for aksjen.

Han karakteriserer funnet som «et godt resultat så langt sør» på feltet.

Ifølge analytikeren har brønnen der Det norske nå har bekreftet et oljefunn blitt karakterisert som en utforskningsbrønn.

Dermed har ikke volumene i denne lisensen blitt tatt med i de foreløpige beregningene for Johan Sverdrup.

Aarrestad mener nyheten også er positiv for Lundin «ettersom det nedjusterer usikkerheten rundt den sørlige delen av lisensen». Lundin er ikke med på denne lisensen, men er inne på 501-lisensen.

Pareto opprettholder sin kjøpsanbefaling på Det norske, med et kursmål på 130 kroner aksjen.

Avventer endelig resultat

Det norskes estimater på hvor mye olje som kunne være i prospektet før boringen ble foretatt var på 40-85 millioner fat oljeekvivalenter.

- Med samme verdi på fat som på Sverdrup estimerer vi en verdi av funnet på 2,3-5,9 kroner per aksje, med midtpunkt på 3,60 kroner, skriver analytiker i Swedbank First Securities Teodor Sveen Nilsen i en oppdatering, men poengterer at de endelige resultatene fra brønnen ikke er klare,

Oddvar Bjørgan, analytiker i Sparebank 1 Markets, er av tilsvarende oppfatning som Sveen Nilsen.

- Det er jo positivt, men det er litt tidlig å snakke om kvaliteten på funnet. Det er ikke gjort oljefunn der tidligere, men basert på de foreløpige anslagene på hvor mye olje det kunne være i prospektet mener vi det utgjør verdier på rundt 3 kroner per aksje for Det norske, sier Bjørgan til iMarkedet Xpress.

I en oppdatering fra ABG Sundal Collier mener meglerhuset funnet øker verdsettelsen på aksjen med fire kroner. ABG poengterer videre at Det norske også deltar i to viktig avgrensningsbrønner på produksjonslisens 265 på Johan Sverdrup-funnet, disse skal bores i andre kvartal, og har potensial til å utgjøre en verdi på 6 kroner per aksje, ifølge ABG.

Les også

Lundin: - Tester på Johan Sverdrup viser «eksepsjonelle egenskaper»Oljefunnet som endret altLundin: - Letebudsjettet blir det største i selskapets historie

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. Omdal: – Kan gjøre Lundin til et enda mer attraktivt oppkjøpsobjekt

  2. - Det norske har lite å tape

  3. Aksjeras i Lundin

  4. - Lundin-funnet er en «game changer»

  5. - Det mest oppsiktsvekkende er nyheten om mer aggressiv utvinning