Fra utskjelt til hyllet - indeksfondet fyller 40 år

Indeksfond ble latterliggjort da konseptet først ble lansert. Nå har latteren for lengst stilnet.

PIONER: Mange rynket på nesen da John Bogle stiftet Vanguard. Selskapet var først ute med å tilby indeksfond til lav pris. Nå forvalter Vanguard verdier for mer enn 29 billioner kroner.
  • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Indeksfond er blitt stadig mer populært de siste årene. Men da konseptet ble lansert for 40 år siden var mange svært kritiske, skriver Bloomberg.

I starten var fondene upraktiske grunnet manglende datateknologi, men fondene fremsto også som en slags fornærmelse for investorer. Kunne det virkelig være bedre å kjøpe «alt» fremfor å gjøre noen velvalgte investeringer?

Det var bare noen få økonomiprofessorer og enkelte «nerdete finansstudenter» som var interessert i konseptet, skriver nettstedet.

– De trodde vi var gale, sa Oldrich Vasicek til Bloomberg.

Han er matematikeren som var med på å skape et av de første indeksfondproduktene.

– De sa «vil dere kjøpe alle hundene». «Vil dere bare kjøpe alt rasket som handles?» sa han.

Følger markedet slavisk

Et indeksfond er en type fond som følger markedet slavisk. Dersom du for eksempel har et indeksfond som følger Oslo Børs vil pengene du plasserer i fondet følge utviklingen i hovedindeksen.

Dette står i kontrast til aktivt forvaltede fond, der meglere forsøker å slå markedet gjennom strategiske salg og kjøp. Fordelen er at gebyrene blir mye lavere, og at det uansett har vist seg å være vanskelig å slå markedsutviklingen over tid.

Nordnet-sjef hyller jubilanten

– Hurra for indeksfond! Både for 40 årsdagen og som plasseringsalternativ for oss som sparer i fond. Introduksjonen av indeksfond har vært veldig viktig for fondssparere og investorer, sier Anders Skar, daglig leder i Nordnet Norge til E24.

HYLLER INDEKSFOND: Sjef for Nordnet i Norge, Anders Skar, er svært begeistret for indeksfond. Med sine lave gebyrer er fondstypen et godt alternativ for småsparere.

Han forteller at fondstypen har vært med på presse ned kostnader, gi flere valgmuligheter og legge ytterligere press på kvaliteten i aktiv forvaltning.

– Nesten alle var kritiske for 40 år siden. Kan du skjønne motstanden mot fondstypen i starten?

– Det er vanskelig i ettertid å se hvorfor det var motstand, men generelt er jo vi mennesker skeptiske til nye ting. Det jeg godt kan forstå er at bank- og finansbransjen som levde godt av høye avgifter fra aktive fond hadde sine grunner til å være skeptisk, sier Skar til E24.

Mener flere bør velge indeksfond

Han mener det er mange gode grunner til å velge indeksfond for dem som ønsker å plassere penger i fond, og mener flere bør velge denne fondstypen.

– De er billige, transparente og de gir stort sett alltid det de lover. Kunnskap, mer bevisste og kostnadsfokuserte sparere og investorer har vært med å snu dette. I tillegg så har det jo tilkommet mye forskning som viser at det er veldig vanskelig å slå markedet ved aktiv forvaltning, sier Skar.

Les også

Mer dårlig nytt for Skagen: Analysebyrå jekker ned to fond

Likevel er 90 prosent av nordmenns penger plassert i aktivt forvaltede fond, ifølge Nordnet-sjefen. Han viser til at de fleste med penger i fond har blitt solgt et produkt, fremfor å aktivt oppsøke beste alternativ selv, som en forklaring på dette.

– Rådgiverne i bankene og fondsselskapene har naturligvis heller valgt å selge et fond med 1,5 prosent avgift enn et fond med 0,3 prosent avgift. Stadig flere fondssparere blir selvbetjente via nettet og når de da kjøper selv velger de i større grad indeksfond, sier han.

Lave gebyrer

40 år etter indeksfondenes fødsel er det derfor få som nå ler av det som den gang var en viktig finansiell nyvinning. Det hele startet med selskapet som i dag er kjent som Vanguard. Det har vokst seg til å bli det største fondet i verden, og forvalter nå mer enn 29 billioner kroner.

De siste årene har en rekke økonomieksperter anbefalt å spare penger i indeksfond, fremfor aktivt forvaltede aksjefond.

Buffett veddet på indeksfond

De lave gebyrene i indeksfond står i sterk kontrast til de høye gebyrene mange hedgefond tilbyr sine kunder. Den kjente investoren Warren Buffett er blant dem som har vært kritisk til de høye gebyrene i hedgefondene.

Les også

Forbrukerrådet fraråder disse fondene etter ny gjennomgang

I 2008 inngikk han et veddemål på én million dollar med eierne fondet Protégé Partners for å se hvem som ville få best avkastning. Han plasserte sine penger i et indeksfond, mens Protégé Partners investerte i sitt eget fond.

Om ti år skulle de se hvem som hadde sikret best avkastning. Foreløpig leder Buffett soleklart. Hans investering i Vanguard 500-indeksfondet var opp 65.67 prosent i mai, mens Protégé-eiernes investering bare hadde steget 21,87 prosent i samme periode, skriver Forbes.

Spår kraftig vekst

Uavhengig av veddemålets endelige utfall er det neppe noen tvil om at indeksfondet er kommet for å bli. Og Nordnet-sjef Anders Skar mener flere kommer til å velge fondstypen fremover:

– Det kommer til å vokse kraftig! Utvalget indeksfond kommer til å vokse videre, og flere og flere investorer og fondssparere kommer til å bygge sine porteføljer med denne type produkter, sier han til E24.

Les også

Analysebyrå jekker ned to Skagen-fond

Les også

Rapport: Høyere avkastning hvis forvalteren investerer selv

Les også

Fraråder disse fondene etter ny gjennomgang

Les også

DNB-fond tapte mot eget «billigfond»

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Warren Buffett om rikinger som vil slå markedet: - Har sløst over 100 mrd. dollar

  2. – Dyre aksjefond ikke bedre enn billige

  3. SR-Bank kaller ny prismodell «gladnyhet»: Flere indeksfond blir over dobbelt så dyre

  4. Markedet vedder 26 mrd. på kollaps for vinnerfond: – Veldig aktiv short

  5. Betalt innhold

    Avviser The Big Short-stjernes spådom om boble i indeksfond