USA gir vind i seilene til Asias børser

Både i Tokyo, Shanghai og Hongkong bykser aksjekursene fram fra start fredag etter at sterke nøkkeltall fra USAs økonomi sendte Wall Street oppover.

OPPGANG: En fotgjenger passerer foran en skjerm med aksjerkurser for ulike aksjemarkeder, inkludert Japans Nikkei-indeks. Sistnevnte stiger mest av de viktigste børsene i Asia fredag.
Publisert:

Den toneangivende indeksen Nikkei 225 klatret hele 2,4 prosent til 19,020 poeng få minutter etter at handelen startet i Japan.

Da børsene i USA stengte noen timer tidligere, hadde industriindeksen Dow Jones steget 2,27 prosent i løpet av torsdagen. Investorenes optimisme tilskrives et justert vekstanslag i BNP i USA. Handelsdepartementet opplyste at amerikansk økonomi vokste med 3,7 prosent på årsbasis i årets andre kvartal – mye høyere enn det tidligere anslaget på 2,3 prosent.

– Midt oppi bekymringene over verdensøkonomiens utsikter, gir den solide amerikanske BNP-veksten støtte til markedet, sier Nobuyuki Fujimoto, markedsanalytiker ved SBI Securities til Bloomberg News.

Den amerikanske børsfesten fortsatte i Asia. Også i Shanghai åpnet aksjehandelen i pluss fredag. Den toneangivende Shanghai Composite steg 1,35 prosent, mens Shenzhen-indeksen på Kinas nest største børs la på seg 1,38 poeng.

Hang Seng i Hongkong var få minutter etter åpning opp 1,66 prosent.

Like etter klokken 06.00 fredag er fortsatt bildet på de asiatiske børsene positivt. Nikkei 225 i Tokyo er opp 2,57 prosent, Shanghai Composite er opp 1,93 prosent, Hang Seng i Hongkong er opp 0,58 prosent og Singapore-børsen er opp 1,54 prosent.

Les også

Sterke BNP-tall gir ny opptur på Wall Street

Grep inn

Torsdag steg aksjemarkedene i Asia på bred front etter at myndighetene i Kina på nytt skal ha grepet inn i aksjemarkedet, ifølge kilder Bloomberg har vært i kontakt med.

De kinesiske myndighetenes inngripen skal blant annet ha vært aksjekjøp i store selskaper for å få en positiv børsutvikling. Bakgrunnen skal ifølge det amerikanske nyhetsbyrået ha vært et ønske om å stabilisere aksjemarkedet i forkant av en militærparade 3. september.

Inngripen fra kinesiske myndigheter fredag er bare en av flere inngrep i markedet den siste tiden. Tidligere denne uken ble styringsrenten i Kina senket med 0,25 prosentpoeng og kapitalkravet til bankene senket med 0,5 prosentpoeng. I tillegg har det blitt meldt om at 150 milliarder yuan vil bli tilført for å bedre likviditeten (se faktaboks for hele oversikten over tiltak).

Tiltakene skjer som følge av at aksjemarkedet i Kina den siste tiden har opplevd stor volatilitet og en bratt nedgang. Mandag og tirsdag ramlet Shanghai-børsen henholdsvis 8,5 prosent og 7,5 prosent. Uroen i det asiatiske aksjemarkedet smittet over på verdens øvrige aksjemarkeder. Oslo Børs var mandag ned over fem prosent, det største dagsfallet siden finanskrisen.

Kjempehopp for oljeprisen

Verdens oljepriser steg mer enn 10 prosent torsdag, en økning som også i stor grad forklares med veksttallene fra Washington. Prisene gikk imidlertid noe tilbake da børsene åpnet i Asia fredag. Ett fat nordsjøolje ble omsatt for 47,39 dollar fatet.

En slik dagsoppgang har ikke skjedd siden finanskrisen i 2009.

– Det viktigste for oljeprisen er Kina og USA, hvor de kinesiske myndigheters intervensjon og amerikansk BNP spiller inn. Samtidig kommer det meldinger om at renteøkningen i USA blir skjøvet fremover i tid, noe som også styrker oljeprisen, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24 torsdag kveld.

Les også

Google skatter kun for én promille av inntektene i Norge

Les også

Sterke BNP-tall gir ny opptur på Wall Street

Les også

Oljeprisene med største byks siden finanskrisen

Publisert: