Riggrally på Oslo Børs: – I dag er det Hermanrud-effekten som gjelder

Aksjekursen til flere av de mindre riggselskapene skyter i været tirsdag.

ANBEFALES: Til tross for fortsatt magre tider i riggmarkedet mener Peter Hermanrud i Swedbank at det er på tide å bunnfiske riggaksjer.
Publisert: Publisert:

Det er Songa Offshore som topper dagens vinnerliste med en oppgang på over 31 prosent til 25 øre per aksje.

Ikke langt bak følger Fred. Olsen Energy, som legger på seg 15,7 prosent. Odfjell Drilling er opp 9,5 prosent.

Oppturen finner sted etter at den profilerte aksjestrategen Peter Hermanrud i Swedbank la frem en større analyse av sykliske sektorer, der det konkluderes med at det er på tide å kjøpe riggaksjer.

Overfor Dagens Næringsliv anbefaler Hermarud nettopp Odfjell Drilling, Fred. Olsen Energy og Songa.

Ser stor oppside

I analysen skriver Swedbank at de tror det kan bli verre før det blir bedre. Utnyttelsen av riggflåten er ventet å bunne ut på labre 52 prosent neste år.

Samtidig har de imidlertid observert at aksjekursene historisk har nådd bunnen seks til 12 måneder før utnyttelsesgraden.

Og de tror at rekylen kan bli betydelig.

«Fra tilsvarende utnyttelsesbunner har oppsiden vært enorm, med en økning på to til fire ganger», skriver analytikerne, og legger til at den første doblingen har funnet sted før ratene begynner å stige.

Videre venter Swedbank at riggflåten vil reduseres raskt. Rundt 30 nybygg kan bli terminert, mens 110 rigger kan bli skrapet gjennom 2018.

Tror på Songa – med rett timing

– I dag er det Hermanrud-effekten som gjelder for Songa, Odfjell og Fred. Olsen. Jeg er helt enig med ham rundt oljeservice, og tror Songa er det beste alternativet, sier investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet til E24.

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Når det kommer til Songa, påpeker han at det kommer 8,4 milliarder aksjer i markedet etter rapporteringen av tredje kvartal den 11. november. Disse stammer fra konvertering av gjeld til egenkapital, og Hauglund viser til at långiverne får igjen hundre prosent av pengene sine på 17,6 øre per aksje.

– Det er julaften for disse om aksjen er over 20 øre, sier han.

Det er i dag 2,7 milliarder aksjer i selskapet, hvilket kan føre til salgspress i hvert fall i en begrenset periode.

– Når de er ferdig solgt er jeg «kjempebull» på Songa. Kun snakk om timing.

– For mye gjeld

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning er mer avmålt.

Stig Myrseth, investeringsdirektør og grunnlegger av Dovre Forvaltning.

– Utfordringen er at det ikke er så mange investerbare riggaksjer på Oslo Børs. De har rett og slett for mye gjeld, sier han.

Han har flere ankepunkter mot to av dagens vinnere på Oslo Børs, riggselskapene Songa og Fred. Olsen Energy.

– Songa er en av dem som kan klare seg uten ytterligere restrukturering. Men også i Songa er det et «close race». De vil komme veldig nær brudd på en av lånebetingelsene. De er avhengig av veldig høy utnyttelse. Selskapet har høy gjeld, men har på den andre siden en veldig sterk ordrebok, sier Myrseth.

– Gitt risikoen er jeg ikke overbevist om at man skal storme inn i Songa. Songa er interessant, men heller på ti øre enn der aksjen er i dag.

Fred. Olsen Energy har derimot mindre gjeld, men flåten er aldrende.

– De selskapene som har nye rigger har gjerne ekstremt høy gjeld, slik som Seadrill. De som har gamle rigger, slik som Fred. Olsen Energy, har lite gjeld, men de riggene kommer sannsynligvis aldri i arbeid igjen, mener Myrseth.

Les også

Frykter ny tapsbølge i kriserammet næring

Les også

– En unik sjanse for å fornye norsk sokkel

Les også

Ser fortsatt stor fare for Seadrills aksjonærer

Publisert: