Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

Tross børsuro har lakseaksjene steget nesten 50 prosent i år, og analytikere tror på høye laksepriser også i 2019.

OPPTUR: Lakseaksjene har slått Børsen med god margin i år. Illustrasjonsfoto.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Har du sittet på lakseaksjer i 2018 kan det hende at børsåret slett ikke ble så verst.

Mens aksjemarkedene har møtt kraftig motvind i år har nemlig lakseaksjene skutt i været.

– Tross alt har det vært et år med gode laksepriser og god inntjening. Jeg tror man ser at det kommer til å fortsette de neste årene, sier analytiker Knut Ivar Bakken i Danske Bank.

Fasit ved årets utløp er en oppgang på 50 prosent for sjømatindeksen, som følger de børsnoterte oppdretterne.

Børskommentar: (+) Det kan være nå at neste års gevinster blir skapt

– 2019 blir bedre enn 2018

Lakseprisene i spotmarkedet startet 2018 på 56 kroner per kilo, steg deretter til en topp på 80 kroner kiloen i mai, og har deretter falt slik at prisen nå er 57 kroner per kilo, ifølge Fishpool.

Prisen avgjøres av balansen mellom tilbud og etterspørsel av laks. Bakken tror lakseoppdretterne vil tjene mer de neste årene.

– Etterspørselen etter laks har vært god, omtrent på linje med historisk trend, samtidig som man ser at de neste årene er det relativt begrenset tilbudsvekst, mye på grunn av strenge reguleringer og begrenset ny kapasitet, først og fremst i Norge, men delvis også i Chile.

– Jeg tror at 2019 blir bedre enn 2018 og at 2020 kommer til å bli bedre enn 2019, sier Bakken.

Les også: – Kina-toget går fra norsk laks

Venter prishopp

Hos Nordea har analytiker Kolbjørn Giskeødegård en lakseprisprognose på 64 kroner kiloen for 2019, som er 4 til 5 kroner høyere enn snittet i 2018.

– Det ligger an til at vi får en betydelig lavere tilbudsvekst i markedet, og historisk har vi sett at i år der man kommer fra en relativt høy tilbudsvekst og så stopper det opp, så har det en positiv effekt på prisen. Det er vårt hovedscenario for 2019, sier han.

Bakken i Danske Bank tror likevel ikke aksjene gjentar årets kursfest.

– Vi tror det blir et bra år neste år også, men det inndiskontertes ganske høye priser allerede, så vi tror ikke det blir et like godt 2019 aksjemessig som 2018, selv om vi tror på høyere inntjening for selskapene, sier analytikeren.

Kommentar: Hvor svømmer laksen i 2019?

Lakseaksjer mot strømmen

På Oslo Børs har hovedindeksen gått fra pluss 16 prosent til minus for året, etter at markedsuro og oljepriskollaps spente ben på årets oppgang gjennom høsten og inn i desember.

– Det er de to siste månedene man kommer til å huske av dette året, sier Leif Eriksrød, porteføljeforvalter i Alfred Berg.

Selv har fondsforvalteren hatt en overvekt av lakseaksjer, altså en høyere andel enn det sektorens størrelse i markedet skulle tilsi.

– Vi har vært overvektet hele tiden, og det har hjulpet i positiv retning. Skrur man tiden litt tilbake hadde både sjømatsektoren og energisektoren vært veldig bra i år. Energisektoren har gitt fra seg oppgangen de siste par månedene. Det gjør at bare sjømatsektoren står igjen, sier Eriksrød.

Les også: Bygger verdens største anlegg i sitt slag på Andøya

Ved siden av positiv utvikling for sjømatmarkedene trekker forvalteren frem den svake kronen og et tilsig av internasjonale investorer som grunner til laksefesten i år.

– Selv om den har steget mye over mange år har lønnsomhetsutviklingen vært veldig god. I internasjonal sammenheng er det ikke en veldig dyr sektor.

– Det er en sektor som vil fortsette å vokse. Det er underliggende god etterspørselsvekst og det er ingen grunn til å vente at det stopper opp, sier Eriksrød.

Les også

Ferske tall fra oppdrettsbransjen: Venter vekst i 2019

Les også

Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer

Les også

Sterke tall fra laksegigantene: Dette er bransjens hodepiner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Laks
  2. Sjømat

Flere artikler

  1. Kraftig rykk i lakseprisen – høyeste siden mai i fjor

  2. Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer

  3. Status for lakseselskapene etter første kvartal: Høyere kostnader, bedre utsikter

  4. Betalt innhold

    Tre eksperter: Dette er de mest attraktive sjømataksjene nå

  5. Laksegigantene til himmels og i kjelleren på børs etter kvartalstall