Økonom: – Svekker troen på at han vil få gjennomført endringene han lovet

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets mener at kaoset rundt Trump svekker troen på at han vil få gjennomført de markedsvennlige endringene som han har lovet.

MARKEDET SVEKKET I TROEN PÅ TRUMP: Onsdag falt aksjemarkedet i USA. Det er en reaksjon som viser at markedet er svekket i troen på Trumps gjennomføringsevne av markedsvennlige endringer, mener økonomer.
  • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

– Kaoset rundt Trump svekker troen på at han vil få gjennomført de markedsvennlige endringene som han har lovet, sier Bernhardsen til E24.

I etterkant av nyheten om at Trump har forsøkt å blande seg inn i etterforskningen av russisk innblanding i presidentvalget er det flere stemmer i det politiske miljøet i USA som roper om riksrett.

Onsdag falt de amerikanske indeksene fra start, og utover børsdagen ble det bare verre.

Fasit ved stengetid onsdag var at Dow Jones hadde falt 1,78 prosent – det største fallet på én enkelt dag siden 9. september i fjor høst.

Verst av de toneangivende indeksene gikk det med den teknologi-tunge indeksen, Nasdaq Composite, som falt 2,57 prosent. S&P 500 falt 1,82 prosent.

Før den offisielle handelen på Wall Street starter torsdag klokken 15.30 norsk tid ligger det an til ny nedgang.

Futures-kontraktene knyttet til Nasdaq- og S&P500-indeksene er ned med rundt 0,15 prosent like før klokken 14.00.

Priset inn markedsvennlige endringer

Trump har blant annet lovet å kutte selskapsskatten til 15 prosent fra dagens 35 prosent.

Makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets

I tillegg har han tatt til orde for å avvikle «Dodd-Frank» loven. Loven ble innført i USA i 2010 har for mål å legge bånd på de store bankene for å unngå en ny krise.

– Det har nok vært priset inn i aksjemarkedet at Trump får gjennomført slike markedsvennlige endringer. Nå tolker markedet det som mindre sannsynlig at han får gjennomført disse endringene, sier Bernhardsen.

Effekten av den politiske usikkerheten i aksjemarkedet viste seg i at spesielt aksjekursene til amerikanske bankene ble barbert.

Les også

Børsfallet tiltar: – Akkurat nå ser det ganske surt ut

Bankene Bank of America (ned 5,92 prosent), Morgan Stanley (ned 5,56 prosent), og Goldman Sachs (ned 5,27 prosent) falt alle kraftig onsdag.

Like bak fulgte Citigroup og JP Morgan Chase som begge falt rundt 4 prosent.

– Samtidig som aksjemarkedet er relativt høyt priset, har markedet hatt en stor risikoappetitt. Jeg tror på en korreksjon av aksjemarkedet på litt lengre sikt, sier Bernhardsen.

Åpenbart Trump-relatert

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets mener at det er viktig å skille mellom dagsbevegelser som de i går som er Trump-relatert, og andre hendelser som ikke er Trump-relatert.

– Sånne bevegelser som vi hadde i går der aksjemarkedet i USA falt, VIX-indeksen (den såkalte fryktindeksen, journ.anm.) steg, amerikanske lange renter falt og dollaren fortsatte å svekke seg mot euroen, er åpenbart en effekt av markedets frykt for politisk uro. Og det ser vi gir umiddelbare utslag, sier Gonsholt Hov til E24.

Les også

Trump-fallet «kostet» verdens 500 rikeste nesten 300 milliarder

Han mener at en slike dagsbevegelser kan forklares med Trumps gjennomføringsevne, eller mangel på sådan.

Seniorøkonomen viser til at når Trump må bruke tiden sin på å forsvare seg selv, gjør det at markedet nedjusterer forventningene til at det kommer noen «banebrytende» reformer.

Andre drivere enn Trump

Samtidig understreker han at det er viktig å ikke overdrive «Trump-effekten».

Når det gjelder hendelser som ikke er Trump-relatert peker han blant annet på at rentene i USA begynte å stige i fjor sommer i forkant av presidentvalget.

Han viser samtidig til at ikke hele rente- og børsoppgangen i kjølvannet av presidentvalget kan forklares med Trump.

– Den siste måneden har vi sett at dollaren har gått svakere mot euroen. Det skyldes at amerikanske nøkkeltall, spesielt inflasjonstall, har skuffet samtidig som europeisk økonomi går bedre enn ventet. Samtidig har den politiske usikkerheten i Europa blitt redusert etter seieren til Macron i det franske presidentvalget, sier Gonsholt Hov.

Les også

– Akkurat nå ser det ganske surt ut

Les også

Trump-uro på Wall Street drar ned Oslo Børs

Les også

Trump-fallet «kostet» verdens 500 rikeste nesten 300 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjer
  2. Donald Trump
  3. USA

Flere artikler

  1. – Akkurat nå ser det ganske surt ut

  2. Kraftig dollarfall etter at Trumps helsereform gikk i vasken

  3. Sterkeste krone på to måneder

  4. Blandet på Wall Street under Kongress-drama: – Markedet ser ikke ut til å bry seg i det hele tatt

  5. Nordea Markets: Investorene frykter Trump-exit