Rekordår for forsikringsvirksomheten i Gjensidige

Aldri før har Gjensidige tjent mer penger på forsikringsvirksomhet enn i 2015. Selskapet vil dele ut mer enn fire milliarder kroner til aksjonærene.

BESTÅR: Gjensidige har aldri tjent mer penger på forsikringsvirksomheten i selskapet.

Morten Holm NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert:

– Vi er svært fornøyde med den gode utviklingen gjennom hele 2015, og en sterk avslutning på året, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad.

Totalt fikk Gjensidige et resultat etter skatt på 3.784 millioner kroner. Før skatt tjente Gjensidige 5.049 millioner kroner, en svak nedgang fra 5.399 millioner kroner i 2014.

Resultatet i forsikringsvirksomheten for 2015 kom inn på nesten 3,5 milliarder kroner, en oppgang på mer enn 20 prosent fra 2014.

Forsikringsgiganten hadde en premievekst for året på 4,3 prosent. Combined ratio (summen av kostnadsprosent og skadeprosent i prosent av premiene) endte på 83,7 prosent.

Finansavkastningen fjoråret kom inn på 2,6 prosent tilsvarende rett oppunder 1,5 milliarder kroner. Det er en kraftig nedgang fra fjorårets finansavkastning, som var på 4,3 prosent, tilsvarende 2,4 milliarder kroner.

Les også

2015 ble blant tidenes dyreste uværsår

Rekordsterkt

Forsikringsgiganten fikk et resultat før skatt på 1.470 millioner kroner i fjerde kvartal. Av dette ble resultatet for forsikringsvirksomheten rekordsterke 879 millioner kroner som følge av solid premievekst, god skadeutvikling og effektiv drift, heter det i børsmeldingen fra selskapet.

Veksten i premieinntektene endte på på 5,4 prosent, mens utbetalinger på grunn av skader tippet selskapets vei. Kostnadene forbundet med storskader var riktignok høyere enn i fjerde kvartal 2014, men noe lavere enn hva som normalt forventes, skriver selskapet.

Til tross for urolige markeder endte finansresultatet på hele 610 millioner kroner, opp fra 367 millioner sammenlignet med samme periode i fjor.

Forklaringen på det sterke finansresultatet er at en gevinst ved salg av 50 prosent av eiendomsselskapet Oslo Areal. High-yield obligasjoner og aksjer genererte et svakt resultat.

Utbyttevekst på nesten 50 prosent

Da E24 snakket med Gjensidige ved forrige resultatfremleggelse, sa konsernsjef Baastad at selskapet er godt posisjonert for å skape positiv utbyttevekst.

– Vi er i en situasjon hvor vi ikke har behov for å bygge unødvendig kapitalbuffere – som også betyr at det kan være ekstraordinære utbytter fremover, sa Gjensidige-sjefen.

For 2015 foreslår selskapet et utbytte på 4.200 millioner kroner, tilsvarende 8,40 kroner per aksje. For 2014 var utbyttet på 2.950 millioner kroner.

Les også

Forventer utbyttevekst i Gjensidige - ble rakett på børs

Selskapets aksjonærer opplever dermed en utbyttevekst på 42,3 prosent sammenlignet med 2014. Utbyttet fra selskapet er mer enn én milliard kroner mer enn for fjoråret, og utgjør hele 110 prosent av årsresultatet etter skatt. Det langsiktige målet i den finansielle strategien er 70 prosent.

På forhånd ventet analytikerne et utbytte per aksje på 7,36 kroner, mens DNB Markets ventet ni kroner i utbytte per aksje, altså 60 øre mer.

– Ordinært utbytte er ventet å ligge på seks kroner per aksje og i tråd med selskapets kommunikasjon ved rapporteringen i tredje kvartal venter vi i tillegg et ekstraordinært utbytte på tre kroner per aksje, skrev DNB Markets tidlig forrige måned.

Les også

Milliardskader etter flommen i Storbritannia

Les også

Oljebremsen rammer ikke bare oljenæringen: – 80.000 til 100.000 kan måtte finne seg ny jobb

Les også

2015 ble blant tidenes dyreste uværsår

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Gjensidige Forsikring

Flere artikler

  1. – Må styrke oss på det vi selv har kontroll på

  2. Mindre overskudd i Gjensidige – varsler 3,4 milliarder i utbytte

  3. Avviklingsgevinster blåser opp Gjensidiges kvartalsresultat

  4. Milliardutbytte fra Gjensidige – tjente mindre

  5. Rekordresultat fra Gjensidige