Danske Bank med fersk rapport: - Vi ser «frivillig ledighet» i Rogaland

Arbeidsleidligheten i Rogaland er høy fordi oljeingeniørene ikke vil flytte til andre deler av landet og gå ned i lønn. Det mener Danske Bank.

DESIMERT OLJEHOVEDSTAD: Stavanger-regionen og Rogaland har tatt mye av ledighetsstøyten. Danske Bank mener mye av ledigheten er frivillig, fordi de ledige ikke vil skifte bransje eller bosted. Her Stavanger sentrum og skilting mot oljemuseet.
 • Johan Hammerstrøm
Publisert:

– Vi liker ikke å bruke ordene «frivillig ledighet», men vi ser i rapporten vår at det er flere ledige stillinger nå enn det var i høst, samtidig som det er flere arbeidsledige. Det er en mismatch, sier Frank Jullum i Danske Bank.

Banken la i dag frem sin kvartalsvise makrorapport, Nordic Outlook.

Jullum tror mye av den «frivillige ledigheten» kan forklares med at majoriteten av den nye norske arbeidsledigheten kommer fra oljesektoren i Rogaland. Kombinert med at de nye ledige stillingene finnes i andre næringer, og i andre landsdeler.

Les også

Ledighetshopp i Norge

– Det er selvfølgelig vanskelig å skulle ta barna ut av barnehagen og bryte opp. Samtidig tror jeg også at mange kvier seg for å skulle gå ned i lønn, sier Jullum til E24.

Uttalelsene kommer etter at SSB publiserte ferske arbeidsledighetstall onsdag.

De såkalte AKU-tallene viser en økning i ledigheten fra 4,5 til 4,8 prosent i januar.

(saken fortsetter under grafikken.)

TOPPER I SOMMER: Arbeidsledigheten vokser fortsatt, men den vokser langt saktere enn tidligere - noe man kan lese ut av de røde søylene i denne grafikken. Danske Bank tror ledigheten topper seg i sommer.

Det verste er allerede over

Budskapet fra Danske Banks nye Nordic Outlook-rapport var for det meste meget positivt for Norges del. Det verste er nemlig allerede over.

– Vi mener at 75 prosent av fallet i oljeinvsteringene allerede er unnagjort. Vi tror vi lander på et kvartalsvis investeringsnivå på 34 milliarder ved utgangen av 2017, sier Jullum.

I tillegg peker Danske Bank på fire faktorer som gjør at det står bedre til enn man kan få inntrykk av:

 1. Ringvirkningene fra oljesmellen sprer seg ikke – hverken sektormessig eller regionmessig. Nedturen holder seg innen oljesektoren og har ikke smittet videre.
 2. Oljeinvesteringene skal falle mer, men 3/4 er som sagt allerede unnagjort og leverandørbransjen har klart det nye lave nivået bedre enn ventet.
 3. Det er sterk vekst i andre sektorer takket være lav valuta, en stor offentlig sektor som bruker penger og en finanspolitikk med lave renter. Det norske forbruket forblir høyt.
 4. Leidigheten øker, men den øker mye saktere enn den gjorde i fjor. Ledighetstoppen nås i sommer og det minimerer risikoen for en langvarig krise som sprer seg inn i boligmarkedet.
DET VERSTE OVER? Det tror Frank Jullum og Danske Bank.

Renten ikke i null

Danske Bank er positive, men har likevel nedjustert anslaget sitt for vekst i bruttonasjonalproduktet med 0,2 prosent fra forrige kvartalsprognose. Nå forventer banken kun 1,3 prosents vekst i Norge i 2016.

– Kundene våre blir overrasket over at vi er så positive. De leser i avisen og ser på tv at det går så dårlig. Men vi er opptatt av at dette ikke er 2008, og at det er ikke så farlig om renten er 0,5 eller 0,25. Det er mange tegn på at dette kommer til å gå bra, sier Jullum.

I tillegg har banken nå en prognose som tilsier at styringsrenten ikke kommer til å treffe null, men forblir på 0,25 prosent etter rentemøtet i september.

Les også

SV og Frp krangler videre om grep mot ledighet

Les også

1.750 piloter søkte jobb i SAS

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Danske Bank
 2. Oljebransjen
 3. Arbeidsledighet
 4. Nav
 5. Lønn
 6. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Danske Bank: Smittefaren fra oljesektoren ser ut til å være over

 2. Danske Bank tror boligprisfallet fortsetter

 3. Sjeføkonom: Rentebyks vil ikke felle boligmarkedet

 4. Spår første renteøkning neste sommer

 5. 10 av 10 økonomer: Det blir rentekutt i mars