«Et ynkeligsporskifte for ikkeå tape ansikt»

En uavhengig investeringsbank skal verdsette de kontroversielle Aker-selskapene på nytt. Lars Sponheim tror Regjeringen og Røkke forsøker å redde ansikt gjennom et prisavslag.

Lars Sponheim (V) og Per Kristian Foss (H) er enige om atgjennomføringen av en ny verdivurdering er et sporskiftefra Regjeringens side.
Publisert:

1 milliard, 2,5 milliarder eller kanskje 1,9? Det er hovedspørsmålet i Aker-striden de neste ukene etter at statsminister Jens Stoltenberg i går gjorde det kjent at Staten og Aker er blitt enige om å få en internasjonal og uavhengig investeringsbank til å vurdere på nytt hva som er korrekt pris for de fem omstridte Aker-selskapene.

– Dette er ikke selve løsningen, men positive skritt i riktig retning som legger grunnlag for å dempe konfliktnivået, sier Stoltenberg. Også LO-leder Roar Flåthen smilte forsiktig over utviklingen i saken.

– Dette er et tegn på at de har kommet et stykke på vei. Det er positivt, sier Flåthen.


– Ved å fokusere på pris skifter Regjeringen spor. De toner ned kravet om å nullstille transaksjonen og går bort fra kravet om å ta noen selskaper ut av overføringen, sier Høyres Per-Kristian Foss. Han mener en uavhengig verdivurdering er et riktig skritt, men at vurderingen kommer for sent og at Staten nå binder seg til å bygge på denne ene verdifastsettelsen. Venstres Lars Sponheim mener Stoltenberg nå forbereder en løsning hvor Røkke og staten kan redde ansikt gjennom å bli enige om et prisavslag.
– Det som nå skjer er et ynkelig sporskifte foretatt for at Stoltenberg ikke skal tape ansikt. Om Røkke må gi 10 eller 20% i rabatt, vil han fortsatt stå igjen som vinner, sier Sponheim som ikke tror på forsikringene fra Regjeringen om at verdivurderingen vil være uavhengig.
– Alt vi ser nå er det politisk regi på. Dette er politisk styrt, sier Sponheim.
Det avviser stabssjef Karl Eirik Schjøtt-Pedersen som også tilbakeviser at Regjeringen har forlatt kravet om at det skal gjennomføres en ny generalforsamling.
Arbeidet med verdifastsettelsen – og de påfølgende prisforhandlingene – kan strekke seg både inn i og over sommeren.
– Vi må ha fakta på bordet. Det er umulig å si når dette blir ferdig, sier nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.
Aker ønsker ikke offentliggjøre hvilken bank som skal gå igjennom verdivurderingene på nytt og henviser til at det er vanlig i bransjen at dette er konfidensielt.

Les også:

Les mer på E24 her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om