KrF tror det går mot ny VimpelCom-høring

Kontrollkomiteen på Stortinget avgjør tirsdag om de vil fortsette å grave i Telenors rolle i det korrupsjonsmistenkte teleselskapet VimpelCom. KrF vi ha ny høring og tror de får de andre med seg.

– ALVORLIG: KrFs medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Hans Fredrik Grøvan, mener komiteen bør gjenåpne VimpelCom-saken.

Vidar Ruud
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Fire dager etter at Telenors styreleder trakk seg med umiddelbar virkning, møtes Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité tirsdag klokken 14:00 for å bestemme seg for sitt neste trekk.

– Vi skal nå bestemme om vi skal gjenåpne saken eller se oss ferdige med den. Jeg tror det går mot en gjenåpning, og jeg mener det bør innebære en ny høring på grunn av det som har kommet frem i saken, sier KrFs representant i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, til E24.

Fungerende andre nestleder i komiteen, Frps Kari Raustein, mener imidlertid det ikke er noe behov for en ny høring.

– Jeg kjenner innholdet i dokumentene, men jeg kan ikke se at statsråden har gjort noe som tilsier en ny høring, sier Raustein til E24.

Les også: Disse er favoritt til å bli ny Telenor-styreleder

Styrelederen gikk på dagen

Bakteppet til tirsdagens møte er nyheten som slo ned fra klar himmel fredag. Da kom meldingen om at Svein Aaser trakk seg som styreleder.

Han hoppet før han ble dyttet. Næringsminister Monica Mæland hadde allerede gitt beskjed til Telenors nominasjonskomité om å finne en ny styreleder fordi hun ikke lenger hadde tillit til Aaser.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kari Raustein (Frp) er fungerende andre nestleder i Stortingets kontrollkomité.

Marius Vervik

Les også: Sjefsbyttet trigget Telenors ønske om å selge seg ut av VimpelCom

Mælands klare ordre kom som følge av at Telenor den 23. oktober informerte henne om ny informasjon i VimpelCom-saken. Mæland mener hun burde fått denne informasjon langt tidligere. Mæland sendte deretter brevet, som er unntatt offentlighet, til kontrollkomiteen på Stortinget.

– Dette er én av sakene vi skal diskutere på møtet i ettermiddag, og da spesielt det konfidensielle dokumentet vi har mottatt fra næringsministeren, sier Hans Fredrik Grøvan i KrF.

Venstres Abid Raja sier til E24 at man både skal diskutere spørsmålet om det skal avholdes ny høring, og at man skal diskutere andre aspekter av saken.

I brevet skriver næringsministeren, som forvalter statens eierandel på 54 prosent i Telenor, at «den nye informasjonen knytter seg til forhold som er under etterforskning og som etterforskende myndigheter i VimpelCom-saken skal være kjent med».

Informasjonen er nemlig kjent hos amerikanske og nederlandske myndigheter, som etterforsker VimpelCom. Økokrim skal også ha vært kjent med innholdet, men ikke Næringsdepartementet eller kontrollkomiteen.

Les også: Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter

Uenig om det er behov for ny høring

Grøvan i KrF forteller at komiteen tirsdag skal ta stilling til hva man nå skal gjøre etter at komiteen fikk oversendt den konfidensielle informasjonen fra næringsministeren.

Både Grøvan og andre medlemmer i komiteen har beskrevet informasjonen som de nå har fått tak i som «alvorlig», og uttalt at det trengs en ny høring.

Kari Raustein i Frp sier at selv om de ikke mener det er et behov for en ny høring, så vil de imidlertid ikke motsette seg en ny høring hvis de andre i komiteen ønsker det.

– Så dere ser ikke behovet for å få flere svar fra Telenor på dette tidspunktet?

– Vi kan ikke se at det i utgangspunktet er behov for en ny høring, og det ser ikke ut til at statsråden har gjort noe klanderverdig, sier Raustein.

Han Fredrik Grøvan synes imidlertid «det er alvorlig» at det nå har fremkommet informasjon som Telenor ikke har delt med statsråden eller komiteen tidligere.

– Var Telenor klar over denne informasjonen da de stilte i høringen den 14. januar?

– Ja, sier Grøvan og fortsetter:

– I forbindelse med høringen tilbød vi å holde et lukket møte, men det takket man altså nei til, sier Grøvan, med henvisning til høringen der tidligere styreleder Svein Aaser og tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas forklarte seg.

Les også

Telenor om Vimpelcom-avsetning: – Alvorlig utvikling

(Saken fortsetter under bildet.)

TRAKK SEG: Svein Aaser (til høyre) gikk av som Telenors styreleder med umiddelbar virkning på fredag. I går gikk tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas ut og beklaget at ikke all info var tilflytt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Håkon Mosvold Larsen

– Alvorlig utvikling

Møte i kontrollkomiteen skjer bare timer etter at VimpelCom tirsdag morgen annonserte at de setter av 900 millioner dollar (rundt 7,6 milliarder kroner) i regnskapet for tredje kvartal, i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen.

Dette skjer etter at det har blitt spekulert i flere medier, inkludert Kapital, om at selskapet er i ferd med å inngå et forlik med amerikanske myndigheter på rundt én milliard dollar.

Les også

– Avsetningen understreker alvoret i denne saken

Like etter at VimpelCom sendte ut sin melding, sendte Telenor ut en kommentar til utviklingen. Der skrev selskapet at de anser VimpelComs varslet som en «alvorlig utvikling» i saken:

– Vi har vært bekymret over lengre tid over etterforskningen i Vimpelcom, og den bekymringen har økt betraktelig nå når selskapet gå ut med varsel om avsetning, sa konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til E24 tirsdag morgen, og la til:

– Vi regner med at bakgrunnen for dette varselet er at etterforskningen nå er i en avsluttende fase.

Les også

Dette er favorittene til å bli ny styreleder i Telenor

Les også

Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter

Les også

Abid Raja: – Ikke overrasket over Baksaas' innrømmelser

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Kolberg: – Enstemmig vedtak om ny Vimpelcom-høring

  2. Kilder til VG: Telenor-ansatte skal ha varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger

  3. Vimpelcom: Baksaas slår kraftig tilbake mot Kolberg

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor ba om lukket møte med kontrollkomiteen

  6. Baksaas: – Jeg beklager