Vimpelcom-nedskrivning tynger Telenors kvartalstall

Telekonsernet leverer bedre enn ventet i tredje kvartal, men bunnlinjen er likevel blodrød.

NY SJEF: Sigve Brekke har tatt tømmene i Telenor, og med det følger til dels store endringer. Dette preger selskapets regnskap for tredje kvartal.
Publisert:

– Vi rapporterer et solid tredjekvartalsresultat med fire prosent organisk vekst og seks prosent EBITDA-vekst. Mer enn fem millioner nye kunder knyttet seg til Telenor, og jeg er fornøyd med å se at nesten 200 millioner mennesker benytter seg av våre tjenester, sier Telenors relativt nye konsernsjef Sigve Brekke i en kommentar til kvartalet selskapet har lagt bak seg.

Telenor leverer noe bedre enn ventet i tredje kvartal, men en større nedskrivning av eierandelen i Vimpelcom tynger regnskapet.

Selskapet varslet den 5. oktober at det ønsker å kvitte seg med Vimpelcom-eierskapet, som har vært preget av maktkamp og korrupsjonsanklager. I den forbindelse ble det også kjent at Telenor ville bokføre postens markedsverdi, hvilket ligger til grunn for dagens store nedskrivning.

Les også

Sjefsbyttet trigget Telenors salgsønske: – Vi selger ikke til en dårlig pris

Underskudd

Telenors driftsinntekter i tredje kvartal ble 31.836 millioner kroner, opp fra 27.685 millioner i samme periode året før. Dette ga et brutto driftsresultat (EBITDA) på 11.430 millioner, mot fjorårets 10.163 millioner.

Bunnlinjen preges av en større nedskrivning på 5.122 millioner i posten tilknyttede selskaper. Tapet etter skatt i perioden ble 1.049 millioner, ned fra et overskudd på 3.559 millioner i tredje kvartal 2014.

Det var på forhånd ventet inntekter på 31.584 millioner kroner og EBITDA på 11.267 millioner kroner. Underskuddet etter skatt for perioden var estimert til 3.375 millioner, ifølge SME Direkt for TDN.

Telenor guider nå organisk inntektsvekst på rundt fem prosent og en EBITDA-margin på mellom 34 og 35 prosent. Dette er i nedre del av det tidligere kommuniserte intervallet.

– De justerte utsiktene er i hovedsak en konsekvens av inkluderingen av den danske virksomheten, skriver selskapet.

Les også

Telenor i tenkeboksen etter dansk fusjonsfiasko: – Har ikke diskutert et salg

Svakere i Norge – fremgang i Myanmar

Den danske virksomheten er fortsatt en stein i skoen for Telenor. Her noteres det et driftsunderskudd på 233 millioner kroner i tredje kvartal.

I Norge øker selskapet inntektene fra mobilabonnementer og -trafikk, men melder likevel om en moderat nedgang i driftsresultatet. Dette falt til 1.900 millioner, ned fra 2.194 millioner.

Størsteparten av Telenors øvrige utenlandsvirksomhet går bedre. Lønnsomheten i Pakistan, Sverige, Ungarn, Bulgaria, Bangladesh og spesielt Myanmar er stigende.

Utviklingen i sistnevnte har vært bemerkelsesverdig, og leverer nå et driftsresultat på 542 millioner. Selskapet har imidlertid fortsatt store investeringsforpliktelser i landet.

På minussiden finner man thailandske Dtac og malaysiske Digi, som begge har lagt frem separate tall, samt virksomheten i India. Den indiske virksomheten tynges av kostnader knyttet til navnebytte i landet, samt høyere avskrivningstakt på nettverksutstyr.

Les også

De største har de minst fornøyde mobilkundene

Les også

Storbanker og Telenor legger ned betalingssatsning

Les også

– Provoserende

Publisert:

Her kan du lese mer om