E24 erfarer: Tidligere Norwegian-topp Frode Foss blir finansdirektør i Qatar Airways

Et drøyt år etter at Frode Foss takket for seg som finansdirektør i Norwegian er han nå klar for en ny internasjonal toppjobb. Foss er nemlig utpekt som Qatar Airways' nye finansdirektør.

TIL MIDTØSTEN: Frode Foss får ny toppjobb i Qatar. Her er han avbildet i 2015 under en presentasjon han holdt i sin daværende jobb som finansdirektør i Norwegian.
Publisert:

Etter 15 år i jobben som finansdirektør og høyre hånd til Norwegian-sjef Bjørn Kjos valgte Frode Foss å slutte i fjor sommer.

Den overraskende nyheten sendte aksjekursen markant ned. I ettertid har det vært relativt stille rundt Frode Foss, med unntak av hans styrelederverv i WR Entertainment.

Nå suser imidlertid Foss over i en ny toppjobb i internasjonal luftfart. Han blir ny finansdirektør (CFO) i Qatar Airways, ifølge E24s kilder.

Det har så langt ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Frode Foss selv til denne saken. Qatar Airways har så langt ikke besvart E24s henvendelse for en kommentar.

Etter at E24 publiserte saken har flykjempen bekreftet overfor Dagens Næringsliv at Foss er utpekt til finansdirektør.

- Det stemmer, Frode Foss blir ny CFO i Qatar Airways, skriver Qatar Airways' markedssjef for Skandinavia, Finland og Baltikum, Christina Steer i en e-post til avisen.

I Qatar vil han få det øverste ansvaret for finansene til flyselskapet, som har vært ledet av konsernsjef Akbar Al Baker siden oppstarten i 1997.

Foss har erfaring med å bygge opp et flyselskap i en beintøff konkurranse i det europeiske flymarkedet, og det kan være at Qatar Airways mener den kompetansen kommer godt med når de skal bygge opp Air Italy. Qatar Airways eier 49 prosent av Air Italy som på samme måte som Norwegian satser på lavpris-langdistanseruter.

Med sin nye jobb vil Foss bli en av få nordmenn som har hatt internasjonale toppstillinger i flyindustrien (utenom SAS og Norwegian).

En annen som har markert seg er tidligere SAS- og Storebrand-topp, Robin Kamark, som i oktober 2017 ble ansatt i Etihad Airways som sjef for investeringsselskapet Airline Equity Partners. I juli i år ble Kamark kommersiell direktør i Etihad.

Les også

Frode Foss fikk med seg 4,7 mill. på vei ut av Norwegian

Qatar under press

Doha-baserte Qatar Airways er kjent som en av de tre store flyselskapene i Midtøsten, sammen med Emirates og Etihad, som jevnlig topper rangeringer over verdens beste flyselskap.

De tre har gjennom mange år vokst kraftig og investert tungt i store langdistanseflåter som har utfordret flyselskap i både Europa og Asia. Gjennom sin geografiske plassering mellom kontinentene tilbyr de tre selskapene et omfattende rutenett fra Nord-Amerika i vest, Skandinavia i Nord, til Afrika og Australia i sør og Asia i øst.

Den politiske spenningen i Midtøsten, der Qatar har havnet i en skvis mellom andre store land i regionen, har imidlertid lagt et press på Qatar Airways.

Nyhetskanalen Al Arabiya omtalte i mai hvordan selskapet som i årevis har gått med overskudd, kan komme til å trenge en statlig redningspakke hvis ikke den politiske situasjonen løser seg.

Les også

IAG-sjefen: Vil ikke være langsiktig aksjonær i Norwegian

Kan møte Kjos igjen

Selv om Frode Foss sluttet i Norwegian har han ikke forlatt sfæren til Bjørn Kjos fullstendig. Foss er nemlig styreleder i WR Entertainment, selskapet som jobber med en filmatisering av Morgan Kane-bøkene. Det er et selskap Bjørn Kjos har investert i.

Foss og Kjos kan også komme til å møte hverandre igjen, men denne gang på hver sin side av bordet.

Qatar Airways som Frode Foss nå skal jobbe for er nemlig største aksjonær i International Airlines Group (IAG), som blant annet eier British Airways og Iberia.

IAG annonserte i april at de hadde kjøpt 4,61 prosent av Norwegian, og selskapet har kommet med forslag til Norwegian styret om å ta over selskapet. Hvilken pris IAG har tilbudt er ikke kjent, men Norwegian-styret har så langt takket nei.

Med sitt eierskap på 20 prosent i IAG vil Qatar Airways være en sentral spiller i beslutningen om en eventuell overtagelse av Norwegian. Skulle IAG komme med et offisielt bud, vil Frode Foss og Bjørn Kjos dermed møtes igjen.

Les også

Tror drivstoffregningen kan stige til 10 milliarder

Les også

Norwegian klar for første Argentina-avgang 16. oktober

Les også

Tidligere SAS-topp tror både SAS og Norwegian blir kjøpt opp

Publisert:

Her kan du lese mer om