Tror på ny Trump-effekt for dollaren

Nå vedder valutaspekulantene i økende grad på at verdens to største valutaer blir like mye verdt.

TRUMP FOR DOLLAR: Bildet viser en falsk dollarseddel med et portrett av Donald Trump.

Foto: Justin Merriman AFP
Publisert:

Verdens største valuta, dollar, har styrket seg kraftig i etterkant av Donald Trumps seier i den amerikanske valgkampen.

Hans lovnader om økte investeringer og lavere skatter har medført forventninger om høyere vekst i verdens største økonomi.

Det har ført til store bevegelser i verdens største valutapar, dollar mot euro. En euro koster nå litt under 1,08 dollar.

Dollaren har ikke vært sterkere mot den europeiske fellesvalutaen siden tidlig i februar.

Etter at Trump stakk av med seieren, har valutaspekulantene begynt å posisjonere seg for at dollar vil bli like mye eller mer verdt enn euro, skriver Bloomberg. Dette kalles på valutaspråket for paritet og har ikke skjedd siden 2002.

Markedet ser nå omtrent 45 prosent sannsynlighet for at euro og dollar vil nå paritet, altså at de vil være like mye verdt, i løpet av det neste året, ifølge data nyhetsbyrået har innhentet.

Det er dobbelt så stor sannsynlighet som for en uke siden.

STERK DOLLAR: Som man kan se av grafen, har dollaren vært på det sterkeste nivået i år mot euro etter Donald Trumps valgseier.

Foto: InFront

Har endret synet

En valuta er alltid bundet til en annen. Det betyr at når man selger en valuta, kjøper man en annen. To valutaer som er bundet sammen kalles for et valutakryss.

Les også

Slik kan Trump-triumfen endre USAs sentralbank

Forhold som påvirker europeisk økonomi – slår ut i prisene på euro. Forhold som har betydning for amerikansk økonomi – slår ut i prisene på dollar.

Mange venter at USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), vil heve styringsrenten opp fra intervallet 0,25-0,5 i desember.

Det er 85,8 prosent sannsynlighet for renteøkning, ifølge CMEs Fedwatch Tool (ekstern lenke).

I markedet er det priset inn større sannsynlighet for at renten vil bli satt opp enn at den holdes uendret i desember. Høyere rente taler isolert sett for en sterkere valuta.

Valutaekspertene i Deutsche Bank mener dollaren vil suse forbi euroen i løpet av 2017.

– Trump-seieren har endret ting, sier George Saravelos, strateg ved Deutsche Bank, til Bloomberg.

Han venter at dollaren vil stige til 0,95 cents per euro ved utgangen av neste år.

Keith Underwood ved Underwood FX uttalte tidligere denne måneden følgende til CNBC:

– Jeg ser ikke Trump støtte en svak dollar eller en svakere dollar. Svak er ikke i Trumps vokabular.

Også han venter sterkere dollar, blant annet som følge av en forventning om lavere selskapsskatt.

Tviler på paritet

– Det kan skje at dollar og euro når paritet, med det vil ikke skje veldig fort, sier sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management til E24.

I fjor så han for seg at dollar og euro ville bli like mye verdt før inngangen av 2016. Det skjedde ikke.

– Vi undervurderte effekten en sterkere dollar ville ha på Federal Reserve (USAs sentralbank, journ.anm.), som tradisjonelt ikke har vært så bekymret for sterk dollar. Nå ønsker de ikke at dollaren skal bli for sterk, sier han og forklarer:

Les også

Trump vil stemple Kina som «valutamanipulator»: Slik kan Kina slå kraftig tilbake

– Dollaren ble for sterk av feil årsak. Den styrket seg ikke fordi veksten var så bra i USA, men heller fordi «alle» andre kjørte kvantitative lettelser og negative renter. Da så man at dette blant annet dempet veksten i amerikansk industri og inflasjonsutsiktene i USA.

– Dollaren bør gå sterkere i løpet av 2017, men jeg tror ikke at den når paritet mot euro. At dollar blir fem prosent sterkere i løpet av det neste året, det kan jeg lett se for meg.

Les også

Svakeste yuan på nesten åtte år

Les også

«Trumpflasjon» rammer investorer

Les også

Trump-seier kan hjelpe kriserammet bank

Her kan du lese mer om