Brabank satser på forbrukslån med Braathen og Thon på laget: – Konkurransen blir tøffere

Brabank er foreløpig sist ut i et marked der antallet forbrukslånsbanker har vokst kraftig og Finanstilsynet slår ned på utlånspraksis. Selv tror bankferskingen at satsingen på kredittkort med flyselskapet til Braathen-familien skal gi suksess.

NYKOMMER: Administrerende direktør Morten Grusd i BraBank presenterte tirsdag det første hele kvartalet fra børsnykommeren.
Publisert:

Det har etter hvert blitt et stort felt av banker som spesialiserer seg på forbrukslån, altså usikrede lån.

På Børsens markedsplasser er det notert banker som Bank Norwegian, Instabank, Monobank og Komplett Bank, i tillegg til at finnes en rekke unoterte aktører.

I det norske markedet har det blitt «flere om beinet», var nylig beskjeden fra Bank Norwegians finansdirektør.

Brabank er foreløpig sist ut i markedet med stadig flere konkurrenter, og onsdag presenterte administrerende direktør Morten Grusd tallene for det første hele kvartalet for banken.

– Jeg tror det er helt riktig som mange aktører har sagt at konkurransen blir tøffere. Vi er i dag en så liten aktør at markedsstørrelsen og markedsutvikling betyr lite for oss. De volumene vi har lagt til grunn ser vi at vi skal klare å hente, sier Grusd til E24.

– Samtidig ønsker vi andre ben å stå på enn forbrukslån, sier Brabank-sjefen, som trekker frem kredittkort, eller andre former for betalingsløsninger, i kombinasjon med lojalitetskonsepter.

E24+: Slik vil de ørsmå digitalbankene ta rotta på markedet

Kopierer Norwegian-suksess

En viktig del av vekstplanen er nemlig det nylig lanserte kredittkortet i samarbeid med flyselskapet Braathens Regional Airlines (BRA). Både banken og BRA har fly- og reiselivsinvestor Per G. Braathens selskap Braganza AB tungt inne på eiersiden.

Flyselskapet frakter 2,3 millioner passasjerer årlig, har 15 ruter i Sverige, og er størst på innenriksmarkedet. Med hjelp fra lojalitetsprogrammet med 400.000 svenske medlemmer håper banken på rekruttering av kunder til kredittkortet.

Les også: Kraftig økning i søknader om forbrukslån

Oppskriften er dermed ikke helt ulik samarbeidet mellom flyselskapet og forbrukslånsbanken i Norwegian-systemet, som har bidratt til kundeveksten i Bank Norwegian.

– Det er mange flyselskaper som har integrerte samarbeid med banker. Bank Norwegian har et felles eierskap, det har vi også. Så jeg forstår sammenligningen med Bank Norwegian, og når man ser suksessen til Bank Norwegian synes jeg ikke det er en dårlig sammenligning, sier Grusd.

I startgropen

Brabank ble notert på Merkur Market i august etter at den hadde hentet inn 300 millioner kroner i en emisjon i mai. Arbeidet med å starte banken begynte høsten 2016. I vår fikk selskapet banklisens i Norge.

Banken skal tilby forbrukslån, kredittkort, innskuddskonto og fakturaløsninger for netthandel.

Rapporten for tredje kvartal viser at Brabank er i startgropen.

Den har begynt med forbrukslån i Norge, mens full lansering av kredittkortet i Sverige skjer i inneværende kvartal.

Brabank melder om 339 nye kunder i løpet av kvartalet, men det er ifølge Grusd for tidlig å begynne å snakke om kundetall i den ferske banksatsingen.

Les også

Finanstilsynet vil forby forbrukslån over fem år

– Vi har startet med digital markedsføring for en ukes tid siden. Vi skal sende ut noen hundre tusen direktemeldinger de neste ukene. Så det blir et helt annet trykk. Det å snakke om antall kunder i dag blir litt rart, sier Grusd.

Kjente investorer

Samarbeid kan være aktuelt også med andre virksomheter, for eksempel reisebyråene Ticket og Escape, eller Kristiansand Dyrepark, påpeker Grusd under presentasjonen. Disse virksomhetene inngår i Braganzas investeringer i turisme.

– Dette er selskaper i Braganzas sfære, som er vår største eier. Hvis vi leverer gode produkter til konkurransedyktige betingelser er det klart at det vil være aktuelt for både Braganza og banken å legge forholdene til rette for et samarbeid, sier Grusd.

– Vi ønsker å jobbe med partnere, og da er det nærliggende å jobbe med eierne først, legger han til.

På aksjonærlisten er det flere kjente navn ved siden av Braathen-familien. Tredje største aksjonær er eiendomskongen Olav Thon, som gjennom Thon Holding sitter med nesten ti prosent av aksjene.

Også en forgrening av Møller-familien er på eiersiden. Det er også investor Erik Must og Varner-brødrene.

Les også

Lånetilbudene hagler inn – igjen

Les også

Forbrukertilsynet slår ned mot kredittkreklame

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om