ANGRIPER BANKGIGANT: Mener Citigroup skjulte risikoen

Bankgiganten dekket over risikoen syv norske kommuner tok ved å kjøpe omstridt investeringsprodukter. Nå går kommunene til erstatningssøksmål.

SØKSMÅL: Jon Skjørshammer, bobestyrer etter Terra Securities-konkursen, varslet milliardsøksmålet mot Citigroup tirsdag.
Publisert:

- Det er ikke slik at det er snakk om forsmådde investorer, men noen som er blitt forespeilet noe som er feil, sier advokat Jon Skjørshammer hos Selmer.

Han styrer boet etter Terra Securities, som gikk konkurs etter å ha videresolgt produkter fra amerikanske Citigroup til syv norske kommuner.

Kommunene tapte til sammen 541 millioner kroner, og krever nå erstatning på mer enn 200 millioner dollar, noe som tilsvarer 1,2 milliarder norske kroner.

LES MER OM TERRA-SKANDALEN HER.

Flere feil

Bostyret har ved hjelp av eksperter gått gjennom dokumentasjonen som Citigroup, og i andre hånd Terra, la frem om produktet, og har funnet det som blir omtalt som grove feil.

- De forutsetningene som er lagt til grunn er feil, og når de er feil så har produktet en helt annen risikoprofil enn det som fremkommer av dokumentasjonen som ble lagt frem, sier Skjørshammer.

Det dreier seg om kjøp av såkalte FNL-produkter, som er en type strukturert investeringsprodukt.

Vil ikke dele skyld

Bostyreren er forsiktig med kommentere rollen til de to meglerne som solgte produktene til kommunene, Knut Anders Opstad og Harald Norberg.

Men han utelukker ikke at det blir flere søksmål i kjølvannet av bostyrets opprulling av meglerhusets virksomhet.

- Det kan hende at det i forlengelsen av det arbeidet vi gjør nå kommer frem dokumentasjon som gjør at vi må se på andre ting, sier Skjørshammer, men avkrefter at det i hittil har kommet frem noe som tyder på det.

Han vil heller ikke si noe om Citigroup har visst at statistikkgrunnlaget var feil.

- Jeg vil ikke si at de har manipulert materialet, men noe utover det kan jeg ikke kommentere egentlig, sier han.

Første runde

Bostyret går ut i fra at det vil ta to til tre år før saken blir avgjort. Det første spørsmålet blir om Citigroup vil gå imot saksøkernes ønske om at saken skal opp for amerikansk rett. Bostyreren er klar på hva som er å foretrekke for dem.

- Jeg må være så ærlig å si at amerikansk rett er å foretrekke, sier han.

I dag er det verdier i boet for 320 millioner kroner, og krav på over 1,2 milliarder. Av dette har de syv kommunene i søksmålet sammen med Haugesund kommune et krav på 960 millioner kroner.

Det er Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik som sammen med boet etter meglerhuset står bak søksmålet.

- Det er en interesasnt utvikling, som vi vil følge nøye, sier informasjonsdirektør Sigurd Ulven i Terra til E24.

LES HELE STEVNINGEN HER.

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert: