Millionoverskudd for Røkke junior

Det begynner å skinne av Akers verft under ledelsen av Kristian Monsen Røkke. 

AKTIVITETEN TAR SEG OPP: Kristian Monsen Røkke har ledet Aker Philadelphia Shipyard siden 2011.
  • Even Landre
Publisert:

Da Kristian Monsen Røkke begynte som konsernsjef i skipsverftet Aker Philadelphia i april 2011 var markedet for produkttankere dødt, og ordreboken var nesten tom.

I dag ser det ikke slik ut. Verftet har gått fra krise til full aktivitet og velfylte ordrebøker.

Dette har også gitt utslag i aksjemarkedet.

Aker Philadelphia Shipyard - som er notert på «mini-børsen Oslo Axess» har de siste 12 månedene hatt en kursoppgang på 654 prosent, og selskapet er verdsatt til 328 millioner kroner.

Hittil i år har aksjen steget 127,94 prosent.

Røkke jr. begynte i Aker Philadelphia Shipyard i 2007, og ble tre år senere forfremmet til driftsdirektør. Da han overtok ledelsen ved verftet var det priset til 35 millioner kroner.

Det betyr at verdien av Kjell Inge Røkkes verftsaksjer har økt med nesten 10-gangeren under sønnens ledelse.

Redningsaksjon
Operasjonen for å redde verftet og mange arbeidsplasser var imidlertid i gang før Røkke inntok sjefsstolen.

Høsten 2010 gikk delstaten Pennsylvania inn med uvanlig løsning sammen med hovedeier Aker.

Staten kjøpte eiendeler av verftet for 250 millioner kroner. Samtidig ga Aker en garanti for levering på tid og et lån på 30 millioner dollar. Det var nok for å holde hjulene i gang - og to skip kunne bygges for egen risiko og regning.

- Dette er en viktig avtale for å sikre langsiktig drift på verftet, uttalte daværende styreleder Karl Erik Kjelstad i Aker Philadelphia Shipyard til Dagens Næringsliv 4. januar 2011.

I august i fjor kunne Røkke junior endelig melde til aksjemarkedet at de to skipene er solgt. Salget førte også til at Aker Philadelphia har betalt tilbake kriselånene de fikk fra Aker.

I 2012 snuoperasjonen begynte å vises i regnskapsbøkene, og selskapet gikk fra underskudd til overskudd.

Les også: Kristian Røkke: - Har ingen jobbgaranti i Aker

Økte overskuddet
Nå ser det imidlertid ut til at skipsverftet under fortsetter bedringen. Det viser kvartalsrapporten etter årets første tre måneder.

I første kvartal fikk «Aker Philly» et resultat etter skatt på 12 millioner dollar, opp fra minus 1,1 millioner dollar i fjorårets første tre måneder.

Selskapets driftsresultat endte på 17,5 millioner dollar, opp fra et driftsunderskudd på 1,8 millioner dollar i samme periode året tidligere.

Driftsinntektene steg fra 0,2 millioner dollar i første kvartal i fjor, til 130,9 millioner dollar i årets første kvartal.

Jakter nye kontrakter
Ved utløpet av første kvartal hadde veftet to skip under bygging, og bemanningen var på historisk normalt nivå. Selskapet har inngått kontrakter om bygging av skip for SeaRiver, og dette bidrar til å sikre ordreboken til utgangen av 2014.

- Hovedfokus i 2013 er fortsatt å sikre nye kontrakter for å utvide ordreboken, opplyser verftet i rapporten.

Verftet og en ikke identifisert potensiell kunde har signert en ikke-bindende avtale om bygging av bygging av to til fire produkttankere med forventet levering i 2015 og 2016.

Jones Act
Aker Philadelphia Shipyards bygger skip som opererer i Jones Act-markedet.

Det er en spesiell amerikansk lovgivning som krever at alle kommersielle fartøy som frakter varer mellom havner i USA skal være bygget, eid, operert og bemannet av amerikanske statsborgere, samt registrert under amerikansk flagg.

Aker-verftet er sammen med et verft i San Diego de to store i dette markedet.

Kjell Inge Røkkes Aker kontrollerer 71,2 prosent av aksjene i verftet gjennom Converto Capital Fund. Aker overtok det tidligere Kværner-verftet i 2000.

Les også: AMSC: - Spotratene påvirker ikke oss

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Røkke jr. snur minus til pluss i USA

  2. Resultatfall for Aker Philadelphia

  3. Milliardkontrakt til Aker Philadelphia

  4. Kristian Røkke blir Akastor-sjef

  5. Ny storeier i Aker Philadelphia