«Det er kanskje den verste motpart man kan ha i en slik situasjon»

Kriserammede Songa
forhandler med John Fredriksen om viktig riggsalg.

STERKE KORT PÅ HÅNDEN: Problemene i Songa setter John Fredriksens Seadrill i førersetet i forhandlingene om salg av riggen Songa Eclipse.- Seadrill er antageligvis den verste motpart man kan ha i en slik posisjon, mener meglerhuset Arctic.

Frode Hansen
  • Even Landre
Publisert:

Store kostnadsoverskridelser og emisjonsfrykt styrer nå utviklingen i aksjen til riggselskapet Songa Offshore.

Riggselskapet bekreftet sent onsdag kveld at verftsoppholdene for de to riggene Songa Delta og Songa Trym har blitt langt dyrere enn ventet.

Samtidig venter markedet på nyheter fra riggselskapets forhandling om det svært viktige salget av ultradypvannsriggen Songa Eclipse.

For Songa-kassen kan snart være tom.

Arctic Securities skriver at uansett omfanget av ytterligere kostnadsoverskridelser er det velkjent at Songa sannsynligvis vil gå tom for penger i desember/januar om de ikke selger riggen Eclipse.

Motparten Seadrill
Riggselskapet skrev 22. oktober en foreløpig avtale med John Fredriksens riggkjempe Seadrill – men avventer nå utfallet av en såkalt due dilligence - en særskilt gjennomgang - av alle adekvate forhold knyttet til riggen. Fristen på dette er satt til i dag.

Arctic mener imidlertid at problemene i Songa setter Seadrill i førersetet i forhandlingene om prisen på riggen.

- Seadrill er antageligvis den verste motpart man kan ha i en slik posisjon, mener meglerhuset.

De viser til at Songa-sjefen i dagens DN sier at Eclipse er en attraktiv eiendel, «hvilket høres ut som om de prøver å si at dersom Seadrill ikke kjøper, så vil andre gjøre det».

- Problemet er at vi tror ikke at det finnes mange andre kjøpere enn Seadrill som kan snu seg rundt og kjøpe en ultradypvannsrigg like raskt. Og man bør også huske på at andre kjøpere vil forstå «prute-situasjonen» også. Dermed vil ikke prisen bli bra.

Arctic tror at Seadrill vil ende opp med å kjøpe riggen, men at prisen er på vei ned.

- Det er mer sannsynlig at prisen vil ende opp på 550-575 millioner dollar, enn rundt 610-630 millioner dollar, som vi antar var prisen i den foreløpige avtalen med Seadrill.

Les også: Songa-sjefen går på timen

Nedgraderer til 4 kroner

DNB Markets nedgraderte torsdag kursmålet i Songa Offshore fra 7 til 4 kroner.

- Vi mener at en rekapitalisering i Songa er mer sannsynlig og at risikoen for en utvannende emisjon har økt.

DNB anslår at minst 400 millioner dollar i ny kapital er nødvendig i 2014-2015, og legger til at selskapet trenger gjeldsfinansiering på 2,5 milliarder dollar i gjeld, delvis ny gjeld, delvis refinansiering av eksisterende gjeld.

- Selv om et salg av riggen Eclipse vil gi Songa pusterom inntil 2014 før ny kapital behøves, tror vi investorer vil kreve en total finansieringsløsning før de vurderer å investere i Songa, skriver meglerhusets analytiker.

DNB venter at et salg av Eclipse vil skje, men legger til at dette er ventet, og ikke vil bli en trigger for aksjen. DNB anslår en salgssum i intervallet øvre del av 500 og nedre del av 600 millioner dollar.

Klokken 13 var Songa Offshore ned 16,47 prosent til 4,26 kroner.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Songa Offshore

Flere artikler

  1. Ny børspause i Songa

  2. «Songas problemer skyves til 2014»

  3. Seadrill kjøper rigg fra Songa

  4. Pareto ser tre muligheter for Songa

  5. Songa taper millioner før riggsalg