Solstad Farstad øker topplinjen, men taper fortsatt penger

Selskapet jobber med å redusere kostnadene og ser på muligheten for salg av skip.

AKTIVITETEN ØKER: Solstad Farstad opplever stadig økende aktivitet, selv om ratenivået er en utfordring.
Publisert: Publisert:

I andre kvartal leverer Solstad Farstad inntekter på 1,36 milliarder kroner, mot 710,5 millioner kroner i samme periode i 2017 (før fusjonen av Solstad Offshore, REM Offshore, som fusjonerte med Solstad Offshore i 2016, Farstad Shipping ASA og Deep Sea Supply i juni i fjor).

Til sammenligning var inntekten på 875 millioner kroner i årets første kvartal.

Rederiet skriver at de økte inntektene i hovedsak er knyttet til økt sesongmessig aktivitet i Nordsjøen, samt oppstart av flere kontrakter i Australia og Brasil.

– Aktiviteten øker gradvis på tvers av alle segmenter, selv om ratenivået fortsatt er utfordrende, skriver Solstad Farstad i rapporten.

Økte kostnader

Driftsutgiftene økte 140 millioner fra første kvartal til totalt 1 milliard i andre kvartal, hovedsakelig på grunn av sesongbaserte prosjektkostnader knyttet til «Norce Endeavour» og flere skip i operasjon, skriver selskapet.

Driftsutgiftene per dag for skip i aktivitet har blitt kuttet med cirka 8 prosent fra første til andre kvartal i år, dersom man ikke regner med «Norce Endeavour».

Les også

Ratene stiger for offshoreskip: – Markedet er stramt

Med totale kostnader på 1,091 milliarder kroner, hvorav 951 millioner er ordinære kostnader knyttet til flåten, endte offshorerederiet med et resultat før avskrivninger på 267,68 millioner kroner – opp fra minus 110,51 millioner kroner i første kvartal.

Etter avskrivninger og tap på salg fikk Solstad Farstad et driftsresultat på minus 148,34 millioner kroner.

Tap på salg endte på 62 millioner kroner, og er knyttet til salg av åtte ankerhåndteringsskip og ett supplyskip.

Resultat etter skatt endte på minus 787,5 millioner kroner, en forverring fra 1,3 milliarder på plussiden i fjorårets andre kvartal (også før fusjonen), og ned fra minus 546,91 millioner kroner i første kvartal i år.

I rapporten skriver selskapet også at en svakere krone har ført til et urealisert tap i forbindelse med gjelden på 320 millioner.

Selskapets ordrereserver for andre halvår er på 2,075 milliarder kroner.

Les på E24+

Børskommentar: Onsdag må Solstad Farstad overbevise om at de overlever vinteren

Blodrød bunnline

Solstad Farstad skriver at de med nåværende oljepris venter at investeringene i olje og gass vil øke, noe som igjen vil gi større etterspørsel etter rederiets tjenester.

– Økt boreaktivitet og produksjon vil bidra til en viss grad for ankerhåndteringsskip og supplyskip i 2018, men enda mer i 2019 og tiden fremover, skriver Solstad Farstad

Grunnet betydelig reduksjon av likviditeten i tiden etter fusjonen, følger selskapet situasjonen nøye, og jobber med å redusere kostnadene, og øke kontantbeholdningen.

De ser også på muligheter for alternative strategier og finansielle muligheter, som salg av skip, bli med felleseide foretak (joint venture), eller videre konsolidering i industrien.

Les også

Bakkafrost varsler investeringer på 4 mrd.

Les også

Brasil-regningen har passert milliarden

Les også

XXL-tall sendte aksjekursen til ny historisk bunn

Publisert: