Detaljhandelstatistikk, ledighetstall og resultater: Dette skjer denne uken

Detaljhandelstatistikk og nye arbeidsledighetstall vil kunne gi et nytt blikk på norsk økonomi. Kalenderen preges også av en rekke kvartalsresultater. 

BANKPLASSEN: Flere norske makrotall, som arbeidsledighetstall, statistikk på detaljhandel, og kredittindikatoren, vil gi Norges Bank (bildet) et bedre bilde av hvordan norsk økonomi har utviklet seg i høst.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Denne uken preges av en lang liste med viktige nøkkeltall, kvartalsresultater og kapitalmarkedsdager.

Fredag slippes både detaljhandeltall fra Statistisk sentralbyrå og ledighetstall fra Nav, noe økonomer og analytikere vil følge nøye med på.

Seadrill og Element er blant børsselskapene som leverer kvartalsrapport denne uken, og flere rederier og oljeserviceselskaper skal også i ilden.

– Desperat behov for gode nyheter

I finansmarkedene har det vært en turbulent høst. En rekke faktorer har fått skylden for det kraftige børsfallet, deriblant utsikter til svakere vekst i verdensøkonomien, usikkerhet om brexit og Italias budsjettkrangel med EU og handelskrigen mellom USA og Kina.

– Markedet har desperat behov for noen gode nyheter, fordi det har vært utrolig mange bekymringsfaktorer som har slått til samtidig i løpet av høsten, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Så langt har den amerikanske økonomien vært sterk, økonomien i Europa har bremset og Kina har vist svakhetstegn. Det er imidlertid usikkert hvor lenge amerikansk økonomi kan fortsette å fyre på alle sylindre.

Les også: (+) Hvordan én strek kunne sende bitcoin utfor stupet

Tror «Black Friday» demper detaljhandelen

Sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea tror oktoberstatistikken på detaljhandelen vil være preget av handledagen Black Friday, som fant sted forrige fredag.

– Det tyder på at det kan bli ganske svakt i oktober, sier Bruce, som spår at tallene vil være 0,8 prosent lavere denne gangen.

– Mange venter nok litt med å handle i påvente av Black Friday. Det er jo et ganske nytt fenomen, og kan prege tallene som kommer, sier sjefanalytikeren.

Fredag kommer også arbeidsledighetstallene fra Nav. Bruce tror statistikken vil vise 500 til 1.000 færre ledige fra måned til måned, og viser til at det har kommet inn gode tall på sysselsettingsvekst den siste tiden.

Les også: Mener XXL burde snakket om retailkrasjet for ett år siden

SHOPPEFEST PÅVIRKER: Sjefanalytiker Eric Bruce tror detaljhandelstallene som kommer denne uken vil være noe lavere. Deler av årsaken kan være at forbrukerne venter med innkjøpet til Black Friday i november.

Foto: Frode Hansen VG

Spent på G20-møtet i Argentina

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank sier det har vært mange bekymringsfaktorer som har slått til samtidig i løpet av høsten.

Foto: Danske Bank

På den internasjonale scenen trekker Lie frem G20-møtet i Argentina. Det starter fredag, og er den neste muligheten for et møte mellom den amerikanske og kinesiske presidenten.

– Vi tror mye henger på toppmøtet i G20, hvor en konstruktiv dialog mellom Trump og Xi Jinping kanskje er det markedene trenger for å finne fotfestet, mens mangel på lyspunkter i den dialogen vil kunne gjøre at det trøblete markedet fortsetter.

Det er sjefstrateg i Mizhua Securities enig i, som til Reuters kaller møtet mellom USA og Kina for den viktigste hendelsen før nyttår.

Internasjonalt slippes det også et knippe tall som er viktige for rentesetting. Torsdag kommer nye inflasjonstall fra USA og dagen etter kommer inflasjonstall fra eurosonen. På ukens siste dag kan også kinesiske innkjøpssjefsindekser gi et innblikk i farten i Kinas økonomi.

Les også

Anslår kraftig vekst i oljeinvesteringene

Les også

Norge har Nordens minst risikable boligmarked

Publisert:

Flere artikler

  1. Shoppefall før Black Friday og julehandel

  2. Black Friday løftet detaljhandelen i november

  3. Dette skjer denne uken: Ledighetstall og europeiske nøkkeltall

  4. Dette skjer denne uken: Rentemøte, krisepakke og smitteutvikling

  5. Kraftig detaljhandelhopp i Black Friday-måneden