Kongsberg Automotive legger ned seks anlegg

Kongsberg Automotive vil etablere hovedkontor i Sveits og redusere antallet produksjonsanlegg til 25 fra 31 for å sentralisere virksomheten.

NYTT KONTOR: Kongsberg Automotive vil etablere hovedkontor i Sveits og redusere antallet produksjonsanlegg, og skal bruke 437 millioner kroner på omorganisering de neste årene, med et mål om å kutte kostnader og tjene mer penger.
Publisert:

Kongsberg Automotive vil etablere hovedkontor i Sveits og redusere antallet produksjonsanlegg til 25 fra 31 for å sentralisere virksomheten.

– En viktig del av den planlagte sentraliseringen er å etablere et operativt konsernhovedkvarter i Sveits, skriver selskapet i en presentasjon som skal holdes tirsdag.

Årsaken til omleggingen, som skal ta tre år, er blant annet at selskapet ikke er fleksibelt nok til å håndtere variasjonen i ordrer fra kundene.

De fleste anleggene som stenges ligger i Europa, og er hovedsakelig innen selskapets drivlinje- og karosserivirksomhet. Kongsberg Automotive sier at forbedringsplanen er aggressiv, men viktig for å forbedre virksomheten og tjene penger.

– Omorganiseringen bør ses på som langt på overtid, skriver selskapet.

Reduserer kostnader

Kongsberg Automotive vil nå investere 48 millioner euro i å forbedre virksomheten, og regner med at dette vil bidra til årlige besparelser på rundt 30 millioner euro fra 2020.

– De strukturelle kostnadene våre er for høye, vi vil redusere dem, skriver selskapet.

På en kapitalmarkedsdag tirsdag skal selskapet annonsere hvordan driftsmodellen skal endres for å få ned de strukturelle kostnadene. Selskapet sier også at drivlinje- og karosserivirksomheten er «syk», det vil si at kostnadene er for høye, og må endres.

Slik det er i dag vil en liten nedgang i inntektene ofte ødelegge for selskapets resultater, mens oppgang i inntektene ikke har tilsvarende positive effekter, sier selskapets direktør Henning E. Jensen i kvartalsrapporten for tredje kvartal.

Grepene skal forbedre selskapets årlige resultat etter skatt til rundt 70 millioner euro om tre år, fra et nivå på mellom 5 og 20 millioner euro, sier selskapet ifølge presentasjonsmaterialet fra kapitalmarkedsdagen.

Kutter anlegg

Selskapet sier at det vil reorganisere de ulike enhetene, slik at det får en enhet for interiør og kabler, en for drivlinjer og karosseri, og en enhet for spesial- og nisjeprodukter.

Selskapet sier at målet med omorganiseringen er å øke produktiviteten, sentralisere virksomheten og forbedre prosesser og systemer slik at kostnadene faller.

Selskapets resultat etter skatt var på minus 8 millioner euro i 2015. Inkludert kostnadene ved omorganiseringen er resultat etter skatt beregnet til 6 millioner euro i år og 3 millioner euro neste år, før det tar seg opp til 35 millioner euro i 2018 og 73 millioner euro i 2019, ifølge selskapet.

Hvis dette lykkes, tilsvarer økningen at resultatet per aksje (earnings per share) stiger til 1,65 kroner i 2019, fra minus 19 øre per aksje i fjor.

Publisert:

Her kan du lese mer om